Teuta i David vrhunski na ergometrima

Vikend 20. i 21. veljače 2016. godine, prema programu izbornika hrvatske veslačke izborne vrste rezerviran je za kontrolu treniranosti na veslačkom ergometru na dionici od 6000 metara, koja je obavezna za sve kandidate za nastup u sastavu izborne vrste, a preporučuje se i ostalim klupskim veslačima. David Šain i Teuta Lea Stojaković oborili su osobni (Teuta i državni rekord), a među juniorima su uspješni bili Krešimir Forjan te Patrik i Anton Lončarić.

Od Iktusovih veslača test su odveslali Teuta Lea Stojaković, David Šain, Krešimir Forjan i Vedran Steiner. Ivan Ante Grgić, Marijan Lovković i Dominik Halilović nisu odveslali kontrolu zbog bolesti, a Dino Steiner je imao peh da mu je tijekom testiranja pukla povratna guma na ergometru pa je kontrola prekinuta. Svi oni će kontrolu obaviti naknadno, vjerojatno sljedeći vikend.
Teuta Lea je odveslala novi hrvatski rekord na toj dionici u vremenu 21 minutu, 46 sekundi i dvije desetinke (prosjek 1.48.8)  koji ima visoku vrijednost i u međunarodnim razmjerima. “Time je ova skromna i marljiva djevojka pokazala da ne odustaje od svojih ciljeva i da strpljivo, uporno, polako ali sigurno ide naprijed. Imponirala je lakoća i tehničko taktička zrelost kojom je izveslala ovaj vrijedan rezultat. Iskrene čestitke Teuti”, istaknula je njena trenerica Branka Steiner.
David, koji je trenutno u Splitu na pripremama, odradio je test u prostorijama veslačkog kluba “Mornar, oduševljen je uvjetima i kvalitetom rekvizita na kojima je veslao, te u šali kaže da mu nije ostalo drugo nego da odvesla svoj do sada najbolji rezultat, 18:39,6, prosjek na  500 metara 1;33.3. Ovim rezultatom, koji ima izuzetnu međunarodnu vrijednost, David je uhvatio priključak sa svojim dojučerašnjim partnerima iz “CRO-EXPRESA”. “Prava je šteta da ta posada više ne postoji, jer bi sa ovakvim Davidom vrlo vjerojatno bila nerješiva zagonetka za ostatak svijeta”, dodao je trener Branimir Steiner.
Solidne i obećavajuće rezultate odveslali su junior Krešimir Forjan 21;00.0, prosjek 1;45.0 i mlađi junior Vedran Steiner 22;07.0, prosjek 1;50.5. 

Kako su izvijestili treneri Jasminka Kraljević Čolić i Krešimir Ižaković, čiji su veslači nešto ranije odradili test na 6 tisuća metara i ponovit će ga za nekoliko dana, i u njihovoj ekipi mlađih juniora ostvareno je nekoliko odličnih rezultata. Tako je u testu na 6  kilometara najbolji rezultat imao Patrik Lončarić- 20:43,2 s prosjekom 1:43,6. Odmah do njega je drugi mlađejuniorski rezultat njegova brata Antona Lončarića koji je bio izjednačen s najboljim vremenom A juniora- 21:00,0 i prosjek 1:45,0.