Dvojac bez kormilara Iktusa pokazao da je sposoban nastupiti na EP-u

Daniel Srb, predsjednik Veslačkog kluba Iktus, nakon nastupa “narančastih” na Otvorenom prvenstvu Zagreba (kao i nešto ranije na daljinskoj regati na 8.000 m, nap.a.), a uoči međunarodne regate “Croatia Open 2013”, pohvalio je start Osječana u novoj sezoni. O “srebrnom olimpijcu” Davidu Šainu, dakako, nije ni trebalo trošiti riječi, jer je na oba ovogodišnja ispita potvrdio svoju standardno visoku razinu kvalitete, no, Srba su zaintrigirali Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić, pobjednici na osam km i nedavno na regularnih 2.000 metara, sa 6:58,80.

– Naš dvojac bez kormilara pobrinuo se za značajan iskorak – kaže Srb o Janjiću i Kolobariću koje ni lanjski neuspjeli pokušaj stjecanja statusa olimpijaca nisu pokolebali u nastojanjima da sasvim dokažu potencijal.
– U skiciranju planova za velika međunarodna natjecanja, naravno, moraju prvo postati najbolji dvojac u državi, za što će imati priliku vrlo brzo, 13. i 14. ovoga mjeseca na ‘Croatia Openu 2013’. Mislim da oni to mogu i čini se da se krupnim zaveslajima približavaju nastupu na Europskom prvenstvu!
Matej iza “srebrnih”
Od seniorskih čamaca, koji su se promovirali u najčvršće klupsko uporište, na tzv. proljetnoj regati VSZ-a vrijedni su spomena i mlađi senior Matej Srb te Stjepan Pirić, peti i osmi u utrci samaca. – Činjenica je da je Matej bio prvi do naše nedodirljive četvorice “srebrnih” iz Londona, što opravdava njegova nadanja da će veslati ove godine na SP-u mlađih seniora (U-23). Nažalost, ima problem što su svi ostali vršnjaci, skuleri znatno slabiji, za ‘dubl’ bi možda najkompatibilniji bio ‘mladostaš’ Udovičić… Kad su klupske opcije u pitanju, možda baš Matej i Stjepan probaju kao im ide… Inače, u Zagrebu su bili i Kristijan Landeka i Nedjeljko Rado, dečki na koje možemo računati. Što, naravno, vrijedi i za lake veslače, Dinu Belića i Brunu Pirića.
Bolji nego lani
Dakako, potonja razmišljanja već su usmjerena prema državnom prvenstvu, gdje će Iktus pokušati poboljšati lanjski neuvjerljiv dojam.
– Možemo biti bolji nego lani, ali će u tom smislu mlađi uzrasti, poglavito juniori, morati kvalitetnije ‘presložiti’. A kad su seniorska ostvarenja u pitanju, već razmišljamo o novom duelu našeg osmerca i čamca Mladosti – priča Srb podsjećajući da je 2012. prvi put Iktus došao do naslova viceprvaka. – Prema slobodnoj procjeni, po pet prvih veslača su ravnopravni, ali nama fale ona trojica do njih, što je prevaga na stranu Mladosti.
Razgovor smo, opet, usmjerili prema “Croatia Openu”, za hrvatske veslače najmjerodavnijem testu potencijala na startu kalendarske godine. Razlog – Sonja Kešerac. Poslije dogovora s Majom Anić i trenerom Krešimirom Ižakovićem, Sonja se u 2013. neće natjecati u dvojcu bez kormilara koji je u svoju riznicu pospremio tri brončane medalje s EP.
– To ipak ne znači da je Sonja ‘bacila vesla u trnje’! Iako se, nakon što je diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, zaposlila u OŠ Antuna Mihanovića i prihvatila ponudu da počne trenersku karijeru u našm klubu, Sonja i dalje redovno trenira. U Zagrebu, u utrci seniorskih samaca, bila je treća, što je solidno ostvarenje pa će nastupiti i na predstojećoj međunarodnoj regati. Sve u svemu, imamo razloga za zadovoljstvo poslije prvih nastupa u 2013., – rekao je na kraju Srb.
PREPOZNATI REZULTATI
U posljednjih šest mjeseci mnogo smo toga učinili na poboljšanju uvjeta za rad u našem klubu, tvrdi Daniel Srb.
– Uredili smo klupsku veslaonicu i teretanu, kompletirali opremu, uskoro stiže i olimpijski uteg, naručena je nova prikolica za prijevoz čamaca…, što znači da smo napravili važan iskorak u tom smislu. Drago nam je i što i dalje nailazimo na potporu u Gradu, jer je to pokazatelj da su naš rad i rezultati prepoznati u sredini u kojoj djelujemo.
Drago Kerže, Glas Slavonije, 10. travnja 2013. godine