Skupština VK Iktus 17. prosinca

Godišnja skupština Veslačkoga kluba Iktus bit će održana u subotu, 17. prosinca s početkom u 9 sati u sjedištu kluba na Šetalištu kardinala Franje Šepera. Na sjednici Predsjedništva kluba govorilo se o rezulatima održanih priprema te još jednom rekapitulirala protekla veslačka sezona. 

Na godišnjoj skupštini članovi će dobiti uvid u stanje financija u klubu te izvješća o ostvarenim planovima i rezultatima u 2016. godini. Usvajat će se i financijski plan te plan aktivnosti za sljedeću godinu u kojoj se očekuju još veći pomaci. Na skupštini će klub dodijeliti posebne plakete i medalje veslačicama i veslačima koji su postigli najbolje rezultate te predstavljali Iktus i Osijek u dresovima hrvatske reprezentacije. Tako će posebne plakete za sudjelovanje na europskim i svjetskim prvenstvima primiti David Šain, Teuta Lea Stojaković, Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Aria Cvitanović, Ivan-Ante Grgić i Krešimir Forjan. Posebnim priznanjima- srebrnjacima- bit će odlikovani osvajači zlatnih medalja na ovogodišnjem državnom prvenstvu. Podsjećamo, Iktus je osvojio najviše zlatnih medalja odnosno naslova prvaka na ovogodišnjem državnom prvenstvu- devet! U seniorskoj kategoriji zlato je osvojio četverac bez kormilara (Dino Belić, Vjekoslav Kolobarić, Krešimir Forjan i Ivan-Ante Grgić) te Teuta Lea Stojaković u samcu (za seniorke). Teuta je potom osvojila i naslov hrvatske prvakinje u samcu za juniorke dok su svoje drugo zlato osvojili i juniori u dvojcu bez kormilara- Krešimir Forjan i Ivan-Ante Grgić. Po dva zlata osvojila su braća Patrik i Anton Lončarić. Anton je osvojio zlatnu medalju u samcu B juniora, a potom s bratom Patrikom još jedno zlato u dvojcu bez kormilara. Patrik Lončarić je, pak drugu zlatnu medalju osvojio u četvercu na pariće B juniora u kojem je veslao s Leonom Jugom, Markom Ižom i Vedranom Steinerom. To je najviše pridonijelo Iktusovoj ukupnoj pobjedi u kategoriji mlađih juniora na ovogodišnjem državnom prvenstvu. U svojoj su kategoriji također bili najbolji Iktusovi kadeti i kadetkinje, a za to su najzaslužnije zlatne medalje kadeta Davida Juga u samcu te kadetkinja u četvercu na pariće u kojem s veslale Ines Markulak, Katarina-Marijana Radaković, Emilija Arvaj i Ena Vukelić. Ukupno je Iktus zauzeo treće mjesto u državi, a tome su, uz 9 zlatnih medalja, pridonijela i četiri srebra te jedna bronca. 

Na skupštini će biti dodijeljena i posebna priznanja počasnim i zaslužnim članovima, a dobit će ih Eduard Bakarac, Krešimir Fekete, Živko Bošnjak i Zoran Erdelez koji su dugogodišnjim radom aktivno sudjelovali u stvaranju i razvoju Iktusa i ostavili trajni pečat u povijesti osječkoga veslanja. 

Glavni trener Krešimir Ižaković izvijestio je Predsjedništvo kluba o održanim pripremama u Zatonu kod Šibenika. Istaknuo je kako su prevaljeni brojni kilometri, a postignuti vrlo dobri rezultati kojima je zadovoljan, pogotovo uspjehom Arie Cvitanović koja je na daljinskoj regati na kraju priprema bila najbolja među juniorkama, Ivana-Ante Grgića koji je bio treći u skifu među juniorima te braće Lončarić koji su bili ukupno drugi s tim da su se kao juniori utrkivali s mlađim seniorima. Ižaković je ujedno izrazio optimizam nakon djelomično provedenih testiranja na ergometrima (test na 6 kilometara) prema kojima Iktus ima juniore koji su u državnome vrhu, a na jednom od testiranja senior David Šain dostignuo je svoj rekord izjednačio rezultat s najboljim hrvatskim veslačem u skifu – Damirom Martinom. Zbog toga je Ižaković tražio od klupske uprave da, unatoč vrlo nepovoljnoj financijskoj situaciji u klubu, osigura sredstva za zimske visinske pripreme hrvatske reprezentacije u Austriji za četvero najboljih juniora (Cvitanović, Grgića i braću Lončarić) kojima bi se trebali pridružiti i seniori David Šain i Teuta Lea Stojaković čije pripreme financira Hrvatski veslački savez. Time bi se, smatra Ižaković, značajno povećale mogućnosti Iktusovih juniora da u 2017. godini postignu još bolje rezultate, i za klub i za hrvatsku reprezentaciju. Osim priprema u Austriji (skijaško trčanje) najavljene su i vodene pripreme u Zatonu u veljači, a prema riječima trenera Ižakovića sljedeće će godine državno prvenstvo Hrvatske biti održano ponovo u dva dijela- seniorsko 29. travnja, a juniorsko 9. srpnja. Iktus bi, prema Ižakovićevim prijedlozima, na seniorskom prvenstvu trebao nastupiti s nekoliko posada među kojima je i ambiciozno predviđen i osmerac! Uz njega će tu biti i četveraca, dvojaca i samaca, sve ovisno o raspisu i mogućnostima prilagodbe osječkih posada. 

Iktus će i ove godine istaknuti više kandidatura za proglašenje najboljih sportaša i sportskih kolektiva grada Osijeka. S obzirom na činjenicu da je Iktus u Osijek donio najviše naslova prvaka 2016. godine klub će biti nominiran za priznanje najuspješnijeg sportskog kolektiva, a trener Krešimir Ižaković na najuspješnijeg trenera. Za najuspješniju sportašicu bit će kandidirana Teuta Lea Stojaković (dvije zlatne medalje na državnom prvenstvu i 6. mjesto na EP), a za najuspješnijeg sportaša Ivan-Ante Grgić i Krešimir Forjan (dvije zlatne medalje na državnom prvenstvu). Patrik i Anton Lončarić bit će Iktusovi kandidati za najuspješnije sportaše mlađe od 18 godina, odnosno Trofej kunu (svaki je od njih osvojio po dva zlata na PH, 10. mjesto na EP i 12. mjesto na SP). 

Predsjedništvo Iktusa izrazilo je zahvalnost Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku uz čiju će namjensku financijsku potporu do kraja ove godine biti kupljene nove sprave za vježbanje (bicikli, ergometri, šipke, utezi ….) kako bi se moglo još uspješnije i kvalitetnije trenirati u zimskom periodu. 

Davor Lončarić