Potpisan sporazum o Dunavskom kupu

U velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici u utorak (15. travnja 2014. godine) potpisan je sporazum o suradnji između veslačkih klubova iz podunavske regije iz Srbije, Mađarske i Hrvatske kao i predstavljanje ideje izgradnje međunarodnog Regionalnog veslačkog regatnog centra “Palić”.

Potpisivanju je prisustvovao veliki broj uzvanika iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, diplomatski zbor, predstavnici veslačkih saveza kao i vrhunski veslači, članovi reprezentacija i osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih medalja iz svih triju država.

Cilj je da se razvije suradnja između spomenute tri države, da se veslanje podigne na još jednu višu razinu i da se stvore uvjeti kako bi veslači ostajali u svojim matičnim klubovima odnosno državama.

Sporazum su potpisali predsjednici VK Iktus Denis Ambruš i HVK Vukovar Siniša Šijanović, VK Palić Subotica Tomislav Zvekanović, VK Danubius 1885. Novi Sad Željko Pantović, direktor VK Mohacs József Matheisz te glavni trener VK Spartacus iz Baje Nándor Bartos. Sudionike skupa pozdravili su čelnici grada Subotice i Vojvodine te sudionici velikog projekta izgradnje Veslačkoga središta na Paliću.

Nakon dvadesetogodišnje pauze čelnici šest klubova više su se puta sastajali, a prilikom posljednjeg susreta u Osijeku i dogovorili kako će utemeljiti novo natjecanje koje će se zvati Dunavski kup, a na kojem će uz veslačice i veslače šest klubova moći sudjelovati i drugi zainteresirani klubovi iz podunavske regije. Već ove godine na uobičajenim veslačkim regatama u Mohaču, Osijeku, Paliću i Vukovaru bodovi četiriju disciplina za kadete i mlađe juniore upisat će se kao službeni rezultati Dunavskoga kupa 2014. godine. Osnivači Dunavskoga kupa službeno će od FISE zatražiti međunarodnu klasifikaciju ovog natjecanja namijenjenog mlađim uzrastima veslačica i veslača. U tijeku su i dogovori oko tehničke izvedbe Dunavskoga kupa koji će se organizirati kao prikupljanje bodova na tradicionalne četiri regate ili kao posebno natjecanje koje će se održavati jednom godišnje u nekom od gradova, s tim da su najveće zanimanje za organizaciju jedinstvenog natjecanja pokazali partneri iz Subotice, odnosno Veslačkoga kluba Palić koji imaju kvalitetan prostor (jezero) i kapacitete za održavanje takve međunarodne smotre. Dunavski je kup zamišljen kao veliko veslačko natjecanje za područje Srbije, južne Mađarske i istočne Hrvatske te kao nastavak nekadašnje suradnje i Podunavskoga kupa koji je održavan uz nastup brojnih veslačica i veslača s tog područja.