Test na ergometrima na 6000 metara

Četvero Iktusovaca sudjelovalo je na testiranju na ergometrima na 6000 metara, na Otvorenom prvenstvu Zagreba na kojem se okupio veliki broj veslačica i veslača iz Hrvatske i Slovenije. Luna Keretić i Anton Lončarić najbolji predstavnici Hrvatske u svojim kategorijama.

Prvo testiranje na 6000 metara održano je u klubovima prije dva mjeseca, a Otvoreno prvenstvo Zagreba još je jedno u nizu testiranja koje će pomoći izborniku u sastavljanju posada reprezentacije te zasigurno pokazati kako teku zimske pripreme i treninzi na suhom. Iktusova trenerica Jasminka Kraljević-Čolić povela je u Zagreb nekoliko natjecatelja, prije svega one na koje se može računati kada je sastav nacionalne vrste u pitanju. Na test izdržljivosti nisu otišli David Šain i Patrik Lončarić koji su imali problema s prehladom i ozljedama, tako da će testove odraditi prije proljeća u klubu, a Iktus su predstavljali Anton Lončarić, Ivan-Ante Grgić, Luna Keretić i Frano Škojo. Valent Sinković također nije nastupio zbog ozljede, a uvjerljivo je u konkurenciji seniora najbolji bio Martin Sinković s rezultatom 18:20.3 i prosjekom 1:31.6. Iza njega je bio Ivan Piton iz Mladosti sa 19:22.9, a treći Matej Metković sa 19:27.2. Anton Lončarić bio je drugi među mlađim seniorima s vremenom 19:25.0 i prosjekom 1:37.0. Od njega je bio bolji slovenski reprezentativac Nik Krebs s 19:08.5, a Ivan-Ante Grgić među B seniorima bio je šesti s vremenom 19:59.8 i prosjekom 1:39.9. Anton Lončarić bio je dakle najbolji među hrvatskim mlađim seniorima, ali i treći među seniorima. Luna Keretić također je bila najbolja među juniorkama iako je zauzela treće mjesto, iza Slovenki Pije Gruškovnjak i Noemi Zonte. Luna je imala vrijeme 24:07.5 i prosjek 2:00.6. Frano Škojo nastupio je među juniorima i zauzeo 11. mjesto (9. kad su u pitanju hrvatski natjecatelji) i imao je rezultat 21:03.8 (prosjek 1:45.3).

Treninzi na suhom uspješno se odrađuju, kaže trenerica Kraljević-Čolić i sigurno će i ove godine Iktus imati predstavnike u hrvatskoj reprezentaciji. David i Patrik odradit će testove na 6000 metara čim se oporave, a poznato je kako obojica inače imaju vrhunske rezultate na ergometrima i redovito su među pet ili šest najboljih hrvatskih veslača “na suhom”.

Uskoro kreću i pripreme na vodi. Mlađi seniori Patrik i Anton Lončarić nakon skijaških treninga početkom veljače kreću na more (Skradin, Vodice) na prve ovogodišnje reprezentacijske pripreme i pridružit će se tamo braći Sinković i njihovom treneru Nikoli Braliću koji vodi cijelu posadu Mladosti- kandidate za reprezentativne posade. S njima će i trenerica Jasminka Kraljević-Čolić koja Lončariće vodi prema programu treninga reprezentacije, odnosno u uskoj suradnji s ponajboljim svjetskim trenerom Nikolom Bralićem. Nešto kasnije, u drugom dijelu veljače, na pripreme će na isto mjesto i mlađi senior Ivan-Ante Grgić te vjerojatno još netko od Iktusovih veslača i veslačica. Sredinom veljače (16.2.2020.) veći broj Iktusovaca nastupit će na natjecanju Rijeka Indoor 2020.- otvorenom prvenstvu Hrvatske na ergometrima na 2000 metara. Nakon toga slijedi nastavak proljetnih priprema i prva natjecanja u Hrvatskoj nakon kojih će izbornik Darko Mikšić donijeti odluku o sastavu reprezentacijskih posada. Za sada je jedino poznato što radi najbolja hrvatska posada – dvojac bez kormilara Valenta i Martina Sinkovića te Damir Martin koji se pripremaju za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Svi ostali su kandidati za druga natjecanja, EP i SP za neolimpijske discipline te međunarodna natjecanja mlađih seniora i juniora. Kada su u pitanju Iktusovi mlađi seniori – Grgić i Lončarići – njihova je ovogodišnja “meta” nastup na europskom prvenstvu u Duisburgu u Njemačkoj te na svjetskom prvenstvu na Bledu u Sloveniji.

Croatia open i seniorsko Prvenstvo Hrvatske održat će se ove godine u travnju (4./5. i 18./19. travnja) i tijekom tih natjecanja već će biti poznato u kakvim posadama se može očekivati nastup naših veslačica i veslača na međunarodnim natjecanjima. Svjetsko prvenstvo za neolimpijske discipline, mlađe seniore i juniore bit će na Bledu od 15. do 23. kolovoza, a Europsko prvenstvo za U23 bit će u Duisburgu 5. i 6. rujna. Tu je i Europsko juniorsko prvenstvo u Beogradu 30. i 31. svibnja. Hoće li na juniorskom EP nastupiti Luna Keretić i Frano Škojo, što će i s kim će veslati ove godine Ivan-Ante Grgić, Patrik Lončarić i Anton Lončarić kao mlađi seniori, hoće li se pokušati još jednom taj trojac ili dvojac kombinirati u A seniorskom četvercu za Tokio na posljednjoj regati u Luzernu u svibnju te kakva će biti pozicija Davida Šaina u reprezentaciji- sve su to pitanja na koja je još prerano odgovarati. Veslači se nadaju kako će imati priliku dati doprinos reprezentaciji i neumorno treniraju i pripremaju se i u zimskom periodu.