Patrik, Anton i Aria putuju u Češku na Svjetsko juniorsko prvenstvo

Iktusovi juniori završavaju pripreme za nastup na najvažnijoj regati u godini – odlaze na Svjetsko veslačko prvenstvo za juniore koje se održava od 8. do 12. kolovoza u Račicama u Češkoj.

Očekuje se kako će na najvećoj juniorskoj smotri biti oko tisuću veslačica i veslača iz 70 država, a održava se u Račicama, 50 kilometara sjeverozapadno od Praga. Aria Cvitanovć, Patrik i Anton Lončarić intenzivno se pripremaju za taj nastup punih mjesec dana, uglavnom na istim lokacijama iako imaju različite trenere. Braća Lončarić ove su godine nakon osvojenog naslova europskih prvaka u dvojcu bez kormilara u francuskom Gravelinesu u svibnju odradila su još nekoliko manjh regata te nastupila na državnom orvenstvu za juniore na kojem su u istoj disciplini osvojili sedmo po redu državno zlato. Neposredno nakon državnoga prvenstva otputovali su s trenerom Krešimirom Ižakovićem na jezero Peruća gdje su trenirali puna tri tjedna, nakon samo dva dana pauze u Osijeku otputovali su u Zagreb gdje ostaju deset dana, a izravno iz Zagreba u ponedjeljak (6. kolovoza) putuju u Račice. Samo dva dana kasnije proslavit će 18.. rođendan, no pravoga slavlja neće ni biti jer će se ozbiljno usredotočiti na treći nastup na svjetskom prvenstvu. Ove godine neće morati posuđivati čamac jer im je Hrvatski veslački savez u travnju osigurao novi Filippijev dvojac i opremu. O proteklim pripremama i detaljima nitko ne govori, tako je već tradicionalno u tom Ižakovićevom dvojcu, a posebice se ne govori o očekivanjima. Cilj je, dakako, pokazati sve što znaju, dati sve od sebe na utrkama i ne opterećivati se bilo kojim drugim temama. Iza njih su tri nastupa na europskim prvenstvima i dva na svjetskim prvenstvima tako da imaju već dovoljno iskustva na velikim natjecanjima, a posljednja dva zlata nisu im nikakvo opterećenje. Nakon nastupa u Češkoj Lončarići bi, kako se očekuje, trebali nastupiti početkom rujna i na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u bjeloruskom Brestu i to u četvercu bez kormilara s klupskim kolegom Ivanom-Antom Grgićem i Filipom Jurinom iz zagrebačke Mladosti. Nakon toga, početkom listopada, trebali bi završiti juniorski dio karijere nastupom na Olimpijskim igrama mladih u Argentini. Hrvatska je od svoje samostalnosti osvojila tek tri zlatne medalje na svjetskim juniorskim prvenstvima, a od toga dvije prošle godine (braća Lončarić u dvojcu bez kormilara i ženski četverac bez kormilara – ivana Jurković, Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić). Prije njih zlato su osvojili Ante Kušurin i Frane Niseteo 2001. godine, također u dvojcu bez kormilara. Ako Lončarići osvoje drugo svjetsko zlato bit će to drugi slučaj u povijesti da je jedna juniorska posada dvaput osvojila naslov svjetskih prvaka. Prvi su put to učinili Slovenci Iztok Čop i Denis Žvegelj veslajući u dvojcu bez kormilara pod zastavom tadašnje Jugoslavije 1989. i 1990. godine.

Aria Cvitanović na Europskom je prvenstvu bila odlična peta u dvojcu bez kormilara s Izabelom Krakić iz Trešnjevke. Uz trenera Aleksandra Vukojičića Aria i Izabela također su proteklih mjesec dana provele naizmjenično na Perući i Jarunu, no odlučeno je kako na Svjetskom prvenstvu u Račicama neće veslati u dvojcu bez kormilara nego u dvojcu na pariće u kojem su djevojke znatno brže i koji im bolje “leži”. I one su potpuno spremne i zdrave te s nestrpljenjem očekuju novi nastup na svjetskom prvenstvu. Aria Cvitanović također će se pridružiti svojim školskim i klupskim kolegama, braći Lončarić, na ovogodišnjim Olimpijskim igrama mladih u Argentini.