Sporazum o Dunavskom kupu u utorak

Sporazum o osnivanju Danube Cupa (Dunavskog kupa) bit će potpisan u utorak, 15. travnja 2014. godine u Gradskoj kući u Subotici. Osnivači su veslački klubovi iz Hrvatske, Mađarske i Srbije i to iz Osijeka, Vukovara, Mohača, Baje, Novoga Sada i Subotice.
Sporazum o suradnji bi u subotičkoj Gradskoj kući trebali potpisati čelnici veslačkih klubova iz podunavske regije i to iz Srbije VK „Danubius 1885“ Novi Sad i VK „Palić“, iz Hrvatske VK „Iktus“ iz Osijeka i HVK „Vukovar“, iz Mađarske „Bajai Evezős Klub“ iz Baje i „Mohácsi Evezős Szakosztály“ iz Mohača. Na skupu će i formalno biti osnovan „Danube Cup“ te predstavljene ideje i moguća izgradnja budućeg Regionalnog veslačkog centra Palić.
Domaćini ovog značajnog događaja bit će Jene Maglaji, gradonačelnik Subotice, Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog vijeća Subotice i Veslački klub „Palić“, a na potpisivanju će biti i dužnosnici Srbije, Hrvatske i Mađarske, predstavnici AP Vojvodine, veslačkih saveza, navedenih sportskih kolektiva, kao i vrhunski veslači – članovi reprezentacija i osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih medalja iz svih triju država, te predstavnici Građevinskog fakulteta u Subotici, poduzeća koja upravljaju parkom i jezerom Palić i medijskih kuća, kao i prijatelji sporta i Veslačkog kluba „Palić“.
Šest veslačkih klubova iz Hrvatske, Srbije i Mađarske sudjelovalo je na regatama nekadašnjeg Podunavskog kupa koji je prestao postojati zbog ratnih događanja 1991. godine u Hrvatskoj i agresije na našu zemlju. Nakon dvadesetogodišnje pauze čelnici šest klubova više su se puta sastajali, a prilikom posljednjeg susreta u Osijeku i dogovorili kako će utemeljiti novo natjecanje koje će se zvati Dunavski kup, a na kojem će uz veslačice i veslače šest klubova moći sudjelovati i drugi zainteresirani klubovi iz podunavske regije. Već ove godine na uobičajenim veslačkim regatama u Mohaču, Osijeku, Paliću i Vukovaru bodovi četiriju disciplina za kadete i mlađe juniore upisat će se kao službeni rezultati Dunavskoga kupa 2014. godine. Osnivači Dunavskoga kupa službeno će od FISE zatražiti međunarodnu klasifikaciju ovog natjecanja namijenjenog mlađim uzrastima veslačica i veslača. U tijeku su i dogovori oko tehničke izvedbe Dunavskoga kupa koji će se organizirati kao prikupljanje bodova na tradicionalne četiri regate ili kao posebno natjecanje koje će se održavati jednom godišnje u nekom od gradova, s tim da su najveće zanimanje za organizaciju jedinstvenog natjecanja pokazali partneri iz Subotice, odnosno Veslačkoga kluba Palić koji imaju kvalitetan prostor (jezero) i kapacitete za održavanje takve međunarodne smotre.
Autor: D.L.
Fotografije: Facebook Rowing club Palic (natjecanje Vojvodina Open 2013.)