Teuta Lea Stojaković i tijekom studenoga trenira na Dravi

Osječka veslačica osuđena na stari čamac Davida Šaina. Bila sam sedma na juniorskom SP-u, ali to je kiks, kaže Stojaković. Najbolja osječka veslačica i najperspektivnija Hrvatica u čamcu na dva vesla Teuta Lea Stojaković, itekako može biti zadovoljna ovom godinom.

Osim što je redovito pobjeđivala na domaćim i inozemnim regatama u svom uzrastu, krajem svibnja na Europskom juniorskom prvenstvu u Češkoj osvojila je brončanu medalju, a početkom kolovoza u Rio de Janeiru na svjetskoj juniorskoj smotri bila je sedma. A tijekom 2015. godine ostvarila joj se velika želja – dobila je novi čamac. Baš taj čamac dugo je čekala i napokon ga dočekala, ali nije se baš nauživala u njemu.

Kao da vesla preko oceana

Prije svibanjskog Europskog juniorskog prvenstva u Češkoj u VK Iktus za Teutu Leu stigao je novi čamac i u njemu je veslala dva tjedna tijekom priprema i na Euru. Nakon Češke, već početkom lipnja, čamac je otišao za Rio de Janeiro, gdje je Osječanka u kolovozu osvojila sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu za juniore. Iako je od sredine kolovoza i SP-a do studenoga prošlo dosta vremena, Teuta Lea još čeka povratak čamca iz Rio de Janeira. Talijanska tvrtka koja prevozi čamce trebala ga je dostaviti za 40-ak dana, ali sve se odužilo pa bi on u Italiju trebao stići tek sljedeći tjedan. A put od Italije do Osijeka valjda neće trajati jednako dugo.

– Nadam se da neće i da ću napokon sjesti u svoj čamac. Nakon Rija stalno sam u starom čamcu Davida Šaina, u njemu sam odradila i Prvenstvo Hrvatske u listopadu na Jarunu – kaže Teuta Lea.

Iako joj je taj čamac prevelik, na državnoj smotri bez teškoća pomela je juniorsku konkurenciju, a bila je dobra i među seniorkama.

– Postala sam prvakinja, ali nisam baš zadovoljna kako sam odradila PH – kaže Teuta Lea.

“Brončana” Europljanka još jednom je potvrdila da je zanimaju samo prva mjesta i medalje, jer kaže “ova godina i nije bila nešto”.

– Pa nisam baš zadovoljna ni ovom godinom, imala sam nekih problema, bilo je i dosta oscilacija s mojom težinom… Mislim da je Rio bio kiks, mogla sam i morala na SP-u bolje. Znam da imam kvalitetu za bolje od sedmog mjesta na svijetu, ali tamo jednostavno nisam bila prava.

I u 2016. juniorka

Sedmo mjesto nije loše, jer i u 2016. veslat će u juniorskoj konkurenciji.

– Pa većina je cura bila starija od mene, ali znam koliko mogu. Interesiraju me samo mjesta pri vrhu i medalje. Uostalom, tko želi biti i prosječan.

Teuta Lea spomenula je težinu. U jednom trenutku uhvatila ju je tinejdžerska faza mršavljenja pa je izgubila desetak kilograma. Osjetilo se to na veslanju, ali onda se u priču uključila nutrionicista Lidija Mandić i osječka veslačica uspjela je povratiti kilograme i doći na svoju optimalnu i najbolju težinu.

– Njezini savjeti su pomogli. Zadovoljna sam, sad se sve nekako vraća u normalu. Osjetim i na treninzima da mi dobro ide, puna sam snage i energije.

Osječanka, kao i njezine kolege iz Iktusa, u ovoj fazi priprema najviše radi u teretani i na ergometrima, a izlazak na Dravu je koliko vremenske prilike dozvoljavaju.

– Sad nabijamo snagu, a veslamo na Dravi ako vrijeme dopusti. Uskoro ćemo negdje na “vodene pripreme”, jedva čekam, nadam se da će do tada napokon stići i moj čamac kako bi se što bolje pripremila za 2016. od koje očekujem jako mnogo. Posebice na Europskom i Svjetskom juniorskom prvenstvu, poručila je najbolja osječka veslačica.

Ivana LIOVIĆ, Glas Slavonije. Objavljeno 6. studenoga 2015.