Šain i društvo potvrdili put na Svjetski kup

Iako juniorka, Teuta Lea Stojaković pomela je suparnice u seniorskoj konkurenciji. Na regatnoj stazi zagrebačkog jezera Jarun proteklog vikenda održano je Otvoreno prvenstvo Zagreba u veslanju.

U konkurenciji natjecatelja iz 17 hrvatskih klubova najbrojniji su bili juniori i kadeti. Na Jarunu su trenutne mogućnosti iskušale i veslačice i veslači osječkog Iktusa, njih ukupno 26, a ponovno je kvalitetu, darovitost i sjajnu formu potvrdila juniorka Teuta Lea Stojaković. Juniorska konkurencija bila joj je preslaba, pa je nastupila u skifu među seniorkama i – pobijedila. I to uvjerljivo. Teuta je u konkurenciji starijih djevojaka ciljem prošla u vremenu 8:34,10 i iza sebe ostavila stariju klupsku kolegicu Sonju Kešerac (8:39,60), koja je utrku završila na drugom mjestu.

Teuta ispred svih

– Teuta Lea odradila je još jednu dobru utrku i bez problema pobijedila. Ovaj put je veslala među seniorkama, iako mlađa od konkurencije ponovno se pokazala najboljom. Ovim nastupom samo je potvrdila mjesto u reprezentaciji Hrvatske i “vizirala” put na Europsko juniorsko prvenstvo u Češkoj (krajem svibnja) te poslije na Svjetsko prvenstvo u Riju de Janeiru – kazao je trener mladih “iktusovaca” Branimir Steiner.

Otvoreno prvenstvo Zagreba, nekada Prvomajska, a potom i Prvosvibanjska regata, neki zovu i “Izbornička regata”. Naime, nakon Croatia Opena upravo se na toj jarunskoj utrci određuju kandidati za reprezentaciju. Neki su, poput Teute Lee Stojaković, samo potvrdili sigurno mjesto u reprezentaciji, nekima je pak ovo bio popravni ispit. Osječani su se pokazali u vrlo dobrom svjetlu, pa je tako novi hrvatski reprezentativni četevrac na pariće, u kojem su “iktusovci” David Šain, Mario Vekić, Vjekoslav Kolobarić te član splitskog Mornara Vito Čavrlj, nastupio u kombiniranoj “hendikep” utrci osmeraca i pobijedio s vremenom 6:26,73. U osmercu A juniora najbrži je bio onaj zagrebačke Mladosti (6:27,45) a iza njih kombinacija Iktusa i Jaruna (6:28,17). Za Iktus su veslali Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan i Robert Juriša. Još jedna nova hrvatska posada OP Zagreba završila je – zlatom. U dvojcu bez kormilara Osječanin Ante Janjić i Zadranin Marin Begović bili su prvi s vremenom 7:04,31, a nastupili su i u nedjelju, u utrci dvojaca na pariće, te zauzeli treće mjesto (7:08,50). I novi četverac i dvojac veslali su solidno te osigurali put na skorašnji Svjetski kup na Bledu.

Dobri mladi “iktusovci”

Inače, prvi su se medaljama od Osječana na Jarunu okitili braća Lončarić, Patrik i Anton. U dvojcu na pariće za mlađe juniore u subotnjem A finalu bili su treći. U istoj disciplini Dejan Jurković i Marko Pirić završili su peti u B finalu. U dvojcu bez kormilara za starije juniore Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan (7:26,43) također su kući ponijeli broncu. U samcu je kadet Dominik Halilović bio četvrti, Vedran Steiner šesti u A finalu, a u subotu su nastupale i kadetkinje Marta Rakitić i Karla Ambruš te završile druge u B finalu dvojca na pariće. Ozana Prisuda i Aria Cvitanović u A finalu dublova za mlađe juniorke bile su nadomak medalji, no ciljem su prošle četvrte.

“Iktusovci” su i nedjelju počeli broncom. U dvojcu na pariće za A juniore Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan ponovno su bili treći. Dino Steiner i Robert Juriša pak zauzeli su drugo mjesto u B finalu. Mlađa juniorka Aria Cvitanović u skifu A finala završila je kao četvrta, a Ozana Prisuda u istoj je disciplini bila treća u B finalu. Zlato Iktusu je osigurao i četverac na pariće mlađih juniora, koji je na Jarunu imao svoju premijeru. Patrik i Anton Lončarić, Marijan Lovković i Leon Jug s vremenom 7:04,36 bili su ispred svih. U toj disciplini četvrti su pak bili Marko Pirić, Dejan Jurković, Lovro Rado i Luka Ivanković (7:35,98).

Leira Baruh Stojaković je u skifu za A juniorke završila na petom mjestu, a kadetkinja Karla Ambruš bila je treća u A finalu skifistica. Dvojac na pariće Iktusovih kadeta, Dominik Halilović i Vedran Steiner, ostvario je dobar rezultat (3:59,84,) i završio kao drugi u A finalu.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije