Šain: “Croexpress” možda još nije završena priča

Prenosimo članak iz “Glasa Slavonije” o pripremama Iktusovih veslača u Splitu te dio razgovora s našim reprezentativcem Davidom Šainom.

U prvoj polovini siječnja prijašnjih godina baza najboljeg osječkog veslača Davida Šaina i njegovih kolega iz proslavljenog hrvatskog četverca na pariće bila je Italija. Odrađivali su zimske pripreme na kojima je uglavnom na repertuaru bilo – skijanje.

Početak 2015. umnogome je drugačiji. Druga baza i drugačija ekipa na okupu. Četverac poznatiji pod nadimkom “Croexpress” se prepolovio, braća Sinković postala su dvojac, a Šain je od snijega i skijanja pobjegao na more. Trenutačno je na zimskim pripremama u Splitu, a u gradu podno Marjana su i Iktusov trener Branimir Steiner te mlađi članovi osječkog kluba Teuta Stojaković, Dino Steiner, Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan.

– Od petka smo u Splitu, radimo u Veslačkom klubu Mornar. Izlazili smo na vodu, vježbamo u teretani, trčimo po Marjanu, veslamo i testiramo mogućnosti na ergometrima. I tako sve do subote, kad se vraćamo doma – poručuje Šain iz Splita.

Na Jadranu nema skijaških “laufa”, a umalo nije bilo ni izlaska na more. No srećom, jaka bura je ometala pripreme samo dva dana. Ostatak vremena veslačice i veslači nizali su zaveslaje i kilometre u splitskom akvatoriju.

Zanimljivo, u Splitu mogućnosti početkom nove godine isprobava još jedan član “Croexpressa” Damir Martin. Već prije je najavljeno kako će upravo on i Šain biti novi dvojac koji će pokušati “pritisnuti” braću Sinković. Jesu li već isprobali kako im ide zajedno?

– U Splitu veslamo u samcima. No sigurno je da ćemo probati u dvojcu na pariće, u dvojcu bez, pokušat ću i u četvercu… Četverac je zasad “na ledu”, a tko će što i s kim će ko u čamac odlučit će struka.

Priča o proslavljenom hrvatskom četvercu, odnosno novim dvojcima, i najintrigantnija je u hrvatskom veslanju. Braća Valent i Martin Sinković lani su osvojila zlatnu medalju na SP-u u dvojcu na pariće, a svojim veslanjem i dominacijom oduševili su sportski svijet. Sinkovići i trener Bralić ni u jednom trenutku nisu izričito rekli: “Nećemo više u četverac”, ali između redaka može se pročitati kako su fokusirani na dvojac i malo je vjerojatno da će zbog “Croexpresa” mijenjati planove. Uostalom Sinkovići su nedavno potvrdili kako im je trenutni plan dvojac.

– Nećemo sad reći da sigurno neće biti četverca. Najvažniji nam je rezultat. Gdje vidimo da imamo više izgleda za medalju, to ćemo veslati. Teško je reći što će biti nagodinu, trenutno smo u dvojcu dominantni i bliže zlatu – poručili su Sinkovići.

– Doista, sada je teško bilo što reći, sljedeće godine su Olimpijske igre u Riju, satnica je takva da se može veslati i u dvojcu i u četvercu, ali to je još sve jako daleko – dodaje Šain, uz opasku:

– Sinkovićima baš nitko nema što reći, njihova dominacija je nevjerojatno i normalno da su fokusirani na dvojac. Međutim, možda ni priča s četvercem nije potpuno završena.

No to je priča kojom se Šain sada ne želi puno opterećivati. – Trenutačno ne razmišljam o posadama, već samo o sebi i svom treningu, kako individualno napredovati i biti što bolji. Ako počnem previše razmišljati kako je ovo predolimpijska godina, kako ću i što u budućnosti, nema ništa od toga. Važo je individualno napredovati i biti što brži, a u tom segmentu sam zadovoljan, jer sam brži nego prije. Iza mene je 13 do 15 treninga tjedno, sjajan kondicijski rad s Mirkom Krolom i ne mogu se požaliti – kazao je Šain uoči odlaska na još jedan splitski trening.

Ivana Liović, Glas Slavonije 8. siječnja 2015. godine