Slijedi drugi dio Prvenstva Hrvatske

Pred nama je “drugo poluvrijeme” 27. (74.) Prvenstva Hrvatske u veslanju na kojem će nastupiti juniori i kadeti. Iktusove posade u petak (7. srpnja) ujutro kreću u Zagreb jer ih na Jarunu očekuje dosta posla.

Nakon prvog dijela PH, natjecanja za seniore i veterane koje je održano krajem travnja ove godine, Iktus je u trenutačnom poretku drugi s tri osvojene zlatne i jednom brončanom medaljom u kategoriji seniora. Ove su godine Iktusovi seniori osvojili jednu zlatnu medalju više nego prošle godine, a još se jednom pokazalo kako imamo najbolje rimenaše jer su osvojeni naslovi prvaka u četvercu bez kormilara, četvercu s kormilarom i dvojcu bez kormilara. S deset osvojenih medalja HAVK Mladost je u vodstvu i ima 70,60 bodova, Iktus je drugi s 30,60 bodova, Trešnjevka treća s 28,80, zadarski Jadran četvrti s 19,20 i tako dalje. 

Na drugom d. ijelu prvenstva države nastupit će 15 Iktusovih posada juniora i kadeta, ukupno 39 veslačica i veslača. Na prvenstvu se inače vesla ukupno 31 finalna utrka. Nastojat će što bolje odveslati svoje utrke kako bi prikupili što više naslova prvaka, a time uz dobar broj bodova barem “zabetonirati” klub na drugom ekipnom mjestu u državi. Iako je bilo što teško prognozirati najvjerojatnije će skupina A juniora Iktusa biti pobjednik u toj kategoriji jer su prošle godine bili najboji hrvatski B juniori pa nema nikakvog razloga da to ne budu ove godine, kada su postali A juniori. 

Kadete je pripremala Jasminka Kraljević Čolić, a juniore Krešimir Ižaković i oni su poslali klupsku prijavu za ovogodišnje državno prvenstvo. Led probija laki samac A juniora Bruno Drkulec u konkurenciji 17 veslača što podrazumijeva i kvalifikacije koje se veslaju u petak, a odmah nakon njega (ako se plasira u finale) u subotu nastupa četverac s kormilarom A juniora (Marko Iža, Anton Lončarić, Ivan Ante Grgić, Patrik Lončarić, korm. Kovač). Lončariće, prema prijavama, očekuje nakon četverca vrlo brzo i nastup u dvojcu bez kormilara. 

U nedjelju od Iktusovaca prve nastupaju djevojke u dvojcu na pariće B kadetkinja veslaju Dunja Primožić i Ana-Marija Ozimec, a odmah nakon njih i vršnjakinja Laura Murković u skifu. Tu je i četverac na pariće A kadetkinja u kojem će veslati Luna Keretić, Dunja Kukić, Ines Markulak i Petra Puškadija. Slijedi četverac bez kormilara za A juniore u kojem će biti Ivan Ante Grgić, Marko Iža, Anton Lončarić i Patrik Lončarić. Do finala će se boriti i dva B juniora u skifu- Patrik Nađ i Marin Kovač, a Patrik Nađ kasnije će nastupiti i u dvojcu na pariće B juniora s Lukom Jovićem. Nastupit će, dakako, i najbolja osječka A juniorka Aria Cvitanović u skifu, za koji je prjavljeno 12 juniorki. David Jug imat će dugačak put do finala jer među A kadetima u skifu ima 28 protivnika. Dvadeset je posada koje će se boriti za finale među dublovima A kadeta, a Iktus u toj disciplini šalje dvije posade- u prvoj su Vedran Šajnović i Patrik Janjić, a u drugoj Mateo Dokletal i Karlo Gašparček. Ivor Janković nastupit će među najboljim hrvatskim mlađim kadetima u skifu.  

Na kraju ovogodišnjeg prvenstva u nedjelju će nastupiti i Iktusov juniorski osmerac u kojem su prijavljenji Ivan-Ante Grgić, Marko Iža, Leon Jug, Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Marijan Lovković te dva B juniora- Bruno Bašić i Vedran Steiner, a kormilar je Marin Kovač. Taj se osmerac premijerno predstavio prošlog vikenda na Paliću te pokazao vrlo pristojan potencijal, a na Jarunu ga u nedjelju očekuju četiri suparnika – Croatia, Istra, Jarun i Mladost.