Šest ili sedam reprezentativaca iz Iktusa?

Nove mogućnosti- Iktusov četverac na Europskom prvenstvu. Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, David Šain i Mario Vekić mogli bi činiti reprezentativni četverac i veslati u četvercu bez kormilara!

Nakon nastupa ponajboljih hrvatskih veslač(ic)a na međunarodnom “Trofeju Beograda 2014”, na Adi Ciganliji, otvorile su se nove opcije oko sastava reprezentacije Hrvatske za nadolazeće Europsko prvenstvo, 31. svibnja i 1. lipnja, koje će se također održati u Beogradu.

Posebice je to značajno za članove osječkog Iktusa koji imaju svoje neporecivo mjesto u našim najboljim čamcima. Minulog vikenda David Šain i Mario Vekić dvaput su, u dvojcu na pariće, zauzimali drugo mjesto, dok je dvojac bez kormilara Ante Janjić/Vjekoslav Kolobarić u subotu bio treći, a u nedjelju nije nastupio.

– Još od prošlonedjeljnog državnog prvenstva nisam bio fit, a sada me viroza sasvim pokosila pa u nedjelju nismo niti željeli opet ići na beogradski “kijamet”. Dobio sam tri dana poštede i uz klasično, narodno liječenje (čajevi, limun…), trebao bih se već u srijedu uključiti u redovni trenažni proces – rekao nam je Janjić.

U međuvremenu, izbornik Srećko Šuk prepustio je svom prethodniku Krešimiru Ižakoviću, voditelju sportskog odjela Iktusa, da predloži u kojem bi sastavu na EP trebala veslati spomenuta četvorica Osječana.

– U Beogradu su dečki odveslali sasvim solidno. Dakako u nemogućim uvjetima koji su remetili program regate. Energetski su na željenoj razini, sad ćemo imati poteškoća oko priprema, jer do EP-a nemamo ni jedan nastup, a i vodostaj Drave je (pre)visok, što znači da ćemo odlaziti u Baranju, u Draž, gdje imamo dobre uvjete za rad, pričao je Ižaković, koji će izborniku Šuku predložiti sljedeće posade:

– Moj prijedlog izborniku bit će da Janjić, Kolobarić, Šain i Vekić nastupe u četvercu bez kormilara. I na državnom prvenstvu (gdje su bili uvjerljivi prvaci, nap.a.), djelovali su moćno…

Taj Ižakovićev prijedlog razveselio je Vekića, povratnika u matično jato, koji je 2004. na Svjetskom B prvenstvu osvojio zlatnu medalju – baš u četvercu bez kormilara.

Naravno, osim Iktusovih perjanica, na EP-u sigurno mjesto ima ženski dvojac bez kormilara Sonja Kešerac i Maja Anić, za koje njihov trener Ižaković tvrdi da treniraju na najbolji mogući način. Međutim, nakon Beograda, pojavila se opcija o odlasku još jednog osječkog veslača na EP. Stjepan Pirić, nakon dvije utrke u dvojcu bez kormilara s Alenom Banovcem (Gusar, Split), možda će opet veslati na Adi Ciganliji.

– Još smo u fazi dogovaranja načina zajedničkih treninga. Meni bi najviše odgovaralo da Alen dođe u Osijek, no vidjet ćemo, za dan-dva – riječi su Stjepana Pirića.

U svakom slučaju, nije teško naslutiti da će okosnica hrvatske reprezentacije za EP biti iktusovci, njih čak šest ili sedam…

Dragutin KERŽE, Glas Slavonije, 7. svibnja 2014. godine