S Jumbove regate 2015.

Iza nas je ugodan vikend na Jarunu gdje je smo nastupili na Međunarodnoj regati veslačkog kluba Jarun koja  u čast  nedavno preminulog osnivača i dugogodišnjeg predsjednika kluba – Boroša Julija –Jumba, od ove godine i službeno nosi naziv  «JUMBO REGATTA».

Petnaestak naših veslačica i veslača natjecatelja provjeravalo je i brusilo formu za najvažnija natjecanja sezone- Prvenstvo RH, Svjetski kup i Prvenstva svijeta dok je petnaestak naših veslačica i veslača početnika stjecalo prva iskustva.  Konkurencija su bili natjecatelji iz svih hrvatskih, većine slovenskih i po dva austrijska i bugarska kluba.

 U subotu je, nakon prijepodnevnih kvalifikacija, u 8 finalnih utrka nastupilo 14 naših natjecatelja. Osvojili su 3 prva, jedno drugo, dva treća te po jedno peto i šesto mjesto. U nedjelju je u devet finalnih utrka,  20 naših veslačica i veslača osvojilo jedno prvo, 4 druga, po jedno treće i četvrto te 4 petih mjesta..

 

 Pobjedama su nas obradovali: Teuta Lea Stojaković u skifu juniorki, kombinirani četverac kadeta u kome su naši dječaci Dominik Halilović i Vedran Steiner veslali sa vršnjacima iz VK Croatia – Lukasom Jovakarićem i Antonom Vućinićem, osmerac sastavljen od najboljih hrvatskih lakih veslača među kojima je veslao i naš Dino Belić, te naši veterani Suk i Betlehem koji su odličnom vožnjom dvojca na pariće podsjetili na svoje najbolje dane.

 

 Srebrne medalje su osvojili: Dino Belić u skifu za lake veslače, sestre Stojaković u dvojcu na pariće juniorki, Robert Juriša, Ivan Ante Grgić, Dino Steiner i Krešimir Forjan u četvercu na pariće za juniore, Aria Cvitanović u skifu nlađih juniorki, te Luna Keretić i Dunja Kukić u dvojcu na pariće za kadetkinje B.

 

 Sonja Kešerac u skifu seniorki, Ozana Prisuda u skifu mlađih juniorke te Luna Keretić, Dunja Kukići Ines Markulak pojačane vršnjakinjom iz VK Croatia u četvercu na parića osvojili su treća mjesta.

 

 Teuta Lea Stojaković ponovo je briljantnom vožnjom i rekordnim rezultatom od 7 minuta i 45 sekundi osvojila srca svih ljubitelja veslanja. Svoj prošlogodišnji rekord popravila je za šest sekundi. Struka procjenjuje da je njezina jarunska utrka iako bez prave konkurencije bila na višoj razini nego vožnja na prvenstvu Europe kojom je osvojila brončanu medalju. Poslije utrke i još jednog treninga Teuta Lea je spakirala svoj čamac koji je odvezen u Livorno (Italija) odakle sredinom tjedna kreće brodom transport čamaca za Rio gdje će koncem srpnja doputovati i naši reprezentativci.Teuta Lea Stojaković je primila zlatnu medalju iz ruku jedne od najuspješnijih veslačica svjetskog veslanja, Bugarke Rumyane Neykove, koja ima komplet medalja sa OI u disciplini skif (srebro iz Sydneya, broncu iz Atene, zlato iz Pekinga), uz duplu kolekciju sa SP, i veliki broj medalja sa svjetskih kupova. Rado se odazvala pozivu organizatora da podijeli medalje baš u utrci skifova juniorki.

 

 Ovim putem želimo zahvaliti  treneru Braliću, predsjedniku Nuskernu i cijelom rukovodstvu HVK Mladost iz Zagreba koji su nam ustupili na korištenje čamac odgovarajuće kvalitete u kojemu će Teuta trenirati do odlaska u Rio.

 

Tekst: Branimir Steiner