Stigao novi čamac za Iktusove veslače

Novi dvojac bez kormilara marke Filippi stigao je ovih dana u osječki Veslački klub Iktus. Vrijedan je 120 tisuća kuna, a kupljen je donacijom Zagrebačke banke i novcem kluba. Kupnju čamca organizirao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kojemu su danas Patrik i Anton Lončarić poželjeli brz oporavak.

Veslački klub Iktus posjetio je danas zamjenik osječkoga gradonačelnika Boris Piližota koji je rekao kako je Grad Osijek ove godine izdvojio 390 tisuća kuna za redovne aktivnosti i trenere veslanja. Istaknuo je braću Patrika i Antona Lončarića koji su pokazali ogroman potencijal i iz juniorskih voda odmah postali dio hrvatske seniorske reprezentacije preskočivši kategoriju mlađih seniora koja traje četiri godine. Nakon što su braća Lončarić 2017. godine osvojia naslov svjetskih prvaka u veslanju u posuđenom čamcu braće Sinković gradonačelnik Ivan Vrkić obećao je kako će se zauzeti za to da dobiju njima prilagođen čamac, što se kasnije i ostvarilo zahvaljujući donaciji Zagrebačke banke.

Predsjednik kluba Daniel Srb istaknuo je kako vrhunski sportaši, poput braće Lončarić, ne mogu i ne smiju ići u borbu za najbolje svjetske rezultate u opasnu i ozbiljnu svjetsku konkurenciju s lošom opremom. Podsjetio je kako je riječ o europskim i svjetskim juniorskim prvacima i svjetskim rekorderima pred kojima je još puno posla u seniorskoj konkurenciji. Novi je čamac izrađen u Italiji i to po mjeri braće Lončarić, a ukupna mu je cijena s opremom 120 tisuća kuna. Riječ je o jednom od najboljih čamaca te kategorije na svijetu.

Braća Lončarić, koja se tek pripremaju za završetak gimnazije i polaganje državne mature, ove su godine već postali dio seniorske veslačke reprezentacije. Odradili su i prve međunarodne utrke u novoj disciplini – četvercu bez kormilara. Uz njih su nešto stariji veslači Tomislav Šain i Ivan Piton, a postignuti rezultati pokazali su veliki potencijal tog hrvatskog reprezentativnog čamca koji je oštro krenuo u pripreme za plasman na Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine. Trenutačno ih vode treneri Jasminka Kraljević-Čolić i izbornik reprezentacije Darko Mikšić, dok su u stalnom kontaktu sa svojim “starim” trenerom Krešimirom Ižakovićem koji je na privremenom radu u Istanbulu.

Dvojac bez kormilara Lončarići će koristiti za treninge i natjecanja u svojoj primarnoj disciplini u kojoj se neće pripremati za Tokio jer je ona već odavno rezervirana za najbolje svjetske veslače – braću Martina i Valenta Sinkovića. Patrik Lončarić istaknuo je kako ih već sljedeći vikend očekuje nastup na državnom prvenstvu u klupskim četvercima, a odmah poslije toga u reprezentacijskom četvercu odlaze na pripreme na more te u bugarski Plovdiv na regatu Svjetskog kupa na kojoj će se vidjeti može li hrvatski četverac, tek nedavno sastavljen, postići ozbiljan rezultat koji bi im mogao otvoriti put prema Olimpijskim igrama.

Anton Lončarić je rekao kako je nabavka vrhunskih i novih čamaca nešto što se za vrhunske svjetske rezultate treba  osigurati svake godine, no vrlo je zadovoljan i zahvalan što su dobili ovaj klupski čamac koji će im služiti više godina i u kojem očekuje još bolje rezultate i veću brzinu.

Mladi su veslači izrazili veliku zahvalnost donatorima, a posebice gradonačelniku Ivanu Vrkiću bez čijeg se zalaganja novi čamac ne bi pojavio u Osijeku. Poželjeli su Ivanu Vrkiću što brži oporavak od operacije i puno zdravlja te da s ponosom i dalje prati njihove veslačke uspjehe.