Pripreme za Rotterdam

U tijeku su pripreme za Svjetsko juniorsko prvenstvo koje se održava od 21. do 28. kolovoza 2016. godine u Rotterdamu u Nizozemskoj. Na njemu će ove godine nastupiti pet Iktusovih veslača i veslačica- Teuta Lea Stojaković, Aria Cvitanović, Patrik Lončarić, Anton Lončarić i Krešimir Forjan.

Već iskusna Teuta Lea Stojaković, koja je prošle godine na SP u Rio de Janeiru osvojila zavidno, 7. mjesto priprema se na jarunskom jezeru u Zagrebu s trenerom Branimirom Steinerom, a za tu je prigodu Teuti nabavljen i novi čamac. U Zagrebu je i Ivan Ante Grgić koji se priprema za Rotterdam kao moguća zamjena, bude li potrebe, za veslače u četvercu ili osmercu jer je bio nešto slabiji na izbornim utrkama koje su održane krajem prošlog mjeseca. Još je jedan junior na pripremama u Zagrebu- Patrik Farkaš iz Croatije koji će veslati u samcu na SP. Aria Cvitanović (VK Iktus) trenutačno je na Ramskom jezeru u Bosni i Hercegovini gdje traju pripreme četverca bez kormilara za juniorke, ali i četverca na pariće za juniore. Tri Iktusova veslača- Patrik i Anton Lončarić te Krešimir Forjan su u Šibeniku i pripremaju se za nastup na SP u juniorskom osmercu. Valja istaknuti kako su Forjan i Stojaković A juniori, a braća Lončarić i Aria Cvitanović još su uvijek B juniori, no bili su u najbržim hrvatskim juniorskim posadama (dvojac bez kormilara) na izborim utrkama u srpnju na Jarunu. Najviše se nade polaže na Teutu Leu Stojaković iza koje je nekoliko nastupa na europskim prvenstvima, a ovo će joj biti treće (i posljednje) natjecanje na Svjetskom prvenstvu. I Krešimir Forjan samo je još ove godine junior, a prije Rotterdama nastupio je u srpnju na EP u Litvi, također u osmercu s kojim je i sada na pripremama za SP. Braća Patrik i Anton Lončarić (koji su prije nekoliko dana navršili 16 godina) nakon triju naslova državnih prvaka u dvojcu na pariće ove su godine neposredno prije EP u Litvi sjeli u dvojac bez kormilara te osvojili deseto mjesto, ovo će im biti prvi nastup na Svjetskom prvenstvu i prvi nastup u osmercu, a ispred njih su još dvije juniorske godine. Isto je i s Arijom Cvitanović kojoj je ovo prvi nastup na SP i prvi put vesla rimen (do sada je osvajala državna prvenstva u samcu). Svi hrvatski juniori ovaj dio pripremnih treninga završavaju 14. kolovoza, a već nekoliko dana nakon toga još će „utvrditi gradivo“ na Jarunu i iz Zagreba poletjeti prema Nizozemskoj. Kvalifikacijske utrke osječkih veslačica i veslača u Rotterdamu bit će 24. kolovoza, a finalne utrke 28. kolovoza.

O pripremama juniorskog osmerca u Šibeniku prenosimo članak (i fotografije) s internetskih stranica VK Krka:

„Ovih dana, točnije od 2. do 14. kolovoza, reprezentativni juniorski osmerac  provodi pripreme radi podizanja forme pred odlazak na Svjetsko prvenstvo za juniore, seniore U23 i neolimpijske discipline koje se od 20. do 28. kolovoza održava u Rotterdamu (Nizozemska). U gradu, koji je dobio ime po brani (dam) na rijeci Rotte, veliko natjecanje će se održavati na stazi Willem-Alexanderbaan na periferiji grada koji je, osim po veslačkoj stazi, poznat i kao najveća europska luka. U sastavu osmerca, promijenjenom nakon Europskog prvenstva održanog tijekom srpnja u Litvi, pod vodstvom Milana Radečića glavnog trenera V.K. „KRKA“, veslat će mladići iz Osijeka, Zagreba Zadra i Šibenika: Marin Maletić i Krešimir Forjan (štrokerski par), Leon Mikulić, Patrik i Anton Lončarić i Frane Filip Garma (baterija), te Luka Gojanović Rakić i Luka Smirčić (pramac). Za kormilo i razglas u čamcu zadužen je (daleko) najlakši član posade Ivan Validžić.

Posada je u Šibenik stigla nakon završnih višednevnih testiranja obavljenih krajem srpnja u Zagrebu, na jezeru Jarun. Zanimljivo je reći da u završnoj utrci osmerac nije ispunio normu, ali ne zbog (ne)kvalitete veslača već zbog toga što je u samom finišu utrke, u žaru borbe za svaku sekundu, Frane Garma svojom silinom uspio slomiti dio izbočnika na osmercu. Odlomljeni komad se, po Murphyevom zakonu, kao kočnica zario baš u vodu pa su dečki u cilj ušli znatno usporeni ovim tehničkim incidentom.

Kako smo saznali od trenera osmerca, popularnog Mime, dečki svakodnevno odrađuju porciju od preko 30 kilometara, vesla se od Šibenika prema Zatonu i natrag, a ponekad odu i u razgledavanje ljepota Prokljana. Nije im lako pogotovo poslijepodne kad šibenskim zaljevom plove deseci raznoraznih plovila. U većini slučajeva su ljetni kapetani pažljivi prema veslačima i nastoje ne pravili valove, ali ima i divljaka koji nemaju pojma da i na moru postoji red. Za vrijeme kad su nad našim gradom (262 godine starijim od Rotterdama!) zviždali refuli bure Mimini dečki su se „zabavljali“ u teretani Krke, da bi u subotu poslijepodne čim se bura samo malo smirila odmah izišli na vodu. U svakom slučaju, cilj šibenske faze priprema je postići tehničku sukladnost zaveslaja što u kraljevskoj disciplini nije ni malo lako pogotovo jer momci dolaze iz 4 različita kluba, a vremena je malo. Nakon Šibenika posada će se 16. kolovoza opet okupiti u Zagrebu gdje će na Jarunu biti obavljena završnica i kad će se moći s više pouzdanja pričati o mogućem plasmanu CRO8+. Prema onom što smo čuli od predsjednika Krke koji je u društvu s članom Željkom Trzinom, Uprave Kluba, pratio jedan od treninga osmerac je dobar, jako dobar i ako se dečki uspiju uskladiti u detaljima s puno optimizma se može najaviti borba za visok plasman. Cilj je plasman u A-finale – među  6 najboljih svjetskih osmeraca, a ni pobjedom u B-finalu ne bi se smjelo biti razočaran. Sudeći po meteo-prognozama postoji velika vjerojatnost jakog vjetra koji će znatno smetati u odvijanju utrka, ali na muci se poznaju junaci. Lani u Rio de Janeiru posadu  četverca na pariće, koju je kao štroker predvodio naš Andrija Šupe, a vodio trener Radečić, uvjeti na stazi nisu ni malo mazili, pa se sad nadamo da će hrvatskoj posadi koju čine i dva krkaša,  sreća vratiti dug.“

Fotografije (i dio teksta): VK Krka Šibenik