Teuta i Sinkovići najbolji na Bledu

Na Bledskom jezeru proteklog je vikenda (12.-14. lipnja 2015.) održana jubilarna, 60. Međunarodna regata. Nastupilo je 387 veslačica i veslača iz deset država – Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Srbije, Slovačke, Turske, SAD i Slovenije.

Na ragati na Bledu tradicionalno nastupaju i Iktusovi veslači, do sada su to bile nešto brojnije posade juniorki i juniora, no ove godine Iktus je odlučio kako zbog teške materijalne situacije neće u Sloveniju slati brojnu posadu. Tako su iz Iktusa na Bledu bile samo juniorka Teuta Lea Stojaković i seniorka Sonja Kešerac te Dino Belić koji je trebao veslati utrku lakih samaca, no odustao je zbog iznimno lošeg vemena na Bledu. Teuta Lea ponovila je sjajne rezultate s nedavno održanog Europskog prvenstva u Češkoj (na kojem je osvojila odlično treće mjesto) te pokazala kako je i dalje u sjajnoj formi. Nastupila je i pobijedila i u subotnjoj i u nedjeljnoj utrci juniorskih skifistica. U subotu je zlatna medalja osvojena rezultatom 8:09,50 i Teuta je iza sebe ostavila veslačicu austrijskog veslačkog saveza Johannu Kristof (8:15,17) te Alexandru Breschan iz Albatrosa Klagenfurt (8:24,08). U nedjeljnoj utrci najbolja hrvatska juniorka također je uvjerljivo pobijedila s vremenom 8:14,23. Teuta Lea Stojaković veslala je kao članica Hrvatskog veslačkog saveza.

Sonja Kešerac prvog je dana regate bila 4. u B finalu, no drugog je dana pokazala ipak bolju formu i vrlo pristojnu brzinu te osvojila 3. mjesto u A finalu s vremenom 8:12,77. U utrci seniorki najbolja je bila Valentina Plejić uz vrijeme 8:00,49.

Zbog lošeg vremena Dino Belić je otkazao utrku lakih samaca, no zato je “uskočio” u dvojac na pariće posade Mladosti te veslao s Marijanom Filipovićem (zamijenio je spriječenog Dinu Rupčića). U takvoj kombinaciji Belić i Filipović u subotu su osvojili 6. mjesto u A finalu, a u nedjelju u nešo jačoj konkurenciji bili su peti.

Među hrvatskim posadama posebno se, dakako, istaknuo dvojac na pariće s Martinom i Valentom Sinkovićem. I Sinkovići su, poput Teute Lee Stojaković, briljirali oba dana regate te pobijedili konkurente iz Slovenije i Slovačke. U prvoj su utrci ostvarili vrijeme 6:23,04 te iza sebe ostavili slovenki dubl Zupan/Fistravec i slovačku posadu Režnak/Redr. I u nedjelju su Sinkovići s vremenom 6:18,01 iza sebe ostavili posade Slovačke (6:31,88) i Slovenije (6:36,16).

Davor Lončarić