Teuta na Ramskom jezeru, Janjić i Kolobarić na Peruči

Iktusovi veslači Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić na Peručii čekaju Davida Šaina i Marija Vekića, a Teuta Lea Stojaković nakon odlično odveslane norme priprema se za nastup na Svjetskom prvenstvu. Za razliku od nekih drugih sportaš(ic)a, ovih vrelih ljetnih dana najbolji hrvatski veslači i veslačice treniraju – punom parom.

Naime, nakon što će se za dan-dva u Vareseu natjecati najbolji mlađi seniori i seniorke današnjice (U-23), tijekom kolovoza na rasporedu su još dva Svjetska prvenstva – juniorsko u Hamburgu (8. – 10.) i seniorsko u Amsterdamu (24. – 31. kolovoza).

Uoči središnjih događaja godine intezivne pripreme naših reprezentativaca odvijaju se na dvijhe lokacije. Na Perućkom jezeru kod Sinja su seniori, a na Ramskom jezeru u BiH seniorke i izabrana juniorska vrsta.

Muškarci na Peruči

– Od ponedjeljka smo na Peruči – dojavio je iktusovac Ante Janjić, koji pod nadzorom trenera Krešimira Ižakovića (opet!) trenira u dvojcu bez kormilara s klupskim kolegom Vjekoslavom Kolobarićem.

– Drago nam je što smo opet dvojac jer u klupskoj kombinaciji četverca, poznato je, nismo bili na potrebnoj razini. Što se, pak, tiče nedavnog nastupa mene i Vjeke na SK u Luzernu, mislim da tada još nismo imali dovoljno vremena za pripreme povratka u dvojac.

– Na Perući su i Sinkovići u dublu, dodatni nam je poticaj što spariramo baš s njima jer je to prilika da Ante i ja opet budemo onaj stari dvojac.

Što se tiče Davida Šaina i Maria Vekića, zamisao je izbornika Srećka Šuka da se priključe pripremama na Perući u ponedjeljak. Naime, David je određen da u Amsterdamu vesla u samcu, a Mario, zasad, ima status pričuve.

– Tek u ponedjeljak će moj čamac biti prevezen na Peruću, a do tada sam kod kuće i treniram vozeći bicikl i vježbajući u teretani – rekao nam je jučer Vekić.

– Znate, ove smo godine zaista trenirali i veslali ‘sve i svašta’, a to tako ne ide. Poslije svega, nisam razočaran sadašnjim statusom, dapače. Imam svoj cilj i učinit ću sve, pa i na Perući, da sam uvijek u optimalnoj formi.

Žene i juniori u Rami

Marcela Milošević (Trešnjevka, Zagreb) i Osječanka Sonja Kešerac, pak, također sve do 12. kolovoza treniraju na Ramskom jezeru. U ovom trenutku izvjesno je samo to da će Milošević nastupiti u Amsterdamu, dok je Sonjina sudbina, nakon nesretnog raspada klupskog dvojca bez kormilara s oboljelom Majom Anić, još neizvjesna. Bude li dvojac na pariće Marcela/Sonja na Rami dostigao željenu normu – to će biti jedina hrvatska ženska posada na svjetskom prvenstvu. Zanimljivo, Ramsko jezero u BiH ovih je dana “okupirano” od veslačkih reprezentativaca Hrvatske. Osim seniorki Milošević i Kešerac, na posebnim je dvotjedniom pripremama juniorska izabrana vrsta koju očekuje SP u Hamburgu. Na okupu su četiri posade, a osječki Iktus zastupa – skifistica Teuta Lea Stojaković.

– Sve četiri posade ispunile su normu za Hamburg – dojavila nam je stasita Iktusova juniorka koja je ove sezone doslovce bljesnula na veslačkoj sceni.

– Treniram pod nadzorom bračnog para Branke i Branimira Steinera, a osjećam se odlično, veoma motivirano jer me čeka prvo svjetsko prvenstvo u kratkoj karijeri.

Dragutin KERŽE, Glas Slavonije 24. srpnja 2014. godine