Lončarići projurili Jarunom kao da su vozili jet-ski

Spustila se zavjesa na još jednu veslačku sezonu, a za kraj je ostavljeno – Prvenstvo Hrvatske. Na zagrebačkom jezeru Jarun tijekom tri dana dijelile su se medalje za najuspješnije i najbolje u državi, a veslačice i veslači osječkog Iktusa imali su pravu “jesensku berbu”. Prenosimo članak iz Glasa Slavonije. 

U Osijek je stiglo 14 medalja, od toga devet zlatnih, četiri srebrne i jedna brončana. Dovoljno za treće mjesto u ukupnom poretku, odmah iza zagrebačke Mladosti i Trešnjevke. Da je bodovanje drugačije, recimo da se ide po olimpijskom sistemu, “iktusovci” su bili najupješniji hrvatski klub, jer su osvojili više zlata od svih. No, na PH je računica malo drugačija, recimo drugo mjesto u dvojcu ili četvercu nosi više bodova nego pobjeda u samcu, gleda se i broj sudionika iz svakog kluba, računaju se sve pozicije… Tako je na tron i šestu godinu zaredom zasjela Mladost, ali Osječani su najbolji u kategorijama kadeta i mlađih juniora.

Impresivno su na Jarunu veslala braća Anton i Patrik Lončarić. Braća su osvojila nekoliko medalja, od samca do četverca, ipak, ono što su napravili u dvojcu bez kormilara među mlađim juniorima je bilo posebno. Jednostavno su pomeli konkurenciju, projurili su stazom u vremenu 6:54,62 minute i u cilj su ušli s gotovo 39 sekundi prednosti nad drugoplasiranim Starčevićem i Markulinčićem (7:33,57) iz Istre. To je jedna od najuvjerljivjih pobjeda u povijesti državnih prvenstva u konkurenciji veslača. Lončarići su od starta krenuli jako, na 1000 metara već su imali prednost od šest duljina čamca, da bi na kraju završili s razlikom od 38.95 sekundi. Dok su Lončarići razveslavali i opuštali se, konkurencija je tek počela ulaziti u cilj. Fantastična utrka braće koja su ove sezone pokazala i dokazala kako se na njih itekako treba računati. Osječanka na radu u Zagrebu, Teuta Lea Stojaković, na kraju turbulentne sezone ponovno je išla brzo i jako – bolje od svih. Teuta je osvojila zlato u svojoj kategoriji, juniorskom samcu, ali najbolja je bila i u seniorskom samcu. Među seniorkama je za pobjedu veslala 8:08,68, a među juniorkama je išla još brže – 7:57,01. I ona je konkurenciju ostavila daleko iza sebe, bila je čak 42 i pol sekunde brža od juniorske viceprvakinje Petre Vargić (Jarun).

Šain treći

Na Jarunu je bilo više “šlager” utrka, a ona koja se posebno čekala bio je seniorski samac u kojem ipak nije bilo našeg “kralja skifa” Damira Martina. Srebrni iz Rija nije baš u najboljoj formi, a i “žrtvovao” se za klub pa je zbog osvajanja više bodova za Trešnjevku Damšo sjeo u dvojac na pariće s kolegom Markom Đuricom. Utrka bez Damira Martina prošla je u dominaciji zlatnog iz Rija Martina Sinkovića (7:18.65), koji je pak zbog ozljede brata Valenta odustao od svoje specijalnosti – dvojca na pariće. Drugi je kroz cilj prošao Vukovarac Mato Brandt (7:21.26), a treće mjesto osvojio je Osječanin David Šain (7:21.49), koji nakon ljeta i pauze zbog ozljeda još nije u optimalnoj formi. Šain se prebacio u samac i ima velike planove u toj disciplini, odluka je hrabra, ali pod hitno mora riješiti pitanje trenera, jer “lutanje” i treniranje samog sebe očito nikamo ne vodi.

Medalje su u Osijek donijeli četverac na pariće mlađih juniora i kadetkinja, no to nije iznenađenje, ali zato jest ono mladih Forjana, Grgića i Belića te Kolobarić koji su protiv svih prognoza bili najbolji u seniorskom četvercu bez kormilara. Iznenadili su konkurenciju, ali i samo sebe te se okitili zlatom.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije. Objavljeno 10. listopada 2016. godine