Patrik i Anton Lončarić – svjetski prvaci!

Zlatni blizanci Lončarić: “Znali smo da možemo do zlata, pretkraj smo zatvorili oči i finiširali na svoj način”. Najbolji na svijetu: Patrik i Anton Lončarić. Osječani su u čamcu braće Sinković osvojili svjetsko zlato u “dvojcu bez”.

Kakav dan hrvatskog veslanja u Trakaiju! Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Litvi hrvatske veslačice i veslači u nedjelju su osvojili dva zlata. Najbolji na svijetu je mladi hrvatski ženski četverac bez kormilara, koji su činile Velolučanke Ivana i Josipa Jurković te Zagrepčanke Bruna Milinović i Izabela Krakić, ali i osječki blizanci Patrik i Anton Lončarić.

Lončarići su u dvojcu bez kormilara odveslali fantastičnih 2000 metara i u nevjerojatnoj završnici prešišali aktualne europske prvake, Rumunje Stefan-Constantina Berariua i Florin-Sorin Lehacija, koji su vodili cijelo vrijeme, ali nisu ušli prvi u cilj. Jedan dvojac bio je brži od njih. Rumunji su u završnih 500 metara ušli sa sekundom prednosti u odnosu prema osječkom dvojcu, no Lončarići su u zadnjih 300 metara nabili nevjerojatan tempo, stisnuli gas do daske i prvi ušli u ciljnu ravninu, s više od tri sekunde prednosti pred Rumunjima. Vrijeme pobjednika bilo je 6:51.11 minuta, Rumunji su imali vrijeme 6:54.50, a treći Turci 6:58.90.

– Ovo je čudo, ma još nismo ni svjesni što smo napravili, vjerojatno će tek za nekoliko dana sve sjesti na svoje mjesto – kazivao je Patrik nekoliko sati nakon dodjele medalja. Nakon posljednjeg zaveslaja počelo je slavlje u hrvatskom čamcu, a ubrzo su dečki izišli na tlo i pohitali u zagrljaj treneru Krešimiru Ižakoviću, koji je ovoga ljeta sa svojim pulenima napravio izvanredan posao. Dva tjedna krvavog rada na Perućkom jezeru, pa još tjedan u Zagrebu, a i prije toga kilometri i kilometri veslanja na Dravi kod Osijeka došli su na naplatu. U najvažnijoj utrci dosadašnje karijere, na najvećoj sceni, u finalu Svjetskog prvenstva, Lončarići su bili najbolji. Posebno će u pamćenju ostati onih nevjerojatnih 300-tinjak završnih metara.

U cilj zatvorenih očiju

– Cijelo vrijeme smo se držali uz Rumunje, a kada smo vidjeli da ih imamo, da ih možemo stići, dogovor je bio – idemo najjače što možemo pa što bude. Zažmirili smo i krenuli, finiširali na svoj način. Doista smo uživali u tome… – dodaje Patrik.

A kada su otvorili oči, mogli su uživati, mogli su sanjati gledajući sve oko sebe. Prvi i najbolji na svijetu.

– Ma nakon utrke nas je toliko lupio adrenalin da mislim kako smo imali snage sve to još jednom ponoviti. Vratiti se na start i opet odveslati 2000 metara.

No slavlje nije moglo dugo trajati jer Anton je morao na doping-kontrolu. Obveza je obveza, ali nema straha. Lončarići su do zlata doveslali samo s legalnim supstancama, njihovo pogonsko gorivo slavonske su delicije koje dolaze iz kuhinje mame Angeline.

Slavlje, doping-kontrola, pa opet slavlje

– Najljepše je bilo na postolju, kada smo primali medalju i slušali Lijepu našu. Ma to je najveća sreća i stvarno najljepši osjećaj koji sam doživio u životu – pričao je pun dojmova Patrik, koji je s bratom Antonom tijekom svibnja na EP-u u Krefeldu bio tek sedmi. Na Euru su vrijedili više nego što su ostvarili, po kvaliteti morali su u A finale. I sami su bili svjesni da su puno bolji od onoga što su pokazali, pa su već u Trakaiju dokazali svoju pravu vrijednost.

– Na tom europskom prvenstvu nije išlo prema željama, ali izvukli smo pouke. U Trakai smo došli hladne glave, znali smo koliko dobro i brzo možemo, dogovorili smo se da idemo maksimalno, ali i pametno. Od prve utrke krenulo je odlično, u kvalifikacijama smo iza sebe ostavili Rumunje za čak šest sekundi, iako to nije bilo baš realno jer, kada su vidjeli da smo otišli naprijed, oni su se opustili. No nama je to dalo dodatno samopouzdanje. U polufinalu smo bili bolji od Turaka, koji su bili treći na EP-u. U finalu smo se opet “tukli” s Rumunjima, a završilo je kako je završilo.

Zlato za rođendan

U Litvi su Lončarići veslali u posuđenom čamcu, posuđenom od onih najboljih. Od braće Sinković. Kakva veslačka braća, Lončarići i Sinkovići! Zlatni juniori su još daleko od velikog Valenta i Martina, ali već sada ima puno poveznica. Braća, “dvojac bez”, fizički impozantni, brzi, veliki radnici, pobjednički gard, uvijek gladni novih izazova i dokazivanja… Osječki blizanci tek su na početku karijere, Sinkovići su već dotaknuli svjetske i olimpijske zvijezde, hrvatska svijetla vesačka budućnost i sadašnjost. Kad si u Sinkovićevom čamcu moraš dokazati da ga zaslužuješ, a Lončarići su itekako dokazali. Uzeli su zlato, pa možda sada Hrvatski veslački savez razmisli da jedan čamac za “dvojac bez” kupi i osječkoj braći. Ipak se ne može stalno posuđivati…

Hrvatska veslačka ekspedicija iz Litve se u Zagreb vraća danas, a Lončarići su u svom Osijeku u utorak, 8. kolovoza, na dan kada slave 17. rođendan. Sami sebe su već počastili najljepšim rođendanskim darom, svjetskim zlatom, ali bit će još poklona. Možemo samo zamisliti kakva će fešta biti u utorak u osječkom domu Angeline i Davora Lončarića, ali i u VK Iktus, koji prvi put u povijesti ima juniorske svjetske prvake. Lončarići su uzeli zlato, ali i sljedeće su godine još juniori, pa Patrik poručuje “red je da i na SP-u 2018. ovo ponovimo”.

I Plenković čestitao

Mladim hrvatskim veslačima stižu čestitke sa svih strana, a među prvima im je čestitao i premijer Andrej Plenković.

– Drage Ivana, Josipa, Izabela i Bruna, dragi Patriče i Antone, iskreno i od srca čestitam vam na uspjehu koji ste postigli. Svjetsko juniorsko zlato potvrda je vašeg rada, truda i zalaganja. Sretni smo i ponosni što se vašom zaslugom u Trakaiju na najvišem stijegu vije hrvatska trobojnica i čuju taktovi Lijepe naše. U ime Vlade i osobno još jednom vam čestitam i želim puno sreće i sportskih postignuća – stoji u čestitci predsjednika hrvatske Vlade.

Grgićev četverac četvrti

Vrijedan domet, četvrto mjesto na svijetu, ostvarila je i hrvatska juniorska posada četverca bez kormilara: Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Fabio Ipsa i Osječanin Ivan-Ante Grgić. Iako su najbolje startali, u nastavku utrke pali su na četvrto mjesto te se do kraja nisu uspjeli probiti do pozicije koja nosi medalju. Sedmi na svijetu je četverac (Mario Marić, Hrvoje Vrdoljak, Jakov Bijelić i Ivan Tokić) s kormilarom Lukom Balekom. Mlada Osječanka Aria Cvitanović je u ženskom samcu bila 15., a Karlo Habuda u muškom skifu zauzeo je 19. mjesto.

Ivana LIOVIĆ, objavljeno 7. kolovoza, 2017.

Svjetske prvake dočekao je i Damir Martin

U zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman u ponedjeljak navečer bilo je vrlo veselo. Obitelj, prijatelji i navijači s pjesmom i ovacijama dočekali su mlade hrvatske veslačice i veslače koji su blistali na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Trakaiju.

Iako je u Litvi bilo dobrih hrvatskih rezultata, naravno, glavne zvijezde večeri bili su osvajači zlatnih medalja – osječki blizanci Patrik i Anton Lončarić koji su bili prvi u dvojcu bez kormilara, te djevojke iz četverca bez kormilara velolučke blizanke Ivana i Josipa Jurković i Zagrepčanke Bruna Milinović i Izabela Krakić. Među okupljenima u zagrebačkoj zračnoj luci bio je i ponajbolji hrvatski veslač, srebrni olimpijac iz Rija Damir Martin. Nakon slavlja u Zagrebu, Lončarići su s trenerom, obitelji, prijateljima i kolegama juniorsko zlato nastavili slaviti u Osijeku.

Glas Slavonije, objavljeno 8. kolovoza 2017.