Pripreme četveraca na Peruči

Četvercima ne smetaju vrućine, a odmora nema. Zbog transporta Iktusova čamca u Koreju, splitski Gusar četvercu ‘bez’ dao zamjenski čamac.

SINJ – Realizirajući plan priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu, koje će se održavati od 25. kolovoza do 1. rujna u Južnoj Koreji (Chungju), naši najbolji veslači nalaze se na trotjednim pripremama na jezeru Peruča kod Sinja. Naime, nakon uspješnog nastupa na trećoj regati Svjetskog Samsung kupa u Luzernu (skul pobjednici, rimen osmoplasirani, nap.a.), hrvatska elitna osmorka dobila je po nekoliko dana zasluženog odmora, a potom su se, opet, svi okupili u Sinju. Među njima i trojica Osječana.
I čistiji i brži
Pod nadzorom Nikole Bralića na Peruči trenira posada proslavljenog četverca na pariće, u kojem su Osječanin David Šain te Zagrepčani Martin i Valent Sinković, te Damir Martin. Taj kvartet posljednjih se godina prometnuo u jednu od najkvalitetnijih veslačkih posada današnjice, iza kojeg je već zlato sa SP-a na Novom Zelandu (Lake Karapiro, 2010.) godine) i srebro s lanjskih Olimpijskih igara u Londonu (uz broncu sa SP-a 2001. na Bledu), ali i dvije ukupne pobjede u Svjetskom kupu od kojih je posljednja – srpanjska! I „Croexpress“ je smješten u sinjskom hotelu Alkar, a o treninzima Šain priča:
– Osim uobičajenih veslačkih treninga, dosta vozimo bicikl i dio vremena provodimo u teretani – u trenutku predaha rakao je iktusovac Šain.
– Tako će biti sve do 8. kolovoza, kad ćemo napustiti Peruču i, nakon dan-dva kod svojih kuća, već startamo sa završnim pripremama na Jarunu.
Iskusni trener i tvorac olimpijskih viceprvaka hvali svoje izabranike:
– Ma nema za njih vrućine, rade dečki bez zastoja, standardno profesionalno i sve je u najboljem redu – rekao nam je jučer Bralić.
– Štoviše, veslaju sve čistije i brže, pripreme prolaze kako smo zamislili…
Odmor u snu
Za razliku od skifista, u sinjskom Alkaru smješten je i hrvatski četverac bez kormilara formiran tek proljetos, koji se pod nadzorom Krešimira Ižakovića, također, sprema za Chungju. Zapaženi nastupi posljednjih mjeseci, u Essenu, Sevilli (EP) i posebice u Luzernu, uvrstili su ih na popis putnika za J. Koreju.
– Najviše vremena provodimo u čamcu, a kad zapuše bura, kao prije nekoliko dana, treniramo vozeći bicikl – rekao nam je Janjić, koji neće biti debitant na SP-u, jer je još 09. u poljskom Poznanu, također u rimen četvercu, veslao s Banovcem (Vekićem), Bogdanom i Stojčevićem.
– Iako je, u ovom uvodnom dijelu intenzitet nešto manji s naglaskom na obujam rada, po dva treninga dnevno itekako su naporna, pa odmor pronalazimo u popodnevnom predahu kad dobro “ubijemo oko“!
Iktusovci Janjić i Vjekoslav Kolobarić u kvartetu su sa zadarskim blizancima Brankom i Marinom Begovićem i baš ta posada u hrvatskim veslačkim krugovima proglašena je “posadom za vraćanje ugleda našeg rimen veslanja.” Trener Ižaković, također hvaleći zalaganje svog četverca, spominje i teškoće:
– Nakon vrlo dobro odrađenog Luzerna, dečki su do dolaska na Peruču odrađivali individualne treninge u Osijeku i Zadru. Potom smo naišli na teškoća oko organizacije početka ovih priprema (zbog transporta Iktusova čamca u Koreju zamjenski nam je, na kraju, posudio splitski Gusar, a neophodni gliser dobili smo iz novosagrađenog VC Vrlika), ipak smo sve uspjeli riješiti i sve je O.K. U Alkaru, hotelu dvadesetak kilometara od jezera, smještaj i prehrana su izvrsni, a dečki su zdravi i odlično podnose naporne spomenute, raznovrsne treninge. Dnevni raspored podrazumijeva 20 – 25 km veslanja i sedamdesetak kilometara voženje bicikla…
I tako će biti gotovo još dva puna tjedna kad je planiran povratak i ‘glazura’ na Jarunu. Sve do 17. kolovoza, kad će oba četverca poletjeti u Južnu Koreju.
 
Dragutin KERŽE, Glas Slavonije 29. srpnja 2013. godine