Sve smo motiviraniji, a samopouzdanje nam je svima sve snažnije

Osječki veslač uvjeren u nove pothvate četverca na pariće, a s posebnim žarom dočekuje Europsko prvenstvo u Beogradu. 

Poslije znakovitog obraćanja u krcatom gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, jedan od najboljih hrvatskih veslača David Šain strpljivo je odgovarao na pitanja kolega iz svih medijskih kuća.

Jer, novinarska su mu pitanja prerasla u naviku i uobičajenu obvezu nakon serije briljantnih sportskih dostignuća. Šain je, s braćom Valentom i Martinom Sinkovićem te Damirom Martinom, u četvercu na pariće državne reprezentacije već dvaput osjetio slast osvajanja naslova prvaka svijeta (’10. na Novom Zelandu i ljetos u Južnoj Koreji, nap.a.) i srebrne medalje na lanjskim Olimpijskim igrama u Londonu, što je, prirodno, izazvalo golemu medijsku pozornost.

Sve to olakšalo je posao onima, koji posljednjih godina odabiru najbolje sportaš(ic)e i kolektive u tradicionalnoj godišnjoj “Glasovoj” akciji. Nekog posebnog slavlja za “Sportaša 2013.”, kaže, nije imao, no već sljedeći dan – bilo ga je teško uloviti!

“Ostajte ovdje”

– Jutros sam obavio plan treninga, trčeći nasipom na lijevoj obali Drave – rekao nam je uoči nedjeljnog objeda koji je pripremila ponosna mama Mira.

– Kako je na stazi, do nekoliko kilometara i iza onog mosta kod Višnjevca i natrag, sve to iznosilo samo 14 kilometara, ostatak do zacrtanih 20 morao sam dodati vozeći bicikl!

Kompletan Croexpress za koji dan očekuje još jedno proglašenje. Vjeruju li Šain & comp. da bi ih, konačno, i u anketi SN mogli vidjeti na tronu?

– Da, mislim da smo, realno, za 2013. zaslužili biti najbolji u Hrvatskoj!

Vratimo se, predložih 25-godišnjem Osječaninu (8. veljače 1988.), nakratko, završnici lijepog subotnjeg događaja u Talijinom hramu.

– Čvrsto sam u to uvjeren i to sam rekao: moji mlađi sugrađani, spremni odricanja, imaju sve uvjete za ostvarenje svojih planova i u Osijeku – ponovio je Šain subotnje riječi upućene poglavito ovogodišnjim dobitnicima Trofeja “Kuna” koji je i on primio 2006.

– Nek’ ne napuštaju naš grad jer i ovdje postoje svi uvjeti za napredak i dostizanje, pa sve ovisi samo o predanosti.

U Beogradu “Lijepa naša”?

Naravno, s Davidom, ipak, razgovor uvijek krene prema novim zaveslajima u proslavljenoj hrvatskoj posadi iza koje je već doista impresivna niska pothvata. Međutim, Nijemci su im na londonskom Etonu preoteli olimpijsko zlato, a na Europskom prvenstvu u Sevilli ih je “kiks” tijekom finala na EP-u preskupo stajao – zauzeli su šesto mjesto…

– Vjerujte, mi smo iz godine u godinu, praktički iz zaveslaja u zaveslaj, sve brži i brži – kaže David.

– Naše je samopouzdanje sve snažnije, a ono što je u svemu možda i najznačajnije: mi smo sve motiviraniji! Nije ni potrebno ponavljati s koliko zanosa čekamo 2016. i Rio de Janeiro, ali već sljedeće sezone imamo priliku za ispravljanje pogreške iz Seville. To šesto mjesto prisiljava nas da vježbamo još predanije nego dosad, jer na EP-u u Beogradu želimo pobijediti i – slušati “Lijepu našu”!

A da njihov trener Nikola Bralić također ništa ne želi prepustiti slučaju, dokazuje i realizacija svih dogovorenih planova. Sinkovići, Martin i Šain već su odradili prve zajedničke pripreme u zimskom ciklusu u Zatonu, početkom siječnja će, kao i lani, na najzahtjevniji dio skijaškog trčanja u Italiju, a onda u veljači slijedi novo okupljanje, na našem Jadranu ili, opet kao lani, također u nekom talijanskom okruženju, kao na početku 2013. u Livornu.

– Praktički, mi smo sami željni širenja obujma treninga, pojačavamo svakim susretom intenzitet, jer osjećamo da u nama još ima skrivenih rezervi – ispričao nam je četverostruki pobjednik u izboru “Sportaša godine”.

Čiji primjer, nedvojbeno, zaslužuje biti primjer koji trebaju slijediti svi oni koji žele uspjeti u sportu.

Polnoćka i doček Nove

Da i asketi imaju trenutke potpuna opuštanja pokazuje i Davidov primjer planiranja nadolazećih blagdana:

– S mojom Marijom, dakako, bit ću na božićnoj polnoćki u konkatedrali. I Novu godinu dočekat ćemo zajedno, ne znam još točno gdje, ali sigurno s već standardnim društvom.

Beograd i Amsterdam

Osim Europskog prvenstva (30. svibnja do 1. lipnja) u Beogradu, najznačajniji ispit naše najbolje posade bit će Svjetsko prvenstvo, od 24. do 31. kolovoza u Amsterdamu. Kao i lani, Svjetski kup kreće u Sydneyu potkraj ožujka, a naša će posada nastupiti na druge dvije regate: u francuskom Aiguebelette (20. – 21. lipnja) i, dakako, u kultnom Lucernu, od 11. do 15. srpnja. Nije na odmet podsjetiti na to da su naši veslači i ove godine nastupili također samo u dvije, od tri, regate i – slavili naslov sveukupnog pobjednika Svjetskog kupa!

“Sve i – puno”

Razgovarali smo uoči nedjeljnog objeda, pa se pitanje nametnulo samo po sebi, a i odgovor je bio – očekivan:

– Ma, jedem ja doista puno i – sve!

 

Dragutin Kreže, Glas Slavonije- 17. prosinca 2013. godine