Otvoren Veslački centar Rama-Šćit

Veslačice i veslači Iktusa nastupili na prvoj međunarodnoj regati održanoj u novom veslačkom centru na Ramskom jezeru u Bosni i Hercegovini. Pogledajte rezultate i fotografije te tekst koji prenosimo sa stranice Veslačkog saveza Zagreba (www.vsz.hr). 

Dvodnevnom svečanošću i veslačko-kajakaškom regatom na Ramskom jezeru upotpunjen je hvalevrijedan projekt “Lake to Lake – Green Tourism” (Jezero do jezera – zeleni turizam), financiran u 85-postotnom udjelu iz IPA programa Europske unije o prekograničnoj suradnji RH – BiH. Ostatak su “pokrile” općine Vrlika i Prozor-Rama, uz svekoliku pomoć Veslačkog saveza Zagreba. Nakon što je prvi dio projekta, ukupno vrijednog 706.621,81 EUR, potkraj srpnja (oživ)otvoren na Peručkom jezeru u Vrlici, njegov drugi dio realiziran je u prekrasnoj oazi mira u Rami. Veslači, kajakaši, ali i rekreativci, imat će u budućnosti gotovo optimalne uvjete za pripreme samo pedesetak metara ispod nadaleko poznatog Franjevačkog samostana na Šćitu, u čijem je kompleksu i smještajni objekt Kuća mira. Uz novoizgrađeni hangar za čamce i opremu, nabavljena su tri prilazna pontona, četiri katamarana za suce i trenere te sustav za obilježavanje veslačkih staza. Prema riječima načelnika općine Prozor-Rama, Joze Ivančevića, na tome ne namjeravaju ostati. – Ovo je jedinstven veslački objekt u BiH i cilj nam je dodatno ga obogatiti sadržajima. Nakon početne faze, nastavit ćemo s izgradnjom smještajnih kapaciteta jer želimo stvoriti vrhunski veslački centar – izjavio je Ivančević. Kako je Rama na premijernoj regati, osim veslača, ugostila i kajakaše i kanuiste, u nju je doputovalo i vodstvo Hrvatskog kajakaškog saveza, predvođeno predsjednikom Markom Ćurkovićem. Zaslugom glavnog tajnika hrvatske i europske kajak-kanu federacije, Branka Lovrića, svečanosti u Rami nazočio je i predsjednik Europske kanu asocijacije (ECA), Albert Woods. Uvaženi gost bio je oduševljen viđenim u Rami, a svoje dojmove izrekao je u kratkom govoru: – Pozdravljam ponajprije sportaše iz obiju država i čestitam im na ovako prekrasnom pripremnom centru. Vjerujem da će ga znati dobro iskoristiti. Ponosan sam što je Europska unija prepoznala vrijednost ovog projekta te pomogla u njegovu financiranju… U društvu načelnika općine Prozor-Rama, Joze Ivančevića, veslački centar svečano su otvorili gradonačelnik Vrlike, Ivan Ćorić, te Milivoj Slapničar u dvostrukoj ulozi – izaslanika Hrvatskog veslačkog saveza i najvrjednijeg partnera ovoga projekta, Veslačkog saveza Zagreba.

Centar je blagoslovio gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit, fra Tomislav Brković. Na samoj regati sudjelovalo je više od sto veslača i kajakaša-kanuista iz 18 klubova iz Hrvatske i BiH. Veslačke snage bile su samo iz RH: Croatia, Nova i Trešnjevka (svi iz Zagreba), Glagoljaš (Omišalj), Iktus (Osijek), Jelsa, Marina Kaštela i Vukovar, a odveslali su ukupno 20 utrka. U Ramu su stigle i neke hrvatske reprezentativne uzdanice: Marcela i Karla Milošević, Mato Brandt… A koliko je ovaj događaj izazvao pozornost izvan sportskih krugova pokazuje i nazočnost brojnih političkih dužnosnika – od državne i federacijske do županijske i općinske razine BiH. Naravno, brojni su bili i prijatelji iz Vrlike… Sve u svemu, Rama i njeni stanovnici široke duše, širom su otvorili vrata vodenim sportovima, ekologiji, turizmu, ljepšoj budućnosti… Bogom dana prirodna ljepota, vrijedni ljudi (poput Ante Tomića i Ivana Jelića!) i nezaobilazni fratri – dobitna su kombinacija ovoga kraja. Predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije, Juraj Gamulin, s divljenjem je govorio o Ramskom jezeru, a onda dometnuo kako “skida kapu” onome tko je otkrio ramske potencijale za veslanje – dakle, nacionalnom izborniku Srećku Šuku, iznimno zaslužnom za uspjeh cjelokupnog projekta.

19. kolovoza 2013. Autor: Vinko Knežević, www.vsz.hr

Pojedinačne rezultate 1. regate na Ramskom jezeru pogledajte OVDJE, za zbirne rezultate OVDJE. Više fotografija potražite na Facebooku