Tradicionalno u Mohaču

Proteklog je vikenda održana tradicionalna veslačka regata u Mohaču, jedna od ljetnih regata na koju već desetljećima dolaze i veslači osječkoga Iktusa. I ove godine- tradicionalno uspješno.

Iako je sezona godišnjih odmora, pa i odmora za neke veslačice i veslače, redovito se u Mohaču okupi sasvim pristojan broj klubova i natjecatelja. Mnogi će, dakako, primjetiti kako je odziv sve slabiji, veslača sve manje i da redovito izostaju najkvalitetniji seniori i seniorke (pa i poneki juniori). Tako je i ove godine Mohač okupio uglavnom mlađe kategorije veslačica i veslača. Za Iktus nije nastupala najbolja juniorka Teuta Lea Stojaković (koja se odmara nakon napora na Svjetskom prvenstvu), a juniore nije vodio trener Branimir Steiner (koji priprema dvojac Vekić-Šain na Ramskom jezeru). Iktusovci su se natjecali uz veslače iz Kaloče, Mohača, Baje, Subotice i Novoga Sada. Utrke četveraca za mlađe juniore i juniorke i kadete/kadetkinje bodovale su se za Dunavski kup (ovo je njegova druga regata). U tim utrkama Iktus je osvojio jedno zlato i dva srebra, dok su najviše bodova osvojili domaćini.

Od rezultata u prvom danu regate (15.8.2015.) izdvajamo pobjedu Patrika i Antona Lončarića u dvjema utrkama (2-JMB i 2-JMA), Ivan Ante Grgić bio je najbolji u 1xJMB, Ozana Prisuda i Petra Sanseović pobijedile su u utrci 2xJWB. Među kadetima odlični su bili (i pobijedili) Vedran Steiner i Dominik Halilović u 2xKMA, dok su Karla Ambruš i Marta Rakitić bile druge u 2xKWA te veterani drugi u osmercu. Treća mjesta osvojili su Dino Belić u 1xSM i Leon Jug/Marijan Lovković u 2-JMB.

Drugi dan regate (16.8.2015.)- u hendikep utrci osmeraca i četveraca u seniorskoj kategoriji pobijedili osječki- juniori! Veslali su u četvercu Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan i Robert Juriša. Ivan Ante Grgić bio je prvi i u utrci 1xJMA. Patrik i Anton Lončarić i drugog su dana osvojili dva zlata, jedno u 2xJMB i jedno u 4xJMB (uz Leona Juga i Marijana Lovkovića). Dino Steiner i Krešimir Forjan najbolji u 2xJMA, a Vedran Steiner zlatni u 1xKMA. Aria Cvitanović bila je najbolja u 1xJWA.

Srebra su osvojili Dominik Halilović u 1xKMA, David Jug u 1xU12, te dva ženska četverca 4xKWA (Karla Ambruš, Marta Rakitić, Dunja Kukić i Ines Markulak) i 4xJWB (Ozana Prisuda, Petra Sanseović, Aria Cvitanović i Lucija Rakitić).

Ivan Ante Grgić prikupio je najviše bodova te je proglašen najboljim veslačem regate i najboljim veslačem dosadašnjeg natjecanja Dunavskoga kupa.

Tekst i foto: Davor Lončarić (više fotografija pogledajte na Facebook stranici VK Iktus)