Šain: Essen je samo priprema za Sevillu i Južnu Koreju

U Essenu, 11. i 12. svibnja naša najbolja veslačka posada planira uzvratiti Njemačkoj za OI u Londonu.
Živjeti vrhunski sport znači i stalno ponavljati uspjehe, naporno trenirati i nastupati u najjačoj svjetskoj konkurenciji. To je sudbina i rođenog Osječanina Davida Šaina, veslača Iktusa i člana proslavljenog četverca na pariće reprezentacije Hrvatske.
U tom četvercu su, osim osječkog veslača i i Zagrepčani Valent i Martin Sinković, te Damir Martin, a koji su, pod vodstvom iskusnog trenera Nikole Bralića, već bili i svjetski prvaci i osvajači srebrne medalje na OI u Londonu. No, sve je to već dio prošlosti, smješten na najsjajnije mjesto povijesti sporta samostalne hrvatske države. Jer, za koji tjedan stižu novi izazovi, prilike traženja nove potvrde visoke svjetske klase.
O pripremama
Šaina smo doslovce “ulovili“ tijekom jednog od rijetkih predaha u rodnom gradu, između napornih priprema na Jadranu i Zagrebu, a uoči Njemačke.
– Istina je, rijetko kad tijekom veslačke sezone imam vremena za bilo kakvu dokolicu, ovakav predah na nekoj od gradskih terasa i(li) lokala – priznaje najbolji sportaš Osijeka i Osječko-baranjske županije.
– Tek tamo potkraj rujna i početkom listopada nastupa razdoblje za odmor. A doista volim Osijek, pa se nauživam njegovih ljepota, ovo je moj grad, moja baza, uvijek se s veseljem vratim s priprema, jer znam kakav mi je ritam, što ću raditi i gdje biti; obitelj, djevojka, obiđem prijatelje, vidim se s njima i tako…
U nedavno završenom pripremnom razdoblju “srebrni“ olimpijski četverac dvaput je vježbao u Vodicama, u međuvremenu imao snježni lauf u Italiji, ali i vodene pripreme u Livornu. Po intenzitetu, kakve su bile te pripreme?
– Ovih posljednjih desetak dana u Vodicama imali smo najintenzivnije treninge, natjecateljska sezona praktički već je počela, utrke traju po 6-7 minuta, pa su i treninzi nešto kraći, ali zato intenzivniji. Kako sezona bude odmicala, bit će još i žešći.
Kao dio pripremnog razdoblja, veslao si i u samcu, koji ti baš “ne leži“?
– Bio sam zadovoljan na daljinskoj regati (8.000 metara, dakako na Jarunu), kad sam zauzeo drugo mjesto i zaostatak iza Damira Martina (u toj disciplini za nas trojicu nedohvatljiv) nije nikad bio manji, nikad prije nisam bio brži. Na tzv. proljetnoj regati nije bilo tako, imali smo ovdje u Osijeku dosta poteškoća na treninzima, sjećate se obilnih kiša, Drava je narasla, bilo je virova… što je ometalo žešći ritam koji treba uvježbati za kraću stazu, na dva kilometra, pa se sve to odrazilo i nisam uspio zbog svega prenijeti brzinu na dva kilometra.
Uzvrat Nijemcima
Je li, nakon svih tih razdvajanja na pojedinačne pripreme, vama četvorici doista najljepše kad ste u istom čamcu, na treninzima i regatama?
– Istina je to, već se jako dobro poznajemo, po rezultatskim ostvarenjima u skifu smo vrlo blizu, isto kao i na ergometru, sve radimo zajedno, znamo koliko tko može, a odavno se već znamo u dušu. Sve to stvorilo je skladnost kakva se može poželjeti – rekao je još jednom David.
Već na Croatia Openu, prvom pravom međunarodnim ispitu 2013., bili ste prvi, ispred Slovenije i Estonije, nastavljate gdje ste lani stali ?
– Sinkovići su tada odveslali i “dubl“, ali unatoč njihovom malom umoru u našoj smo disciplini odveslali iznad očekivanja dobro. Štoviše, budući da su ove posljednje vodičke pripreme bile veoma uspješne, nekako smo kompaktniji i skupniji nego ikad prije, kao da smo se nekako poželjeli četverca. Sve to dodatni je razlog za sadašnji optimizam.
Braliće je opet okupio “Croexpress“, na zajedničkim će pripremama biti sve do Essena (11. i 12. svibnja, nap.a.), gdje će, uz ostale, za suparnike imati domaćine, Nijemce, “zlatne” iz Londona.
– Sve do Londona mi smo njih pobjeđivali, onda se dogodilo što se dogodilo, naravno da želimo uzvratiti iako njemački četverac neće biti isti kao onaj lanjski, jedan njihov veslač je promijenjen. No, promijene li i više od jednog „čovjeka“, Njemačka ima tako široku bazu od petnaestak mladića, da uvijek, u svakom trenutku može sastaviti četverac koji će sigurno ući u finale i najvećih regata i natjecanja! Nama je to posve svejedno, nije nam bitno tko je konkurent i kako i koliko brzo vesla. Mi uvijek želimo da(va)ti sve od sebe i – pobjeđivati!
“Plan 2013.”
Što vam slijedi nakon Essena?
– To će nam, ustvari, biti priprema za Europsko prvenstvo, koje se od 31. svibnja do 2. lipnja održava u španjolskoj Sevilli, ocrtava Šain. – Bit će to vrhunac u prvom polugodištu, a sve je, ipak, uvertira za kulminaciju sezone: za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji (Chungju) posljednjeg tjedna u kolovozu. U međuvremenu, veslat ćemo i na regatama Svjetskog kupa, u Londonu (Eton, 21. – 23. lipnja) i u Lucernu, od 12. do 14. srpnja – završio je Šain.
Ništa o Riju
Razgovaraju li dečki iz četverca o Riju?
– Ne baš, do tih OI su još tri godine. Mi, i dalje, idemo korak po korak, pa nam Rio zato ni ne može biti tema razgovora. Uostalom, odavno znamo da ćemo i u Brazilu dati sve koliko možemo. Naravno, sa željom da budemo prvi. Nema razloga to skrivati!
David Šain, osječki veslač
Volio bih, nakon završetka karijere, ostati u veslanju, daj Bože, kao trener, za što se i školujem. Ali, ima vremena, veslat ću bar još desetak godina.
Dragutin KERŽE, Glas Slavonije 2. svibnja 2013. godine