Trema usporila dvojac Iktusovki

Debitantski nastup Mije Drkulec i Teute Lee Stojaković, mladih veslačica Iktusa, na Europskom juniorskom prvenstvu u Belgiji nije prošao kako su to priželjkivali poglavito članovi osječkog kluba.

Veslajući u dvojcu na pariće u Hazewinkelu, u subotu i nedjelju, naime, poslije dvije neuspješne subotnje utrke morale su u C finale, za jedno od 13. do 18. mjesta na smotri mladića i djevojaka rođenih 1996. i mlađih. Želja je bila da Mia i Teuta Lea odveslaju negdje oko rezultata 7:25 minuta, što se, na žalost, nije dogodilo jer je, razvidno, trema itekako usporila osječki čamac. Na kraju, Iktusovke su zauzele 14. mjesto u konkurenciji 18 posada.

U prijepodnevnim kvalifikacijama, naš “dubl” zauzeo je peto mjesto nadmašivši, sa 7:44,10, samo posadu Poljske. U poslijepodnevnom programu, deset “dublova” tražilo je šest preostalih mjesta za polufinale. Osječanke su nastupile u prvom repesažu i zauzele četvrto mjesto (7:49,44), a svoje želje ostvarila su tri prvoplasirana čamca – Češka (7:42,95), Francuska i Moldavija. Poslije svega, jučer nije bilo jednostavno odveslati utješno C finale, ali su Mia i Teuta Lea smogle snage izveslati svoje najbolje rezultatsko ostvarenje u Hazewinkelu (7:37,64), što im je bilo dovoljno za drugo mjesto (iza dubla Mitrović/Slijepčević iz Srbije 7:35,37, a ispred Belgijki, Poljakinja i Slovenki) pa će ostati zapisano da su na EP zauzele 14. mjesto.

Hrvatsko veslanje imalo je u Hazewinkelu, gdje se natjecalo oko 430 veslač(ic)a u 129 posada iz 29 europskih zemalja, još tri svoje posade. U subotu prijepodne, pobijedivši u svojoj kvalifikacijskoj skupini (ukupno je nastupilo 12 čamaca, nap.a.), četverac bez kormilara (Filip Pedić, Josip Banović, Bernard Samardžić i Toni Čavka) izborio je “od prve” mjesto u jučerašnjem A finalu, dok je samac Tomislav Šain iz zagrebačke Mladosti bio treći u kvalifikacijama (7:42,60) i potom veslao u polufinalu konkurencije 13 skifista Europe. Šain se, potom, iskazao i u nedjeljnom polufinalu, gdje je bio drugi (3,17 sekundi iza pobjednika Jacoba Blankenbergera iz Švicarske, koji je izveslao 7:19,95) i plasirao se u A finale kao i trećeplasirani Francuz Bastien Quiqueret. U finalu je jučer poslijepodne Šain zauzeo šesto mjesto, zaostavši za prvakom iz Azerbajdžana (Boris Yotov) čak 18,50 sekundi. Istaknula se, međutim, druga hrvatska posada u nedjeljnim A finalima. Kombinacija juniora Marine Kaštela (Samardžić i Čavka) i zadarskog Jadrana (Banović i Pedić), čiji je trener Josip Berecka, osvojila je brončanu medalju s rezultatom 6:13,34 minute. Europski prvak je četverac Rumunjske (6:07,86), ispred Italije, hrvatske, Češke, Švicarske i Poljske. Konačno, hrvatski dvojac bez kormilara za juniorke (Ivana Vilenica i Tea Kavčić iz Mladosti) natjecao se među deset posada. U subotu su u kvalifikacijama Ivana i Tea stigle pete na cilj i morale u repesaž, gdje bi im prva dva mjesta donijela A finale. No stigle su u ciljnu ravninu kao treće (8:10,22) i jučer ih je čekalo B finale, u kojem su pobijedile s rezultatom 7:55,35 pa su mlade Hrvatice osvojile konačno sedmo mjesto na Prvenstvu.

Dragutin KERŽE, Glas Slavonije 26. svibnja 2014. godine