Teuta pripada krugu najdarovitijih svjetskih veslačica

I veslačkim laicima bilo je jasno, prateći izvješća s prošlog Svjetskog juniorskog prvenstva u Hamburgu, da je Teuta Lea Stojaković, mlađa juniorka osječkog Iktusa, plasmanom u “B” finale i zauzimanjem 12. mjesta u konkurenciji sveukupno 33 samca s odreda starijim suparnicama najavila rijetko uspješnu sportsku karijeru.

Nije uveličavanje reći da je 16-godišnja osječka gimnazijalka doslovce bljesnula u svjetskom veslačkom zviježđu. A do prije nepune dvije godine još je igrala odbojku

O Ruskinji i Kineskinji

U kratkoj karijeri, pod nadzorom trenerice Branke Steiner (nekad istaknute veslačice, djev. Kockar, supruge iskusnog veslačkog trenera Branimira, nap. a.), Teuta Lea lani je bila državna prvakinja u samcu za mlađe juniorke, a osim ovogodišnjih pobjeda na Paliću i Bledu, nastupila je u dvojcu na pariće s klupskom kolegicom Miom Drkulec na Europskom juniorskom prvenstvu u svibnju u Hazewinkelu. No, dosad samo najavljivan neslućeni talent – dokazala je u Hamburgu.

– Onaj nastup na EP-u pomogao mi je da se malo opustim, da na hamburškoj vodi krenem od prvog do posljednjeg zaveslaja maksimalno i na najbolji način – pričala nam je ovih dana Stojaković uoči jednog od redovnih treninga na Dravi.

– U kvalifikacijama, što je ipak bila debitantska utrka, nisam se baš najbolje snašla, ali sam izborila četvrtfinale, a onda sam u četvrtfinalu odveslala super i kao trećeplasirana, za pet stotinki sekunde u jakom finišu, eliminirala Ruskinju Pitirimovu, brončanu s EP-a! Subotnje polufinale donijelo je vrlo, vrlo jaku konkurenciju, ali sam opet ušla maksimalno i mislim da je to moja dosad najbolje odveslana utrka. Nažalost. Kineskinja Zhang, s kojom sam se stalno borila za treću poziciju i “A” finale, imala je prva taj posljednji zaveslaj i nadmašila me u ciljnoj ravnih 25 stotinki. Prije toga, negdje nakon tisuću metara, kad sam povela, zapuhao je vjetar, malo me omeo i više se nisam u drugoj stazi uspjela sasvim vratiti.

Finale je donijelo neobjašnjivo slabije rezultate od svih pethodnih?

– Uvjeti su bili izuzetno teški, s vjetrom i valovima, na što se ja, koja treniram nepune dvije godine, baš nisam snašla u starom čamcu Davida Šaina, jer u našem klubu ne postoji samac za moju tjelesnu kilažu, pa me čamac nosio… Nisam se snašla u takvim uvjetima.

Neki treći sport

Vratili smo se na njena početke, jer se, kao kći bivše odbojkašice Eelie (Pavičić), nakon plivanja, bavila četiri godine odbojkom. Kako to da si prešla u veslanje?

– Željela sam neki drugi sport, u kojem sam željela biti uspješnija i – eto me u Iktusu.

U kojoj su mjeru na njeno konačno opredjeljenje utjecali geni. Djed Dragutin-Ivo Pavičić, naime, tijekom šezdesetih je godina bio junior Borca i senior tada novog VK-a Osijek?

– Sigurno je da geni imaju određenog utjecaja, ali vjerujte da ju nisam nimalo usmjeravao prema veslanju – odlučno nam je rekao djed Ivo pa dodao:

– Naravno, sa suprugom pratim Teutin razvoj, i lani smo, kao i ove godine, često i na njenim treninzima. Mislim da ima potencijal za velike rezultate, ali ovisi o mnogo čimbenika kad je u pitanju njena veslačka karijera. Osim njenog zalaganja i sustavna rada, potrebno je da joj budu pruženi svi optimalni uvjeti…

Dakako, hamburški uspjeh probudio je još veće apetite u toj simpatičnoj gimnazijalki iz Tvrđe.

– Sljedeće kalendarske godine u Rio de Janeiru je Svjetsko juniorsko prvenstvo, a u Račicama će se veslati EP juniorki i juniora, dat ću sve od sebe da izborim pravo nastupa i tamo postignem što bolje rezultate.

Kažu nam da si odlična učenica, uspijevaš li uskladiti školske i sportske obveze?

– Kad se nešto voli, uz odgovarajuću organiziranost svakodnevice, sve se može!

Povežete li Teutin životopis i sve njene odgovore, priložite im još i rezultate u Hamburgu, sigurno ćete shvatiti da je osječki sport, ne samo veslanje, nakon dužeg vremena dobio pravi dragulj dostojan brušenja i pružanja optimalnih uvjeta za najblistaviju moguću karijeru!

16-godišnjakinja

Teuta Lea Stojaković rođena je u Osijeku 10. srpnja 1998., osnovno obrazovanje stjecala je u OŠ Franje Krežme, za koji tjedan će u drugi razred Prve gimnazije gdje je prvi razred apsolvirala s odličnim uspjehom. Visoka je 178 cm, a veslanjem se počela baviti u listopadu 2012., što znači da se tim napornim sportom bavi nešto manje od dvije godine.

Hamburg

Kvalifikacije: 3. mjesto s 8:43,30; četvrtfinale: 3. s 8:10,83; polufinale: 4. s 8:04,31; “B” finale: 6. s 9:35,82 minute.

Schuessler: Da je takvih što više!

Prof. Arman Schuessler je Teutin nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u Prvoj gimnaziji. O svojoj učenici zbori samo biranim riječima.

– Vjerujte, skoro nisam imao učenicu takva potencijala. Držim da je savršena djevojka, ne samo kao sportašica. Savjesna u svakom pogledu, besprijekorno ispunjava sve obveze postavljene pred nju, čak bih rekao savršeno. Da nam je bar što više takvih kao što je Teuta Lea!

Dragutin Kerže, Glas Slavonije (objavljeno 14. kolovoza 2014. godine)