Red Bull X-ROW 2013.

Nakon što je i službeno završila domaća veslačka sezona, najbolji hrvatski veslači u potrazi su za izazovima na međunarodnim vodama. Tako je šarolika posada našeg osmerca premijerno nastupila na Red Bull X-Rowu u Švicarskoj, neobičnom «gemištu» od 22 kilometra veslanja i 7,5 kilometara trčanja s čamcem na ramenima. U ovom za veslače izrazito ekstremnom natjecanju hrvatski osmerac na kraju je bio vrlo dobar – četvrti.

U našoj su posadi veslali, trčali i nosili čamac: trojica članova reprezentativnog četverca na pariće – Damir Martin, David Šain i Valent Sinković (svjetski prvaci iz J . Koreje), trojac iz reprezentativnog četverca bez kormilara – Marin Begović, Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić (9. na svijetu), te još dvojica reprezentativaca – Vito Čavrlj i Karlo Udovičić. Kormilario je, i trčao, Matej Čeh.
Utrka se sastojala od pet etapa naizmjeničnog veslanja i nošenja čamca – prvo 10 km na vodi, potom 4 km po kopnu s čamcem na ramenima, pa novih 6 km veslanja, pa novih 3,5 km trčanja i za kraj – još 6 km veslanja. Znakovito je da su naši veslači bili vodeća posada nakon prvih 10 kilometara utrke, sukladno taktičkom prijedlogu Valenta Sinkovića. No, u sljedećoj etapi – trčećim korakom po šumama i gorama sa 100 kilograma teškim čamcem na ramenima – bili su brži konkurenti koji otprije poznaju teren (Švicarci, Nijemci, Talijani…). Točnije – bili su snalažljiviji. Jedina pozitivna okolnost tijekom trčanja svodila se na činjenicu da je čamac u zraku djelomično mogao poslužiti i kao kišobran. Jer, kao što znamo, jedna nevolja nikad ne dolazi sama…

– Presudilo je trčanje, u veslanju smo bili najbolji, ali u trčanju se baš i nismo snašli – zaključak je naših veslača nakon što su cjelokupni posao odradili za dva sata i 12 minuta.

A težinu ove švicarske avanture najbolje će dočarati SMS poruka Damira Martina:

– Preživjeli smo, to je najvažnije. Stigli smo četvrti…

Kao i prošle godine pobijedili su domaćini, osmerac Švicarske, u kojem su gotovo svi veslači olimpijci, a stazu su svladali za 2 sata 9 minuta i 30 sekundi. I u drugim posadama bio je velik broj olimpijaca (Italija, Nizozemska, Njemačka…). U njemačkom osmercu veslao je čak i jedan Hrvat, 26-godišnji Ivan Šarić. Pobjednik je dobio nagradu od 2000 franaka, što se u odnosu na uložene napore devetorice aktera uistinu čini ponižavajućim iznosom…  

Na pitanje – hoće li ga Red Bullov X-Row vidjeti i sljedeće godine, David Šain je odgovorio:

– Bude li ovako dobra ekipa, nemam ništa protiv povratka…   

Izvor: veslanje.hr