Sonja i Maja u 2013. godini uzimaju predah

Kešerac i Anić ove godine neće se natjecati na velikim međunarodnim regatama. Bez obzira na to što rezultati s tradicionalne daljinske regate u pravilu nisu pravo mjerilo stupnja pripremljenosti, našim su veslačkim trenerima kao i svih godina dosad poslužili kao kvalitetan pokazatelj za planiranje rada svakog pojedinca i posada do početka službene sezone.

Tako je i nakon nedjeljnih natjecanja na osam (seniori) i četiri kilometra (mladež) održanih opet na zagrebačkom Jarunu. Kada je osječki Iktus u pitanju, već se prepoznaju mogućnosti onih najboljih za 2013. godinu iako se znalo događati da i tijekom sezone “iskoči” neko novo ime sposobno za još neslućene pothvate.

Odmah nakon lanjskog neuspjelog pokušaja stjecanja prava nastupa na OI u Londonu, a posebice poslije još jednog (trećeg!) osvajanja brončane medalje na Europskom prvenstvu, Sonja Kešerac i Maja Anić u dvojcu bez kormilara najavile su mogućnost “propuštanja sezone”. Sonja ima redovne radne, a Maja fakultetske obveze, u nedjelju se nisu ni pojavile na Jarunu, što ukazuje na definitvnu odluku.

– Odlučile su trenirati mnogo manjim intenzitetom nego prošlih godina – kaže njihov trener Krešimir Ižaković.

– Moguće je da se povremeno pojave na domaćim regatama, kao skifistice ili u dvojcu, bit će i naš adut za državno prvenstvo, ali ih tijekom godine neće biti na velikim međunarodnim natjecanjima.

I dok su Sonja i Maja uzele jednogodišnji time-out, David Šain sustavno pokazuje da je željan svih oblika novog dokazivanja. Štoviše, nedjeljno drugo mjesto u veslačkom maratonu, kad je brži bio samo kolega iz “srebrnog četverca” Damir Martin, ukazuje na Davidov predani rad tijekom iscrpljujućeg zimskog pripremnog razdoblja. Budući da će tijekom sezone četverac vjerojatno imati i nastupe u “dublovima”, razvidno, David želi optimalno spreman dočekati i takve testove. Uostalom, na najmjerodavniju procjenu nećemo morati dugo čekati jer je međunarodni Croatia Open 2013. već 13. i 14. travnja…

D. Kerže