Mirna Rajle Brođanac i Mario Vekić

Povratkom Marija Vekića “narančasti” kandidiraju za naslove prvaka

U veslačkom klubu Iktus “pucaju” na naslov prvaka Hrvatske. Povratkom Marija Vekića “narančasti” kandidiraju za naslove prvaka. Veslački klub Iktus u (n)ovoj kalendarskoj godini očekuje niz zapaženih natjecateljskih dosega što bi trebalo kulminirati osvajanjem naslova sveukupnog i državnog prvaka u seniorskoj konkurenciji.

Trenutak je, dakako, za podsjećanje da je Iktus bio šest godina uzastopce (2005. – 2010.) bez premca u sveukupnom poretku na prvenstvima Hrvatske u tom razdoblju. Osim toga, klupsko čelništvo predviđa i znatnu zastupljenost svojih najboljih veslač(ic)a u sastavu hrvatske izabrane vrste na najznačajnijim međunarodnim regatama, poglavito na Europskom prvenstvu, 31. svibnja i 1. lipnja u Beogradu.

Optimizam je građen na objektivnim mogućnostima sadašnjeg natjecateljskog potencijala koji bi, povratkom Marija Vekića u matično jato, trebao iznjedriti i dvije najjače klupske skul posade u Hrvatskoj, u četvercu na pariće i osmercu. Uostalom, Osječani se nadaju baš slavlju u kraljevskoj disciplini već dugi niz godina. Naravno, četverac bi trebao biti sastavljen od državnih reprezentativaca Davida Šaina, Ante Janjića, Vjekoslava Kolobarića i Vekića, kojima bi, u osmercu, bila pridodana još četvorica mladića, ponajprije Stjepan Pirić i Dino Belić…

– Bez obzira na za nas nepovoljan povratak odvojenom održavanju državnog prvenstva za seniorski (proljeće) i mlađi uzrast (jesen), uvjereni smo da ćemo 2014. vratiti apsolutni državni primat u naš grad – rekao je, na nedavnoj sjednici klupskog Predsjedništva novi predsjednik Denis Ambruš.

Naravno, u osječkom klubu očekuju i brojnu zastupljenost svojih članova u izabranim posadama reprezentacije Hrvatske. Zna se da će Šain i dalje pridonositi novim pothvatima četverca na pariće s braćom Sinković i Martinom, isto kao što je izvjesno da bi u kombiniranim hrvatskim čamcima svoje mjesto, opet, morali imati Vekić, Janjić i Kolobarić, kao i ženski dvojac bez kormilara Sonja Kešerac i Maja Anić, koje su, nakon planirane sezone predaha, opet u punom trenažnom procesu. Iktusovci s razlogom očekuju da David, Mario, Ante, Vjekoslav, Sonja i Maja nastupe na EP-u, isto kao i na drugim velikim natjecanjima. Vrhunac će, u tom kontekstu, biti Svjetsko seniorsko prvenstvo, od 24. do 31. kolovoza u Amsterdamu.

No, do tada ćemo već znati jesu li osječki veslači(ce) najvećim dijelom ispunili prognoze svog čelništva. Inače, udarno će razdoblje u prvoj polusezoni biti tijekom travnja i svibnja, s tim što će zagrebački Jarun u kratkom razmaku, od 12. do 27. travnja, biti poprištem triju iznimno značajnih regata: Croatia Opena i Inter City regate, te između toga i hrvatskog veslačkog prvenstva.

BEOGRAD, AMSTERDAM, HAMBURG…

Najznačajnija veslačka natjecanja u 2014. godini bit će u Beogradu (Europsko prvenstvo, 31. svibnja i 1. lipnja), Amsterdamu (Svjetsko prvenstvo, 24. – 31. kolovoza), Hamburgu (Svjetsko juniorsko prvenstvo, 8. – 10. kolovoza), Hazewinkelu (EP juniora, 24. – 25. svibnja) i Vareseu (SP U-23, 25. – 27. srpnja). Naravno, kao i svake sezone, pozornost svjetske javnosti privući će regate Svjetskog kupa, te nekoliko tradicionalnih međunarodnih regata (Bled, Muenchen…). Za Hrvate su najznačajniji termini 24. Hrvatskog veslačkog prvenstva na Jarunu, 26. i 27. travnja za seniore, odnosno 4. i 5. listopada za juniore i kadete.

Dragutin KERŽE, Glas Slavonije, objavljeno 31. siječnja, 2014.