Počinje Svjetsko veslačko prvenstvo u Amsterdamu

Od 24. do 31. kolovoza Amsterdam je domaćin SP u veslanju. Hrvatsku predstavljaju 4 posade i ukupno šest veslača i veslačica. Prve utrke već danas veslaju David Šain, Marcela Milošević i dvojac Ante Janjić-Vjekoslav Kolobarić. Polovicu naše malobrojne ekipe čine veslači Iktusa.

 U programu ovogodišnjeg SP-a u veslanju je 27 disciplina, a nastupit će predstavinici 60 država s čak  427 veslačkih posada. Najbrojniji su dakako Amerikanci, Britanci, Talijani, Nijemci, Nizozemci, Kinezi i Australci čiji će veslači nastupiti s 19 ili više posada na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Hrvatski predstavljaju Marcela Milošević i David Šain u samcima, braća Valent i Martin Sinković u dvojcu na pariće te Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić u dvojcu bez kormilara.

Ante i Vjeko prvu će utrku veslati danas (24. kolovoza) u 14,38 sati i to kao dio četvrte skupine prednatjecanja. U njihovoj su skupini predstavnici SAD-a, Mađarske, Velike Britanije i Španjolske, a dvije najbrže posade osigurat će plasman u polufinale, dok će treća imati još jedan pokušaj u repesažu (u prednatjecanjima su četiri skupine po pet veslačkih posada).

David Šain kreće s prednatjecanjem u utrci samaca u 17,05 sati. Vesla u drugoj od ukupno šest skupina skifista (ukupno je prijavljen 31 veslač u samcima). Davidovi su suparnici u skupini predstavnici Bjelorusije, Zimbabvea, Norveške i Litve. Prolaz u četvrtfinale zajamčen je za tri najbrža veslača.

Marcela Milošević ima 28 konkurentica na SP-u. Danas vesla u 18,01 sati u četvrtoj od pet skupina prednatjecanja, a četiri najbolje u svakoj skupini plasirat će se izravno u četvrtfinalne utrke, dok će peta veslačica iz svake skupine imati priliku za ulazak u četvrtfinale kroz repesaž.

Martin i Valent Sinković kreću u akciju sutra (ponedjeljak, 25. kolovoza) u 15,29 sati. Veslaju u prvoj skupini i bore se za plasman u polufinale Svjetskog prvenstva. Protivnici u skupini su im predstavnici Kanade, Srbije, Rusije, Bugarske i Izraela. Pobjednici u skupini idu izravno u polufinale, a drugi u skupini moći će to otvariti u repesažu. Ukupno su prijavljena 23 muška dubla na SP-u.