Ponovo odlični rezultati za Iktus na Otvorenom prvenstvu Hrvatske na ergometrima

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama, bez publike i brojnih veslačica i veslača, održano je ovogodišnje izdanje Otvorenog prvenstva Hrvatske na ergometrima na 2000 metara – Rijeka Indoor 2021. Iktus je u Rijeci predstavljalo pet veslača i jedna veslačica uz trenere Krešimira Ižakovića i Jasminku Kraljević-Čolić.

Organizatori su uspjeli, uz velike napore, ispoštivati mjere koje je propisao nadležni Stožer civilne zaštite, no natjecanje je bilo daleko od onoga što se u Rijeci događalo prijašnjih godina. Najviše je nedostajala brojna i glasna publika koja bodri veslačice i veslače. S druge je strane bilo i problema u postojećim epidemiološkim uvjetima dovesti u dvoranu Zamet prevelik broj natjecatelja, tako da su i s te strane pohvale zaslužili organizatori – Veslački klub Jadran Rijeka i Hrvatski veslački savez.

Braća Lončarić srušili osobne rekorde

Patrik i Anton Lončarić nedavno su na sliderima uspješno odradili test na 6000 metara u Zagrebu, a ovaj su put testirani na statičnim, Concept 2 ergometrima, kao i svi ostali natjecatelji u Rijeci. Obojica su srušila svoje osobne rekorde! Patrik je dva kilometra završio s vremenom 5:57,5 i prosjekom od 1:29,3 na 500 metara, dok je Anton bio odmah do Patrika s minimalnom razlikom – 5:57,6. i prosjekom 1:29,4  Jedini su među mlađim seniorima bili brži od 6 minuta, a među A seniorima očekivano su najbolji bili Martin i Valent Sinković s također ujednačenim vremenima- 5:48,3 i 5:48,5.  Nakon natjecanja u Rijeci Lončarići su se s trenericom Jasminkom Kraljević Čolić vratili u Zagreb gdje nastavljaju seniorske reprezentacijske pripreme u četvercu bez kormilara s Ivanom Pitonom i Markom Ukropinom iz zagrebačke Mladosti.

Srebro za Lunu Keretić, uspješni i juniori

Naša juniorka Luna Keretić popravila je svoj prošlogodišnji rezultat za čak 12 sekundi, no ponovo je osvojila drugo mjesto među juniorkama. Dva je kilometra završila za 7:15,2 minute, a zlato joj je izmaklo za samo jednu sekundu, koliko je prednosti na kraju imala Reina Rimbaldo iz HAVK Mladosti. Ostale hrvatske juniorke bile su daleko iza naše Lune Keretić, koja je pokazala kako je u odličnoj formi unatoč nedostatku uobičajenih klupskih treninga zbog epidemije koronavirusa. Najveća je konkurencija bila među juniorima, s kojima su se hrabro borili Iktusovi Karlo Krstić, Karlo Paunović i Luka Kurtović. Zauzeli su sredinu ljestvice na kojoj su rezultati 23 hrvatska juniora. Od Iktusovaca je bio najbrži Karlo Paunović s rezultatom 6:27,3,  Luka Kurtović ostvario je 6:45,0, a Karlo Krstić završio je utrku na 2000 metara s vremenom 7:02,5. S trenerom Krešimirom Ižakovićem juniorska se posada vratila u Osijek i željno iščekuju povratak normalim treninzima kako bi ove godine mogli napredovati i na vodi ostvariti što bolje rezultate.

David Šain- vrhunski rezultat na ergometru u klupskim prostorijama

Dan ranije David Šain je također “vukao” dva kilometra na ergometru i to na RP3 Dynamic ergometru u prostorijama Veslačkog kluba Iktus. Postigao je rezultat 5:47,0 uz prosjek 1:26,8 na 500 metara. Na istom je ergometru David prije nekoliko dana u klubu odradio i test na 6000 metara te postigao rezultat 18:19,84 uz prosjek 1:31,65. Svakodnevni naporni treninzi rezultirali su odličnom formom Davida Šaina i na početku nove veslačke sezone, a i on se poput svih ljudi u veslačkom svijetu nada kako će što prije proći ova kriza kako bi se mogle kvalitetno odraditi sve potrebne pripreme i, dakako, brojna ovogodišnja natjecanja.

 

Zbog poznatih je razloga i Iktus ove godine poslao u Rijeku samo šest natjecatelja. Kao i drugi veslački klubovi, i Iktus se suočava s brojnim teškoćama jer su još uvijek zabranjeni treninzi za sportaše koji nisu kategorizirani, odnosno nemaju 1. – 6. kategoriju sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora. Poznato je također kako je najveći dio prošle veslačke sezone bilo puno problema s organiziranjem treninga u klubu tako da su veslači morali najviše vremena trenirati sami i u izolaciji tako da je bilo teško očekivati velike pozitivne pomake.

No, rekordi braće Lončarić, Lunino srebro i razultat Karla Paunovića pokazali su kako su pozitivni pomaci postignuti i još su značajniji s obzirom na uvjete u kojima su ostvareni.