Ponovno “dvojac bez”, David i Mario skifisti

Propao Iktusov pokušaj sastavljanja četverca bez kormilara. Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić vraćaju se svom dvojcu bez kormilara, a David Šain i Mario Vekić veslaju u samcima. Piše Glas Slavonije, objavljeno 3. srpnja, 2014. godine.

Rezultati četverca bez kormilara, na EP-u u Beogradu i u Svjetskom kupu u Aiguebeletteu nisu bili na očekivanoj razini. Zamisao stručnog stožera i najboljih veslača osječkog Iktusa da od dva solidna dvojca pokušaju ukomponirati vrhunsku posadu četverca bez kormilara, nažalost, nije dao priželjkivane rezultate. Kao što je poznato, u svibnju su Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić, već etablirani dvojac bez kormilara, sjeli u četverac na pariće s Davidom Šainom, koji je ostao u zrakopraznom prostoru zbog ozljeda Damira Martina i Valenta Sinkovića i privremenog raspada proslavljenog “Croexpressa”, te povratnikom u matično jato Mariom Vekićem. No, nastupi na EP-u u Beogradu i prošlog tjedna na drugoj ovogodišnjij regati Svjetskog kupa u francuskom Aiguebeletteu, pokazali su da za stvaranje vrhunske posade u veslanju, ipak, treba mnogo, mnogo više zajedničkih priprema od onih koje su proljetos odradili David, Mario, Ante i Vjeko.

– Kao i u Beogradu potkraj svibnja i početkom lipnja, ni utrke u Francuskoj nisu nas zadovoljile – kaže trener Krešimir Ižaković, koji je povoljnu ocjenu dao samo nedjeljnoj utrci u Francuskoj kad su najbolji osječki veslači pobijedili u «B» finalu.

– Prethodno je “štroker” bio David, a u nedjelju Vjeko, ali ni to, kao ni prijašnji nastupi s Antom na čelu kvarteta, u cjelini nisu urodili plodom. Stoga smo, u međuvremenu, dogovorili da Anti i Vjeki opet pružimo priliku za dokazivanje u dvojcu bez kormilara u kojem su posljednjih sezona već (na)nizali dobre rezultate, a David i Mario pripremaju se za nastup u samcima. Oni će veslati na trećoj regati SK u Lucernu (11. – 13. srpnja, nap.a.) gdje moraju pokazati jesu li dostojni i nastupa na Svjetskom prvenstvu u Amsterdamu, potkraj kolovoza – dodao je Ižaković.

– Što je, tu je – prisnažit će Šain, koji ove sezone neće biti u prilici pridonositi novim pothvatima četverca, najbolje hrvatske posade, svjetskog prvaka, višestrukog pobjednika regata Svjetskog kupa i olimpijskog viceprvaka.

– Mario i ja ići ćemo u Lucernu u skifovima pa možda brži od nas dvojice i izbori Amsterdam. Ako, pak, ni rezultat bržeg u toj “utakmici” ne bude vrhunski, neće onda biti ni smisla putovati na SP! Inače, što se tiče “zlatnog četverca” (sa Sinkovićima i Martinom, nap.a.), sigurno ćemo se opet okupiti (i Martin već trenira) na startu priprema za 2015., pri čemu treba priznati da nam je jedna takva sezona predaha bila potrebnija lani, u postolimpijskoj 2013.

Kaže naš narod da ni jedna nesreća ne dolazi sama pa se to dogodilo još jednoj reprezentativnoj posadi, i to onoj najboljoj, ženskoj – dvojcu bez kormilara Sonja Kešerac/Maja Anić.

– Ozljeda leđa muči me već duže vrijeme, a sve je kulminiralo prošlog tjedna, nisam se mogla ni ustati iz kreveta, ne treniram i u ponedjeljak ću potražiti pomoć liječnika – dojavila nam je Maja Anić. – Prema svemu sudeći, Sonja i ja morat ćemo preskočiti Lucern, a potom ćemo vidjeti trebamo li nekakve provjere za Amsterdam. Poteškoće Maje Anić s leđima doveli u pitanje odlazak najbolje hrvatske ženske posade u Luzern.

TEKST: Dragutin Kerže