Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, David Šain, Mario Vekić- pobjednici PH 2014.

Sinkovići prvi, osječki četverac sedmi u 2. utrci Svjetskoga kupa

Braća Sinković pobjednici utrke dvojaca na pariće, osječki četverac bez kormilara sedmi, a Marcela Milošević 10. na natjecanju Svjetskog veslačkog kupa II. koje je održano ovog vikenda u francuskom Aiguebeletteu od 19. do 22. lipnja.

Našu su zemlju predstavljali Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće, Marcela  Milošević u skifu te osječki reprezentativni četverac bez kormilara- Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, Mario Vekić i David Šain. Sjajnu su utrku odveslali Martin i Valent Sinković te osvojili zlato za Hrvatsku s vremenom 6:12,700. Drugi su bili Azerbajdžanci Aleksandar Aleksandrov i Boris Yotov sa 6:13,640, a treći Australci James McRae i Alexander Belonogoff u fotofinišu (6:13,690). Četvrti Novozelanđani (Robert Manson i Karl Manson) ipak su zaostali nekoliko sekundi za vodećom trojkom i njihovo je vrijeme bilo 6:18,400. Pobjeda braće Sinković dokaz je kako se Valent očito dobro oporavio od nedavne ozljede tako da je sada u punoj formi, a od legendarnog hrvatskog četverca na pariće ove godine ipak neće biti ništa zbog toga što se još uvijek nije potpuno oporavio Damir Martin (Martin Sinković i David Šain su u standardno dobroj formi).

U hrvatskoj su reprezentaciji nastupila i četvorica Osječana, Iktusovci Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, Mario Vekić i David Šain u četvercu bez kormilara. Nakon desetoga mjesta na EP u Beogradu došlo je do poboljšanja jer su u snažnoj svjetskoj konkurenciji osječki dečki bili prvi u B finalu, odnosno ukupno sedmi ovoga vikenda. Ispred hrvatskoga četverca bila je šestorka- ukupni pobjednik prva posada Velike Britanije (Mohamed Sbihi, George Nash, Alex Gregory i Andrew Triggs Hodge), potom Australija (Spencer Turrin, Fergus Pragnell, Christopher Cunningham-Reid i Joshua Dunkley-Smith), SAD, Kanada, Njemačka i druga posada Velike Britanije. Iza Osječana u B finalu bile su posade Poljske, Kine i Francuske. Najbolje vrijeme A finala bilo je 5:50,270, a osječki četverac u svojoj je B finalnoj utrci izveslao 6:07,220.

Novozelanđanka Emma Twig pobjednica je u utrci samaca za žene s vremenom 7:40,160, Kineskinja Jingli Duan bila je druga sa 7:41, 990, a Austrijanka Magdalena Lobnig treća sa 7:45,360. Nakon njih u A finalu su se poredale posade Češke, SAD i Irske. Marcela Milošević nastupila je u B finalu i zauzela 4. mjesto s vremenom 7:43,030. Ispred nje su bile posade Njemačke, Nizozemske i Švicarske, a iza Marcele Francuskinja i Šveđanka.

Treća utrka Svjetskog veslačkog kupa bit će održana u Luzernu u srpnju (11. do 13. srpnja 2014.), a prve utrke Svjetskoga kupa održane su u Sydneyu. I s jednom zlatnom medaljom braće Sinković Hrvatska je deveta po medaljama 2. utrke Svjetskoga kupa, a ta je pobjeda donijela našoj zemlji i 11. mjesto u ukupnom poretku SK, odnosno 9 bodova. U Francuskoj je nastupilo 19 zemalja, a najviše medalja i bodova osvojila je Velika Britanija, čak trinaest, dok je prvi do nje  ovi Zeland sa 6 osvojenih odličja.

U Svjetskom kupu nakon dvaju ovogodišnjih natjecanja vodi također Velika Britanija sa 62 osvojena boda, slijede SAD s 50 bodova te Novi Zeland (44) i Njemačka (43). Do 11. Hrvatske nalaze se još Kina (25), Kanada (24), Australija (19), Francuska (19), Češka (12) i Bjelorusija (10 bodova).

Izvor: www.worldrowing.com

Foto: Ilustracija