Teuta Lea šesta u finalu EP

Najbolja mlada hrvatska veslačica Teuta Lea Stojaković s Europskog juniorskog prvenstva u Litvi vraća se bez medalje. Patrik i Anton Lončarić nakon samo mjesec dana boravka u “dvojcu bez” kao najmlađi sudionici EP-a (imaju tek 15 godina) osvojili su ukupno 10. mjesto, a Krešimir Forjan u osmercu bio je osmi. 

Teuta Lea dobro je odradila subotnje kvalifikacije, zatim u polufinalu kao treća iz svoje skupine otišla u borbu za medalje, ali u najvažnijoj utrci nije bilo snage za vrh. Lani je osvojila broncu na eurosmotri u Češkoj, potom je zauzela sedmo mjesto na Svjetskom juniorskom okupljanju u Riju de Janeiru, bila je hrvatska nada i ovog vikenda u Trakaiju. No, mlada Osječanka utrku juniorskih samaca završila je na šestom mjestu.

– Prve dvije utrke u Trakaiju nisu najbolje što Teuta može, ali nadam se da je sačuvala snage za finale. Ima par vrlo dobrih djevojaka, Nizozemka Florijn, Njemica Bohn, Francuskinja Bailleul…, no ako Teuta odvesla bez tehničkih pogrešaka, onako kako najbolje zna, može se umiješati u borbu za medalje – referirao je u nedjeljno prijepodne nakon polufinalne utrke u Litvi Teutin trener Branimir Steiner.

No, bilo je to daleko od savršene Teutine utrke. Nije dobro krenula od početka, nakon prvih 1000 metara finalne utrke osječka veslačica bila je peta, čekalo se da eksplodira u završnici i ode u gornji dio poretka, ali dogodio se onaj lošiji scenarij. Ništa od eksplozije i vrha, Teuta Lea pala je još jednu poziciju i utrku završila kao šesta s vremenom (8:06,94). Prva je ciljem prošla Nizozemka Karolin Florijn (7:46,34). Teuta Lea Stojaković u nedjelju je slavila 18. rođendan i još jedna europska medalja bila bi idealan dar, no ostala je bez nje.

 Boje osječkog Iktusa u Litvi branili su i Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara. Iako su se tek prije mjesec dana iz dvojca na pariće prebacili i u “dvojac bez”, Lončarići su hrabro odradili eurosmotru i na kraju se vraćaju s četvrtim mjestom u B finalu, odnosno desetim u Europi. Krešimir Forjan pak je u osmercu bio drugi u B finalu. Osim Forjana, u osmercu su veslali Ivo Rebić, Marin Maletić, Luka Smirčić, Hrvoje Vrdoljak, Filip Frane Garma, Luka Gojanović-Rakić, Leon Mikulić i Tomislav Bašić. U B finalu trebao je veslati još jedan Osječanin Ivan Ante Grgić, ali hrvatski četverac na pariće nije izašao na start EP-a i to zbog zdravstvenih problema jednog od veslača.

Ivana Liović, Glas Slavonije

Objavljeno 10. srpnja, 2016.