Teuta Stojaković oborila rekord daljinske regate

Rezultati daljinske regate na Jarunu- Teuta Stojaković za tri sekunde srušila dosadašnji hrvatski rekord koji je postavila Sonja Kešerac! Natjecanje je održano 9. studenoga 2013. godine, a oborena su dva rekorda na 8000 metara. 

Na jarunskoj regatnoj stazi održano je «tradicionalno» jesensko daljinsko testiranje domaćih veslačkih snaga (na 8000 metara), kojima ni prijeteće nebo s povremenim kišnim pokušajima, nije pokvarilo motivaciju. Štoviše, u dva su slučaja akteri, kao u nakani što bržeg dovršavanja posla prije nego li padne kiša, stigli i do rekordnih ostvarenja. 

Osim što je potvrdio primat u elitnoj konkurenciji samaca, Damir Martin (Trešnjevka 1) uspio je i poboljšati vlastiti rekord za više od dvije sekunde (29:54.24). Drugi je, s oko 22 sekunde zaostatka bio Martin Sinković (Mladost 2), a, prema očekivanju, u vodećem kvartetu našao se i ostatak posade zlatnog četverca na pariće – Valent Sinković (Mladost 1) na trećem i David Šain (Iktus 1) na četvrtom mjestu. Nakon Šaina, u cilj je uveslao još jedan Osječanin. Vjeko Kolobarić (Iktus 2) kao samac je osvjetlao obraz posadi našeg drugog svjetski konkurentnog četverca (bez kormilara), dok je šestoplasirani bio olimpijac Mario Vekić (Nova)…   

– Zadovoljan sam rezultatom, posebno zbog činjenice da sam poboljšao dosadašnji rekord. Moglo je biti i bolje da nisam malo zapeo u trećoj dionici – rekao je novi-stari rekorder Damir Martin.

I drugoplasirani Martin Sinković ocijenio je svoj nastup zadovoljavajućim. Bio je bolji od brata Valenta koji se našalio na račun proljetnog odustajanja:

– Kako ne bih bio zadovoljan!? Završio sam utrku, stigao treći – to je veliki napredak u odnosu na moj prošli nastup na jarunskoj daljinskoj regati… 

Zanimljivu tezu ponudio je David Šain: – Važnija je proljetna daljinska od ove jesenske, uskoro slijede ergometri i testiranje na suhom…

Šain se složio s pobjednikom Damirom Martinom da je bilo vrlo teško prilagoditi se različitim udarima vjetra na stazi, a bio im je vjerna pratnja tijekom nastupa.   

Drugo rekordno ostvarenje dogodilo se u konkurenciji juniorki A, a za njega se pobrinula Teuta Stojaković (Iktus 2). Mlada je Osječanka preveslala zadanu kilometražu za 35:42.31, što je za oko tri sekunde bolji rezultat od dosadašnjeg rekorda njezine sugrađanke Sonje Kešerac. Dakle, veslački naraštaji se mijenjaju, a rekord ostaje u gradu i klubu na Dravi.  

Dakako, bilo je vrlo respektabilnih ostvarenja i u drugim skupinama – od juniorskih do veteranskih, što pokazuju rezultati daljinske regate po kategorijama.

Detaljan pregled rezultata potražite na stranici veslanje.hr. 

 

Autor: Vinko Knežević, veslanje.hr