Šain i Vekić samo do E finala

SP u veslanju- Šain i Vekić odveslali samo do E finala. Dvojac bez kormilara osječkog Iktusa, David Šain i Mario Vekić, na Svjetsko veslačko prvenstvo koje se održava na francuskom jezeru Aiguebelette otišao je samo s jednim ciljem – biti među prvih 11 posada. Naime, upravo 11 najboljih sa svjetske smotre osigurava direktan nastup na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Riju de Janeiru.

No osječki veslači ostali su daleko od vrha, A i B finala te Rija. Nakon lošeg nastupa u kvalifikacijama (7:07,03) Šain i Vekić jučer su imali priliku za popravak i kroz repesaž izboriti mjesto u četvrtfinalu. Iako su bili blizu, nisu uspjeli. Veslali su puno bolje nego u nedjeljnim kvalifikacijama, ciljem su prošli za 6:41,23 minute, ali to je bilo dovoljno samo za treće mjesto u skupini i odlazak u E finale. Ispred njih su u ciljnu ravninu ušli Finci (6:40,36) i Ukrajinci (6:40, 73) te kao dvije prvoplasirane posade otišli u četvrtzavršnicu. Šteta, razlika između tri prva čamca nije bila velika, a u tom izjednačenom finišu Osječani su bili slabiji od konkurencije i snovi o četvrtfinalu otišli su u vjetar.

Iako je akcija “Viza za Rio” u Francuskoj neostvarena, ovo možda nije kraj dvojca Šain/Vekić. Njihova sudbina je neizvjesna, ali imat će još jednu priliku za lov na Olimpijske igre. To su dodatne kvalifikacije sljedeće godine u lipnju, s kojih će dvije prvoplasirane posade otići u Brazil.

– Nakon lošeg veslanja i vremena u kvalifikacijama, u repesažu je bilo bolje, borili smo se, dali sve od sebe, nismo se predavali do zadnjeg zaveslaja, ali za nešto više trebalo je još više brzine. I vremena. U “dvojac bez” sjeli smo 1. lipnja, nismo imali puno vremena za treninge, ali iz Francuske se vraćamo ponosni. U ovom trenutku Rio de Janeiro i Olimpijske igre koje bi za mene bile treće, izgledaju mi jako daleko, između ostalog napisao je Mario Vekić na svom Facebook profilu.

I dok je osječki dvojac za pola sekunde ostao daleko od drugog mjesta i željene četvrtzavršnice, braća Sinković u ponedjeljak su autoritarno otvorila nastup na svjetskoj smotri na kojoj brane zlato u dvojcu na pariće osvojeno lani na SP-u u Amsterdamu. Sinković brothers bio je uvjerljivo prvi u svojoj eliminacijskoj skupini i otišao u četvrtfinale s izvrsnim rezultatom od 6:10.15 minuta. Sinkovići su vodili od početka do kraja utrke i iza sebe ostavili dvojce Srbije, Danske i Češke, koji su također izborile četvrtfinale.

Zagrebačka braća već 14 mjeseci ne znaju za poraz u dvojcu na pariće. U Francusku su došli sa svjetskim zlatom i četiri pobjede na regatama Svjetskoga kupa, a, ako je suditi prema kvalifikacijama, dominacija se nastavlja. Zanimljivo, njiihova nepobjedivost počela je upravo u Aiguebeletteu u francuskim Alpama u lipnju prošle godine.

– Izraziti smo favoriti, od toga ne bježimo i sve osim zlata bilo bi iznenađenje, kako za nas tako i za druge – optimistični su Sinkovići. A njihov optimizam ima itekako veliko pokriće.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije, objavljeno 31.8.2015.