Šain, Sinkovići i Martin treći su put ukupni pobjednici Svjetskog kupa

Završnog dana treće regate ovogodišnjeg Svjetskog Samsung kupa, koja je od petka do nedjelje održana u švicarskom Luzernu, hrvatsko veslanje imalo je na sceni dva čamca, četverce na pariće i bez kormilara.

Glasovito Crveno jezero (Rotsee) još jednom je u tom natjecanju, kao i 2010., svjedočilo svjetskoj klasi našeg “Croexpressa“ koji je i jučer pokazao da mu nema premca, pobijedio sve izravne suparnike i – treći put postao sveukupni pobjednik Svjetskog kupa!
Bralićevi učenici došli su do konačne pobjede u Luzernu i Svjetskom kupu 2013. s tri sigurne pobjede. Nakon lakog trijumfa u petak u kvalifikacijama, naši asovi pobijedili su i u subotnjem polufinalu (s 5:41,33, ispred Velike Britanije i Estonije), te, konačno, u jučerašnjem još jednom obračunu s velikim konkurentima Nijemcima. Završna utrka počela je iznenađujuće jer su do prvih 500 metara, u stotinku sekunde izjednačeni (!) došli Njemačka i Rusija, dok su Hrvati bili treći, s 22 stotinke zaostatka. Uslijedilo je petstotinjak metara paklenog juriša našeg čamca i na 1.000 metara Šain, Sinkovići i Martin izbili su na vodeću poziciju koju više nisu ispuštali iz ruku sve do ciljne ravnine. Šampionskom izdanju hrvatskog čamca nitko nije mogao parirati i u tim odlučujućim trenutcima od -22 zaostatka naši su dečki stigli do +88 stotinki sekunde prednosti. Nijemci su, ipak, uspjeli zadržati svoj ritam i zauzeti drugo mjesto, dok su Rusi, sasvim slomljeni baš u tim metrima, na kraju bili tek peti…
Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić (Iktus), blizanci Branko i Marin Begović (Jadran, Zadar) završili su nastup u Luzernu na solidnom osmom mjestu od ukupno 13 četveraca bez kormilara. U “B“ finale morali su nakon subotnjeg četvrtog mjesta u drugoj polufinalnoj skupini (5:59,61) kad su brži bili Nizozemci (5:54,86), Bjelorusi (5:5:55,28) i Nijemci (5:56,18), a iza naših veslača ostali su čamci Velike Britanije (6:01,52) i Novog Zelanda (6:02,90). Jučer ujutro, pak, osim Britanaca i Novozelanđana, sporiji od naših mladića bili su i “fenjeraši“ iz Norveške. Posada Češke, inače, dominirala je “B“ finalom, a u prvih tisuću metara pratili su ih Kanađani. No, kad su ih, već u idućih 500 metara Ante, Vjeko, Branko i Marin pretekli – dvojbe su otklonjene i Hrvatskoj je pripalo drugo mjesto, sveukupno osmo u toj disciplini.
Dragutin KERŽE