Otvoreno prvenstvo Zagreba 2015.

Protekloga vikenda veslačice i veslači Iktusa ponovo su bili u Zagrebu i sudjelovali na ovogodišnjem izdanju Otvorenog prvanstva Zagreba. Prenosimo rezultate.

U Zagrebu je proteklog vikenda (25. i 26. travnja 2015. godine) održano Otvoreno prvenstvo Zagreba. Iktus je predstavljalo 25 uglavnom mlađih veslačica i veslača. U nekoliko su disciplina osvojena najsjajnija odličja. Subotnji dio programa u Zagrebu je počeo nastupom Iktusovog dvojjca na pariće za mlađe juniore u A finalu. Patrik i Anton Lončarić osvojili su brončanu medalju s vremenom 7:21,48 dok su ispred njih bili dublovi Trešnjevke (7:14,17), i Croatije (7,10,31). U istoj disciplini Iktusov dubl Dejan Jurković/Marko Pirić bio je peti u B finalu.  U dvojcu bez kormilara za starije juniore također su treće mjesto osvojili Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan (7:26,43), a bolji su od njih bili veslači Arupinuma i Mladosti (7:20,40).

U skifu za kadete Dominik Halilović bio je četvrti, a Vedran Steiner šesti u A finalu, dok su kadetkinje Marta Rakitić i Karla Ambruš na kraju završile kao druge u B finalu dvojcu na pariće. Ozana Prisuda i Aria Cvitanović u A finalu dublova za mlađe juniorke osvojile su 4. mjesto.

Zlato su u dvojcu bez kormilara osvojili Ante Janjić i Marin Begović, kombinacija Iktusa i zadarskog Jadrana s vremenom 7:04,31 ispred dviju posada Jadrana iz Zadra (Čakarun/Baričević i Pedić/Banović) s 10, donosno 26 sekundi zaostatka.

U nedjelju, 26. travnja, za Iktus su prvo nastupili dvojci na pariće za A juniore. Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan i u ovoj su disciplini u A finalu osvojili treće mjesto s vremenom 7:22,35 dok je prva Iktusova posada (Dino Steiner i Robert Juriša) zauzela drugo mjesto u B finalu s vremenom 7:37,23. U toj su disciplini najbolji bili mladi veslači Trešnjevke i Zagreba s vremenom 7:07,24. Mlađa juniorka Aria Cvitanović u skifu je zauzela četvrto mjesto u A finalu, dok je najbolja bila veslačica Mladosti Lorena Vukić.  Ozana Prisuda u istoj je disciplini bila treća u B finalu.

U nedjelju je zapažen i odličan rezultat prvi put sastavaljenog četverca na pariće mlađih juniora koji je osvojio zlatnu medalju na OPZ, a u četvercu su s vremenom 7:04,36 bili Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Marijan Lovković i Leon Jug. Druga Iktusova ekipa zauzela je u toj disciplini 4. mjesto s vremenom 7:35,98, a veslali su Marko Pirić, Dejan Jurković, Lovro Rado i Luka Ivanković.

Leira Baruh Stojaković osvojila je 5. mjesto u skifovima za A juniorke, a kadetkinja Karla Ambruš bila je 3. u A finalu skifistica.

Seniori Ante Janjić i Marin Begović nastupili su još jednom u dojcu bez kormilara, ali utrci dvojaca na pariće te zauzeli treće mjesto (7:08,50). U utrci dublova najbolji su bili seniori Mladosti Martin Sinković i Tomislav Šain (6:53,48), a drugi su bili HVS kombinacija Niko Dunkić i Patrik Farkaš (7:07,33).

Kadetkinja Karla Ambruš osvojila je brončanu medalju u utrci samaca za kadetkinje s vremenom 5:05,95 i bolje su od nje bile samo veslačice Vukovara i Istre. Odličan je bio i dvojac na pariće Iktusovih kadeta (Dominik Halilović i Vedran Steiner) koji su bili drugi u A finalu s vremenom 3:59,84, a od njih su bili bolji samo mladi veslači Croatije.

Teuta Lea Stojaković opet je pokazala kako je u iznimnoj formi tako da je (iako je a juniorka) “pomela” konkurenciju ženskih senioskih samaca i bila prva s vremenom 8:34,10, dok je njena klupska kolegica Sonja Kešerac bila druga s vremenom 8:39,60, a treća veslačica Jadrana iz Rijeke Ana Anić.

Održana je i kombinirana “hendikep” utrka osmeraca, četveraca na pariće i četveraca bez kormilara za seniore i A juniore. Najbrži je bio četverac na pariće HVS-a u kojem su Iktusovci Mario Vekić, David Šain, Vjekoslav Kolobarić i Vito Čavrlj i Jadrana Zadar (6:26,73). U osmercu A juniora najbrži je bio onaj zagrebačke Mladosti (6:27,45) te iza njih kombinacija Arupinma, Iktusa i Jaruna (6:28,17), a za Iktus su veslali Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan i Robert Juriša, Arupinum -Matia Poljak i Tino Maružin te iz Jaruna Juraj Herenda, Bruno Capan, Marin Maletić i Teo Paradinović. Iza njih su bile dvoje posade HVS-ovih četveraca bez kormilara s vremenima 6:34,03 i 6:37,09 te posljednji osmerac Istre (6:43,68).

Tekst: D. Lončarić

Fotografije: Veslački savez Zagreba, www.veslanje.hr (Darko Zibar, Petar Milin), Sandra Capan