Prvaci u 2014.!

Cilj je Veslačkoga kluba Iktus postati prvacima na državnom prvenstvu 2014. godine, istaknuto je na 3. sjednici Predsjedništva kluba. Formirana su i klupska tijela koja do sada nisu bila ustrojena.

“Veslački klub Iktus ima namjeru ove godine biti državni prvak Hrvatske, kako ekipno tako i u seniorskoj konkurenciji, i za to imamo vrlo izgledne mogućnosti”, izjavio je predsjednik kluba Denis Ambruš na posljednoj sjednici predsjedništva kluba. Ujedno je izrazio nezadovoljstvo odlukom Hrvatskog veslačkog saveza da se ove godine državno prvenstvo održi u dva termina, za seniore u travnju, a za mlađe kategorije u listopadu. Problem je, istaknuto je na sjednici, kako se juniorski i kadetski dio državnoga prvenstva održava samo tjedan dana nakon osječke Miholjske regate tako da je ponovno upitan dolazak većeg broj hrvatskih klubova u Osijek (mnogi klubovi bit će spriječeni zbog kratkog vremena i velikih troškova transporta).

Peredsjedništvo Iktusa očekuje puno pozitivnih pomaka nakon povratka Marija Vekića u klub, a na državnom prvenstvu za seniore naglasak će biti na treniranju, pripremama i uveslavanju te u konačnici uspjehu četverca skull i seniorskog osmerca. Kako do seniorskog dijela prvenstva nije ostalo puno vremena, a i pitanje je koliko će veslačii imati povoljnih vremenskih prilika za bravak na vodi, napravit će se što kvalitetniji raspoed zajedničkih treninga za senioski osmerac i četverac na pariće. U četvercu skull trebao bi nastupiti sastav Šain-Vekić-Janjić-Kolobarić, a oni će biti i okosnica Iktusove posade osmerca koja će zasigurno biti teško pobijeđena na državnome prvenstvu. Iktusov seniorski vrh najvjerojatnije će nastupiti u trima disciplinama na PH.  Uz osmerac i četverac nastupit će i u malim čamcima, gdje je konkurencija iznimno jaka (Sinkovići u dublu i Martin u skifu), no i tu je moguće ostvariti dobar rezultat i, dakako, pobjedu. Uz državno prvenstvo za seniore održava se Inter City regata na kojoj će nastupiti i mlađe kategorije veslača, a Iktus će se u punom sastavu pojaviti na regati Croatia Open jer je ona važna za sastavljanje hrvatskih reprezentativnih ekipa u juniorskim kategorijama.

U svibnju će u Beogradu biti održano i Europsko prvenstvo u veslanju za seniore na kojem bi se po prvi put moglo pojaviti šest članova Iktusa. “Realno je da se na EP-u u Beogradu natječu David Šain, Ante Janjić, Vekoslav Kolobarić, Mario Vekić, Sonja Kešerac i Maja Anić”, istaknuo je predsjednik kluba Denis Ambruš.

Na sjednici predsjedništva Iktusa formirana su i klupska tijela koja se moraju utemeljiti prema statutu i športskim zakonima. Tako je popunjen Financijski odjel u kojem su Boris Čagalj, Danijel Ilić i Darko Radmanić te Marketinški odjel u koji su izabrani Davor Lončarić, Branimir Srb i Darko Cvijić. Članovi Tehničkog odjela su Branko Belić, Tomislav Bogdan i Jurica Vrdoljak, dok su u Komisiji za nagrade Davor Brust, Vladimir Krajnović i Branko Kovač.

U tijeku je izrada Kućnog reda u Iktusu u kojem će, među ostalim, biti uvedena knjiga izlazaka na vodu kako bi se točno znalo koja je posada i u kojem vremenu koristila čamce. Osim što će se znati raspored izlazaka na vodu znat će se i koliko su dugo trajali treninzi. Kućni red trebao bi biti gotov do sljedeće sjednice predsjedništva kluba, a bit će objavljen na oglasnoj ploči (i vjerojatno na web stranici kluba).

Tekst i foto: Davor Lončarić