Stiglo novo zlato na Promenadu

Kad god blizanci odu na velika natjecanja, u Iktusu znaju da će biti slavlja. Braća Lončarić su nakon svjetskog osvojila i europsko juniorsko zlato.

 

U Veslačkom klubu Iktus ponovno se slavilo, čestitalo i častilo. Blizanci, Anton i Patrik Lončarić, na osječku promenadu donijeli su novo zlato, ovaj put osvojeno na Europskom juniorskom veslačkom prvenstvu u francuskom Gravelinesu, gdje su pokorili konkurenciju te još jednom pokazali da su Hrvati pravi gazde u dvojcu bez kormilara. Među seniorima tom disciplinom vladaju braća Sinković, među juniorima nepobjedivi su blizanci Lončarić.

Osječki blizanci lani su u svom “dvojcu bez” osvojili svjetsko juniorsko zlato, u subotu su u kolekciju spremili i eurozlato. Takva dominacija i lakoća pobjeđivanja je impresivna, a Lončariće te njihova trenera Krešimira Ižakovića nakon još jednog velikog uspjeha u Iktus su došli pozdraviti klupski kolege, bivši veslači, rodbina, susjedi, novinari, a među čestitarima bio je i prvi čovjek grada Osijeka Ivan Vrkić, klupski predsjednik Daniel Srb, glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković te predsjednik Zajednice športskih udruga grada Osijeka Ante Vučemilović-Šimunović, koji je dečkima čestitao na naslovu prvaka Europe i, kako je red u takvim prilikama, “tutnuo” im kuverte u ruku. Naime, blizanci su od Športske zajednice Osijeka dobili zaslužene čestitke, ali i novčani dar.

Umalo totalan lom

Dojmovi iz Francuske još su svježi, Lončarići su prepričavali laku pobjedu u kvalifikacijama, žestoku borbu “čamac do čamca” s Rumunjima u finalu, jak sjeverac s Atlantika koji je stvarao probleme, ali ih nije mogao zaustaviti… Pričali su o sjajno odvoženim utrkama s kojima su došli do naslova prvaka Europe. No, bilo je i nekoliko riječi o ženskom nizozemskom četvercu koji je prekršio pravilo prometa na vodi pa je umalo skršio novi čamac koji su osječki blizanci dobili ovoga proljeća.

– Mi smo nakon pobjede u kvalifikacijskoj utrci išli prema splavi, one pak na start i napravile su veliku pogrešku, odnosno presjekle put i umalo se zabile u nas. Srećom, u posljednji trenutak izbjegli smo onaj pravi sudar – prepričavao je Patrik Lončarić.

Izbjegnut je lom čamca, ali stradao je biceps na Patrikovoj desnoj ruci nakon što ga je Nizozemka “opalila” veslom.

– Bila je to neugodna i nimalo bezazlena situacija, ali srećom ruka je dobro prošla. Najvažnije je da sam bio spreman za finale – dodao je Patrik, čije je pak veslo u tom dvoboju završilo na leđima jedne Nizozemke. Na kraju svega, nitko nije stradao, a “sudar” Lončarića i, kako dečki kažu, zgodnih Nizozemki postao je stvar šale.

Itekako zadovoljan je i tvorac čudesnog osječkog “dvojca bez” Krešimir Ižaković. Nakon što su dečki osvojili i europsko zlato, trener je samo komentirao: “Znao sam i vjerovao da možemo do najsjajnije medalje, napravili su ono što smo svi očekivali.”

Ponoviti Slovence

– Na EP-u su nas svi od početka gledali kao velike favorite, ali trebalo je to potvrditi na vodi. Na kraju smo uspjeli, no ja na ovo Europsko prvenstvo gledam kao na neku usputnu regatu koja je bila jaka provjera i gdje su dečki potvrdili koliko su dobri. Moj fokus i najvažniji cilj i dalje je Svjetsko juniorsko prvenstvo u kolovozu u Račicama. Sad sam im dao slobodno do četvrtka, a već od petka počinje “operacija SP”. Želim da se tamo pokažemo u najboljem svjetlu – dodao je Ižaković.

Samo je rekao “pokažemo u najboljem svjetlu”, ponovno nije želio izgovoriti rečenicu tipa “da pokažemo tko je najbolji juniorski dvojac bez”, jer kod njega nema takvih najava. Velike izjave i najave ostavlja za neke druge, a kod njega “igra” rad i samo rad. A kad se dobro radi, onda dođu i rezultati.

Iako je Svjetsko prvenstvo daleko, do kolovoza ima još dosta vremena, Lončarići su fokusirani samo na jedno. Donijeti u Osijek još jedno zlato i postati tek drugi “dvojac bez” u povijesti, prvi nakon Slovenaca Žvegelja i Čopa koji je obranio zlato na juniorskoj svjetskoj smotri.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije, objavljeno 29. svibnja, 2018.