Sinkovići protutnjali do finala

SP U VESLANJU AMSTERDAM – Ono što su istinski hrvatski ljubitelji veslanja priželjkivali se, u polufinalu dvojaca na pariće Svjetskog seniorskog prvenstva, i dogodilo. Štoviše, braća Sinkovići protutnjali su polufinalom s još neviđenom nadmoćnošću! Valent i Martin, članovi zagrebačke Mladosti, stekli su status finalista postigavši svjetski rekord.

Hrvatski dubl, naime, izmamio je ushićenje elitnog dijela veslačkih stručnjaka današnjice jer su Bralićevi učenici pobijedili u prvoj polufinalnoj skupini s 5:59,72, što je svjetski rekord! Dosad je kao najbolji rezultat jednog dvojca na pariće bilo zabilježeno onih 6:03,25 minuta, što su 2006. izveslali Francuzi. Sinkovići su od prvog zaveslaja pokazali da im je želja pobijediti (i) u polufinalu, do pola staze donekle su ih pratili Nijemci, a nakon toga prednost naših veslača povećavala se iz zaveslaja u zaveslaj. U nedjeljno A finale, osim Hrvata, iz prve skupine plasirali su se i dvojci na pariće Njemačke (6:07,79) i Bugarske (6:09,39), dok će Norvežani, Britanci i Danci nastupiti u B finalu. Najveće suparnike, u borbi za najsjajnije odličje, Zagrepčani će imati u nedjelju u dublu Litve, koji je odveslao u drugoj skupini također blistavih 6:01,84, a finalisti su postali i Talijani (6:02,30) i Australci (6:02,52). Iz druge skupine, u B finale uvršteni su čamci Novog Zelanda, Srbije i Kine.

U Amsterdamu će u subotu biti održan dio finala, uglavnom onih utješnih. Nama će najzanimljivije biti B finale dvojaca bez kormilara, u kojem će u 10.43 nastupiti i Osječani Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić kojima se nudi jedna od pozicija od sedme do dvanaeste na svijetu. Tijekom subotnjeg prijepodneva na programu su i C finala samaca, u kojima će nastupiti i David Šain, odnosno Marcela Milošević.

Dragutin Kerže, Glas Slavonije (objavljeno 29. kolovoza 2014. godine- web izdanje)