Šain i Vekić u Francuskoj će loviti normu za Rio

Mario Vekić i David Šain odrađuju posljednje dane priprema na Ramskom jezeru. Od 30. kolovoza do 6. rujna francusko jezero Aiguebelette bit će poprište Svjetskog veslačkog prvenstva na kojem će se ujedno hvatati i velika većina pozivnica za nastup sljedeće godine u Laguni Rodrigo de Freitas, pokraj Rio de Janeira, gdje će se održati olimpijska veslačka natjecanja.

Hrvatsku će na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj zastupati pet posada, od čega će četiri biti olimpijske. Naime, Luka Radonić nastupiti će u lakom samcu koji nije olimpijska disciplina. Najveće nade hrvatsko veslanje polaže u dvojac na pariće braće Valenta i Martina Sinkovića, koji će u Francuskoj braniti naslov svjetskih prvaka. Pravi test vrijednosti imat će i samac Damir Martin, koji je ove godine osvojio naslov europskog prvaka. Ne dogode li se nekakvi neočekivani problemi, možemo procijeniti kako će Sinkovići i Vukovarac Martin, trojica od četvorice članova nekad trofejnog četverca na pariće, ostvariti normu za Rio. Naime, Sinkovići za olimpijsku normu trebaju plasman među 11 najboljih, dok bi Martin trebao biti među devetoricom najboljih svjetskih samaca. Četvrti član iz nekadašnjeg Cro Expressa Osječanin David Šain po olimpijsku normu krenut će zajedno s klupskim kolegom Mariom Vekićem, ali u discplini dvojac bez kormilara. Iktusov dvojac trebao bi se također plasirati među 11 najboljih, znači mora biti najmanje peti u B finalu. Sličnu ambiciju, ali identičnu zadaću, plasirati se najmanje na 11. mjesto, imat će i jedina naša ženska posada – sestre Karla i Marcela Milošević u dvojcu “bez”. Šain procjenjuje kako je za njega i starijeg kolegu Vekića viza za Rio realno ostvariva.

– Mjesec dana nakon što smo uopće sjeli u dvojac “bez”, što nam je tada izgledalo kao da smo totalno promijenili sport, odradili smo regatu u Luzernu gdje smo bili ukupno 16., ali 13. posada od svih zemalja, jer su neke zemlje tada imale dvije posade u konkurenciji. Usporedbe radi od Turaka, koji su tada bili ukupno 13., a od zemalja deseti, tada smo zaostali dvije sekunde. Sada su iza nas ipak tri mjeseca zajedničkog treninga i odlične pripreme na Ramskom jezeru i mislim kako ćemo se upustiti u borbu za mjesto koje vodi na Olimpijske igre, priča Šain, koji će se zajedno s Vekićem u Osijek iz Rame u susjednoj BiH vratiti u nedjelju.

U Gradu na Dravi neće se dugo zadržati. Već u ponedjeljak popodne zaputit će se u Zagreb gdje će na Jarunu odraditi posljednje treninge. Iz Zagreba će prema Francuskoj odletjeti u četvrtak.

Krešimir Lacković, Glas Slavonije

Objavljeno 21. kolovoza 2015. godine