Šain i Vekić postali dvojac bez kormilara

U Iktusu formirana nova veslačka posada, piše Glas Slavonije. Nakon raspada proslavljenog hrvatskog četverca na pariće, svaki od veslača otišao je na svoju stranu i uspješno nastavio u drugoj disciplini.

Braća Sinković pokorili su svijet u dvojcu na pariće, Damiru Martinu izvrsno ide u samcu, dok Osječanin David Šain još traži povratak na blistave veslačke staze. Početkom ove godine formiran je novi četverac na pariće, projekt nije ispunio očekivanja, te je ta posada prepolovljena i Šain je s kolegom iz Iktusa Marijem Vekićem sjeo u dvojac bez kormilara.

– Teško je mijenjati tehniku u lipnju, samo tri mjeseca prije Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Desetak dana veslamo u “dvojcu bez” i još smo u fazi prilagodbe na nešto novo, ali dobro ide, kaže Vekić, kojemu dvojac bez kormilara nije novost, ali prvi put u toj disciplini vesla sa Šainom.

Šain i Vekić rade pod nadzorom Branimira Steinera, veslaju kod kuće, na Dravi, ali bilo bi idelano otići negdje na pripreme. Možda “skoknuti” do Zagreba ili Rame u BiH.

– To su naše želje, ali za odlazak na pripreme treba imati i financijsku potporu – dodaje Vekić.

Dečki su svjesni da neće biti lako, ali treba “zapeti” i pokazati da ovaj dvojac bez kormilara ima reprezentativnu perspektivu. Premda vrijeme im nije saveznik.

– Nakon mnogo godina u veslanju ovo odustajanje od četverca na pariće malo me slomilo. Trudimo se, radimo, ubijamo k’o konji na treninzima, a onda rezultat izostaje. Teško mi je dobijati nokaute, ali idemo dalje, idemo sad nas dvojica probati i vidjeti možemo li nešto više. Tek smo desetak dana u “dvojcu bez”, još se navikavamo, ali već se vide mali pomaci.

Najbolji odgovor koliko Šain i Vekić vrijede dat će regata Svjetskog kupa za mjeseca dana u Luzernu. Tada će se na vodi naći s rivalima u “dvojcu bez”, klupskim kolegom Janjićem i Zadraninom Begovićem. Želja je biti brži i izvaditi “vizu” za Svjetsko prvenstvo.

– Voda i utrka najbolji su odgovor koliko tko ide brzo. Mjesec dana je malo, ali idemo probati, pa tko je brži – brži je – zaključio je Vekić.

Marko Iža se ostavio vesla

Talentirani mlađi junior Iktusa Marko Iža rekao je zbogom veslanju i prebacio se na rukomet. Prije mjesec dana Iža je obavijestio trenere da se s vode seli u dvoranu i počinje trenirati rukomet, ali u Iktusu su mu dali malo prostora, nadajući kako će se predomisliti. No mladi veslač, sada rukometaš, kaže kako je to njegova definitivna odluka.

Ivana Liović, Glas Slavonije, objavljeno 13. lipnja, 2015.