Prije prvih natjecanja odveslana i daljinska regata u Zagrebu

Veslački savez Zagreba i VK Trešnjevka proteklog su vikenda organizirali daljinsku regatu na Jarunu. Nakon priprema koje su odrađene u Skradinu i Zatonu, testova i natjecanja na ergometrima odrađen je i ovaj test izdržljivosti na vodi. Prije početka sezone regata naši su reprezentativci uspješno odradili i ovaj posao.

Iktus je na daljinsku regatu u Zagrebu poslao seniora Davida Šaina koji je veslao u skifu te trojicu mlađih seniora – braću Lončarić i Ivana-Antu Grgića koji su veslali u dvojcima bez kormilara. Dok su braća, naravno, veslala u svom dvojcu, Grgić je regatu odradio u društvu Fabia Ipse iz pulske Istre.

Martin i Valent Sinković nisu nastupili na daljinskoj regati jer su u to vrijeme završavali pripreme u Zatonu, dok su ostali veslači koji su uspješno trenirali tijekom zime odradili i pripreme na moru te spremni došli u Zagreb.

Najzanimljiviji su rezultati reprezentativaca- seniora. U skifovima su veslali vršnjaci Damir Martin i David Šain. Najbolje je vrijeme na 8.000 metara odveslao Damir Martin – 31:14,74 s prosjekom od 58,59 na 250 metara, a David Šain bio je drugi s vremenom 31:46,58 i prosjekom 59,58 na 250 metara. Treći je bio B senior Karlo Habuda s 32:32,99, četvrti Luka Radonić (laki senior) s 32:51,54, a peti Boris Cesarec (B senior) s vremenom 33:13,21. Nastupilo je 13 veslača, a od toga dva laka seniora.

U dvojcima bez kormilara nastupilo je sedam posada A i B seniora. Mlađi seniori Patrik i Anton Lončarić pobijedili su s vremenom 29:14,29 i prosjekom od 54,82 na 250 metara. Riječ je o najboljem vremenu hrvatskih veslača u dvojcu bez kormilara na ovoj daljinskoj regati od 1997. godine u konkurenciji A i B seniora. Brže su išli samo srpski reprezentativci Beđik i Vasić na prošlogodišnjoj daljinskoj regati. Iza Lončarića s 42,49 sekundi zaostatka veslali su Grgić i Ipsa (SMB), a treća je bila posada Ivan Piton/Tomislav Šain (SMA) s vremenom 30:07,22. Sa zaostatkom većim od 2 minute iza pobjednika veslali su Lovro Banović i Marko Ukropina, Filip Jurina i Zvonimir Soldo, Borut Omerzo i Ivo Rebić te Antun Plenković i Luka Pap.

Utrke četvorice osječkih veslača pomno su pratili čelnici HVS-a jer je ovo predolimpijska godina i vrijeme je u kojem se slažu moguće posade za najveće svjetsko natjecanje. Poznato je kako HVS želi u Tokiju sljedeće godine osim braće Sinković (koji su sigurni putnici za Tokio) vidjeti i još nekoliko posada koje se moraju za taj veliki posao dobro i kvalitetno pripremiti. Kartu za Tokio pokušat će u nekoj od kombinacija izboriti David Šain, Damir Martin, ženski četverac bez kormilara koji je bio vrlo uspješan u juniorskoj konkurenciji (sestre Ivana i Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić) te Patrik i Anton Lončarić čiji se dvojac bez promatra kao moguća opcija za četverac bez kormilara uz trenutačno još dva seniorska dvojca (A seniora Ivana Pitona i Tomislava Šaina te B seniora Ivana-Ante Grgića i Fabia Ipse). Muški seniorski četverac još se treba sastaviti i odraditi testiranja te potom krenuti na prve regate i ako bude dovoljno brz i usklađen mogli bismo ga vidjeti i na nekom od ovogodišnjih svjetskih kupova ili svjetskom prvenstvu, a to su natjecanja na kojima se može osigurati put za Olimpijske igre 2020. godine. Vrijeme će, naravno, pokazati hoće li biti još uspješnih posada koje su dovoljno brze za Tokio.