Teuta Lea i Mia na juniorskom EP

Teuta Lea Stojaković i Mia Drkulec u pratnji trenerice Branke Steiner u Belgiji na Europskom juniorskom prvenstvu. Naše su veslačice otputovale pune optimizma.

Juniorski dvojac na pariće osječkog Iktusa, u kojem veslaju Mia Drkulec i Teuta Lea Stojaković, prvi nastup imao je lani na regati u Mariboru, da bi, poslije nedavnih pobjeda u Zagrebu i Beogradu već dobio priliku i za dokazivanje na velikoj međunarodnoj smotri. Naime, par Drkulec/Stojaković u subotu i nedjelju, 24. i 25. svibnja nastupit će u sastavu reprezentacije Hrvatske na Europskom juniorskom prvenstvu u belgijskom Hazewinkelu. O pripremama te dvije snažne Osječanke skrbi se nekad također vrsna veslačica, trenerica “narančastih” juniorki Branka Steiner (djevojački Kockar, nap.a) koja će danas iz Zagreba letom otputovati u Belgiju.

– Mia i Lea jedva čekaju izazov koji nosi Europsko prvenstvo – rekla nam je Branka Steiner.

– U Beogradu se, prije dva tjedna, vidjelo da su vrlo brze, procjenjujemo da mogu odveslati stazu za oko 7:25 minuta, ali kakav će im to plasman donijeti ovisit će o više čimbenika. Kod mladih veslač(ic)a to je najčešće trenutna inspiracija, koja je kod mojih djevojaka itekako naglašena.

Naravno, učinak osječkih srednjoškolki (Mia pohađa Trgovačku školu, a Lea Teuta je svestrana sportašica Gymnicusa, u Prvoj gimnaziji, nap.a.) teško je predvidjeti i zbog toga što je neizvjesno i kolika će, i kakva, biti konkurencija u Hazewinkelu.

– Prema našim spoznajama, pet ‘dublova’ startat će kao favoriti: svjetski prvak Rumunjska, te Njemice, Talijanke, Nizozemke i Francuskinje.

– Naš je čamac u skupini onih koji se mogu nadati i tom šestom mjestom u A finalu, odnosno konkurirati za vrh B konkurencije, dakle od sedmog do devetog mjesta – prognozira Steiner.

U Belgiju su u četvrtak, osim Iktusovih juniorki, otišli i muški četverac bez kormilara (Filip Pedić, Josip Banović, Bernard Samardžić, Toni Čavka) i samac “mladostaš” Tomislav Šain, te dvojac bez kormilara juniorki, par njegovih klupskih kolegica, u sastavu Ivana Vilenica i Tea Kavčić.

D. Kerže, Glas Slavonije 21. svibnja 2014. godine