Prvi dan međunarodne regate u Beogradu

Usprkos izuzetno lošim vremenskim uvjetima, zbog kojih su finalne utrke u jednom trenutku prekinute na sat i pol vremena, prvi dan tradicionalne međunarodne regate – Trofej Beograda 2014. uspješno je okončan. Najviše uspjeha u subotu, 3. svibnja 2014., u ogromnoj konkurenciji imali su domaći srbijanski natjecatelji. Regata u Beogradu je i posljednja izborna za sastav seniorskih nacionalnih timova za Europsko prvenstvo krajem svibnja, također na Adi Ciganliji. 

Iako je bilo najavljeno u Beogradu danas nisu nastupile Maja Anić i Sonja Kešerac u dvojcu bez kormilara, a sudeći prema prijavama neće nastupiti ni sutra. No, nastupili su pod okriljem Hrvatskoga veslačkog saveza David Šain i Mario Vekić u dvojcu na pariće i zauzeli drugo mjesto u A finalu s rezultatom 6:45,16 što je bilo 3,86 sekunde slabije od pobjedničkog dubla Veslačkog saveza Srbije u kojem su bili Marko Marjanović i Aleksandar Filipović. Hrvatski prvaci Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić u dvojcu bez kormilara bili su treći uz rezultat 6:58,48 što je bilo 4,11 sekundi slabije od pobjednika iz VSS-a V. Savića i D. Bogičevića, a drugo su mjesto također zauzeli srbijanski veslači Nikola Stojić i Martin Mačković. U dvojcu bez kormilara nastupila je i još jedna posada – Stjepan Pirić i Alen Banovac (Iktus/Gusar) te zauzeli 5. mesto sa zaostatkom od 20,61 sekundi. Među seniorkama hrvatske je reprezentativke predstavljala Valentina Plejić iz Trešnjevke koja je bila treća u samcu, a rezultat 8:20,94 bio je 14,76 sekundi slabiji od pobjednice Ivane Filipović iz Danubiusa, dok je druga bila Jovana Arsić iz Zrenexa. Nije nastupila najbolja hrvatska skifistica Marcela Milošević. U skifu za seniore najbolji rezultat za HVS postigao je Dino Rupčić, no to je bilo dovoljno tek za 6. mjesto, a zaostatak za pobjednikom, Slovencem Lukom Špikom bio je 28,15 sekundi.

Osječanke Mia Drkulec i Teuta Lea Stojaković nastupale su za HVS u disciplini samaca za juniorke i osvojile 3. odnosno 4. mjesto. Pobijedila je bugarska reprezentativka Desislava Georgieva rezultatom 8:24,26, a druga je bila Ljiljana Jošić iz Čuruga uz 7,40 sekundi slabiji rezultat. Mia je imala zaostatak za pobjednicom od 26,58 sekundi, a Teuta Lea 38,10 sekundi (valja istaknuti kako je Teuta Lea Stojaković naša B juniorka). Pobjednica u skifovima za B uniorke bila je Jovana Stanivuk iz Čuruga (8:45,64), a Laura Vučanjk iz Croatije bila je druga s malom razlikom od 6,25 sekundi.

Na Trofeju Beograda bolje su prošli hrvatski juniori koji su pobijedili u dvojcima. U dvojcu na pariće A juniora pobijedili su Harald Brandt i Josip Bobinac (HVS) rezultatom 6:52,18, drugi su bili juniori Danubiusa Luka Vrbaški i Mailan Mijić dok je i treće mjesto pripalo Hrvatima- Tomislavu Čaniću i Teu Padovanu. U dvojcu bez kormilara posada zagrebačke Mladosti Marko Pap-Borut Omerzo bila je treća s 21,35 sekundi zaostatka za pobjednicima- Markom Ristićem i Zoranom Rajićem iz Smedereva (7:16,93) dok je drugo mjesto zauzela posada Krke (Jure Šarić, Antonio Čoga).

Odlični su bili i mlađi juniori iz Hrvatske. Leon Bulić i Luka Mandić iz Trešnjevke bili su prvi (7:36,83) u dvojcu bez kormilara, a njihovi klupski kolege Boris Cesarec i Domagoj Matijević bili su drugi u dvojcu na pariće s 3,24 sekunde zaostatka za pobjednicima u toj disciplini iz Grafičara (Vukašin Pivač, Bogdan Belinović 7:25,05). Patrik Farkaš iz Croatije osvojio je drugo mjesto u samcima za mlađe juniore. Bio je 6,45 sekundi sporiji od pobjednika u toj disciplini- Atanasa Naydenova iz Bugarske koji je imao rezultat 8:02,80.

Hrvatski izbornik Sećko Šuk poveo je u Beograd veću ekipu potencijalnih hrvatskih reprezentativaca, a neki će od njih nastupiti i sutra (nedjelja, 4. svibnja) na Adi Ciganliji. Hrvatski veslački savez nastupit će sutra u osam disciplina, a VK Iktus u jednoj. U dvojcu na pariće za seniore nastupit će, kako je najavljeno, David Šain i Mario Vekić, Mia Drkulec i Teuta Lea Stojaković bit će u dublu za juniorke, a HVS je prijavio nastup čak tri četverca bez kormilara za seniore, jedan muški juniorski dvojac na pariće, jedan skif za seniore i jedan četverac na pariće za juniore. Osječki trener Branimir Steiner iz Vukovara je poveo i četverac mlađih juniora koji će nastupati kao jedina posada Iktusa u Beogradu, a to su Krešimir Forjan, Dino Steiner, Ivan Ante Grgić i Mislav Konjik.