Valent i Martin Sinković – europski prvaci!

Braća Martin i Valent Sinković osvojili su u dvojcu bez kormilara zlatnu medalju na Europskom veslačkom prvenstvu u Vareseu! Damir Martin i sestre Ivana i Josipa Jurković osvojile su 5. mjesto, naš četverac bez kormilara na kraju je natjecanja u B finalu osvojio 6. mjesto (ukupno 12.), a dvojac na pariće bio je 6. u C finalu (ukupno 18. mjesto). 

Braća Sinković su krenula u finalnu utrku svom snagom i odmah poveli, te stekli veliku prednost od 15-tak metara na prvom kilometru staze. Na kraju su uvjerljivo slavili u vremenu od 6:23.47 minuta ispred Talijana i Srba. Sinkovići su tako osvojili svoju petu europsku titulu i treću u disciplini dvojac bez kormilara, u kojoj nastupaju u posljednjih pet sezona. U protekloj godini od veslačkih natjecanja održalo se jedino Europsko prvenstvo u Poznanju na kojem su braća Sinković osvojili drugo mjesto. Iduće natjecanje i još jedna stanica na putu do Olimpijade u Tokiju je Svjetski veslački kup koji se po prvi put u povijesti održava na zagrebačkom Jarunu od 30. travnja do 2. svibnja.
Ranije su sestre Ivana i Josipa Jurković u istoj disciplini, dvojcu bez kormilara, zauzele odlično peto mjesto. Veseli i peto osvojeno mjesto Damira Martina u samcu. Njemu je ovo povratnička godina u veslanju, nakon teške operacije zbog koje je dugo bio odsutan s veslačkih staza i treninga. Dva peta mjesta na EP najavljuju i lijepu veslačku godinu za Hrvatsku, Martin je već prije ozljede izborio plasman na Olimpijske igre  u Tokiju, a sestre Jurković još će imati priliku za to. Nadamo se i Iktusovi veslači koji se ove godine nisu natjecali za medalje u Vareseu. 
Braća Patrik i Anton Lončarić uz Ivana Pitona i Marka Ukropinu danas su u četvercu zauzeli 6. mjesto u B finalu, a uspjeli su na europskom prvenstvu upoznati konkurenciju s kojom će se vjerojatno još susretati ove godine. Iako je četverac bio spreman za ulazak u A finale, zdravstveni problemi i izostanak važnih treninga uoči putovanja u Italiju “kumovali” su ovakvom rezultatu. Posada je pokazala srčanost i upornost, no “viša sila” ipak je prevagnula.
Dubl Davida Šaina i Gorana Mahmutovića nije imao dovoljno vremena i prostora za pripreme kakve su neophodne za kvalitetan nastup na europskom prvenstvu. Bez obzira na to, pokazali su potencijal i najvjerojatnije će sljedeći pokušaj, na Svjetskom kupu u Zagrebu, pokazati značajniji napredak. U snažnoj su konkurenciji Šain i Mahmutović uspjeli doći do C finala i osvojiti u utrci 6. mjesto, ukupno 18. na ovogodišnjoj ljestvici Europskog prvenstva u Vareseu.
I današnje finalne utrke s tribina je pratio konzul Republike Hrvatske u Milanu, Osječanin dr. Stjepan Ribić u društvu sina i još jedne Osječanke na privremenom radu u Milanu – sjajne mlade košarkašice Karmen Čičić. Riječ je o bivšoj kadetskoj i juniorskoj hrvatskoj reprezentativki koja je trenutačno dio talijanske drugoligaške posade Sanga iz Milana. Zahvaljujući Osječnima iz Milana došli smo i do jedinstvenih fotografija.