Traju upisi u školu veslanja

Traju upisi u školu veslanja

Veslački klub Iktus i dalje upisuje nove polaznike škole veslanja. Ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom svi se zainteresirani mogu upisati dolaskom u klupske prostorije na osječkoj promenadi. Idealne godine za početak treniranja veslanja su 11 ili 12, ali sve ovisi o procjeni trenera.

Nakon završetka ove neobične sezone veslanja, u kojoj je bilo tek nekoliko manjih veslačkih natjecanja, nastavljaju se treninzi i koristi se svaki topliji dan za izlazak u čamcima na Dravu, a paralelno se trenira i u zatvorenom prostoru. Treneri u klubu vode računa o epidemiološkoj situaciji i ulažu velike napore kako bi svi veslači i veslačice bili zaštićeni u ovoj pandemiji koronavirusa. Treninzi su prilagođeni djeci i školskim obvezama, a djeca u navedenim terminima trebaju osobno doći s roditeljima i upoznati se s trenerima prije upisa i u izravnoj komunikaciji .

U Iktusu su trenutačno angažirana četiri veslačka trenera, dugogodišnja profesionalna trenerica Jasminka Kraljević-Čolić te tri mlada trenera koji uče djecu prvim zaveslajima i vode kadete i juniore na veslačkim treninzima i natjecanjima, a to su Tomislav Oršolić, Dominik Matijević i Ivan Poslon.

U posljednje vrijeme sve je veće zanimanje za veslački sport tako da se i škola veslanja dobro popunjava. U prilog tomu ide i aktualna situacija s koronavirusom te činjenica kako se većina treninga u veslanju održava na otvorenom prostoru. Pritom je poznato kako je veslanje sport u kojem se postiže vrhunska tjelesna forma i razvoj, treninzi su ponekad i naporni, ali pružaju poseban osjećaj i zadovoljstvo te su iznimno korisni u smislu čuvanja zdravlja i njegovog unaprjeđivanja.

Ono što mlade sportaše privlači veslanju svakako je i činjenica kako se u našem klubu ozbiljnim radom i zalaganjem može doći i do vrhunskih rezultata na natjecanjima, kako u Hrvatskoj tako i na međunarodnoj razini jer je Iktus najtrofejniji osječki sportski klub u kojem je u veslalo pet sudionika Olimpijskih igara. Uz najmlađe veslačice i veslače redovito treniraju i veterani, regatni veslači i veslačice, ali i naši najbolji i najuspješniji seniori – David Šain, braća Patrik i Anton Lončarić i Ivan-Ante Grgić.

Iako je nepoznata sudbina zgrade u kojoj je smješten veslački klub, jasna je želja i jamstvo Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije da će Iktus uvijek imati svoj prostor te da o tome treneri i veslači ne moraju brinuti. Mladi treneri i veslači odlučili su tako ovih dana vrijeme između treninga posvetiti i uređenju prostorija, posebice svlačionice za djevojke tako da su vesla, ergometre i bicikle zamijenili četkama za ličenje i bojama, kako bi boravak u klupskim prostrijama bio ugodniji. Nedavno je organizirano i nekoliko treninga na mirnoj vodi, u Dražu u kojem djeluje prijateljski Veslački klub Baranja.

Više fotografija na Facebooku VK Iktus.