Sljedeći vikend državno prvenstvo u veslanju

U nedjelju, 30. travnja 2017. godine, u Zagrebu će biti održano Prvenstvo Republike Hrvatske u veslanju za seniore. Prema pristiglim prijavama u malo će disciplina biti održane kvalifikacijske utrke tako da će najveći broj utrka biti finalna natjecanja u nedjelju. Iktus na Jarun šalje svoje posade, a očekuje se uspjeh sličan prošlogodišnjem, možda čak i bolji. 

Podsjećamo kako je prošle godine u listopadu Iktus osvojio ukupno devet naslova državnih prvaka, a dva naslova osvojena su u seniorskoj konkurenciji. Teuta Lea Stojaković, tadašnja članica Iktusa, osvojila je naslov državne prvakinje u samcu, a osvojen je i naslov u kategoriji četverca bez kormilara u kojem su veslali Vjekolsav Kolobarić, Dino Belić, Krešmir Forjan i Ivan-Ante Grgić. Od seniorskih medalja “pala” je i bronca Davida Šaina u skifu. 

Na stranicama Hrvatskog veslačkog saveza osvanule su i prijave za državno prvenstvo koje su pomalo neobične, odnosno odstupaju od dosadašnjih neformalnih najava u Iktusu. Glavni trener Krešimir Ižaković složio je nekoliko snažnih posada i to kombinacije seniora i juniora. Prijavljene su posade u ženskom skifu i dublu te muškom skifu, lakom skifu, dvojcu bez kormilara, četvercu s kormilarom i četvercu bez kormilara. Veslat će i veterani, za Iktus muški veteranski četverac bez.

Jasno je kako se sastav posada još može promijeniti, tako da ćemo ovdje samo podsjetiti na ono što je prijavljeno na službenim internetskim stranicama HVS-a. Prema tim će prijavama Aria Cvitanović veslati u samcu, a potom i u dvojcu na pariće sa Sonjom Kešerac. Ariji u skifu neće biti konkurentica bivša klupska kolegica Teuta Lea Stojaković, ali će se ipak susresti u natjecanju dublova jer će Teuta veslati s Lorenom Vukić (Mladost). U muškom samcu prijavljen je Dino Steiner, dok će u konkurenciji lakih samaca nastupiti Marko Iža. Steineru će među konkurentima za osvajanje naslova biti Luka Radonić iz Mladosti, Mihael Girotto iz Glagoljaša, ali i Vukovarac Mato Brandt, dok najjači skifisti Martin Sinković i Damir Martin nisu ni prijavljeni među skifistima. Radonić je prijavljen i u utrci lakih samaca u kojoj je Marko Iža. Među prijavama Iktusa je i ona u seniorskom dvojcu bez kormilara i to s dvije posade- u jednoj bi trebali biti David Šain i Patrik Lončarić, a u drugoj Mario Staščik i Lovro Rado. Poznavateljima situacije jasno je kako je gotovo nemoguće da nastupe te dvije posade u takvom sastavu. U četvercu bez kormilara prijavljeni su prošlogodišnji osvajači zlata – Vjekoslav Kolobarić, Dino Belić, Krešimir Forjan i Ivan-Ante Grgić. U četvercu s kormilarom prijavljeni su Krešimir Forjan, Vjekoslav Kolobarić, Anton Lončarić i Dino Belić. U četvercu bez za veterane prijavljeni su Branimir Pekić, Mario Staščik, Željko Betlehem i Silvio Ambruš. 

Martin Sinković prijavljen je u dublu s Lukom Baričevićem iz svoga kluba (Mladosti) te u mladostaškom osmercu. Valent Sinković propustit će ovogodišnje seniorsko prvenstvo Hrvatske, kao i Damir Martin koji još odlučuje za koji će hrvatski klub veslati nakon razlaza s Trešnjevkom. 

Prijave klubova moguće je i djelomično mijenjati tako da će točan sastav Iktusovih (i drugih) posada biti poznat tek uoči nedjeljnih finalnih utrka.

Valja podsjetiti kako su od nabrojanih Iktusovaca David Šain, Sonja Kešerac, Vjekoslav Kolobarić, Dino Belić, Krešimir Forjan i Dino Steiner seniori, dok su ostali članovi posada juniori (Cvitanović, Lončarići, Grgić i Iža). Državno prvenstvo za juniore ove će godine biti održane u lipnju.