Trofej Beograda 2014. (drugi dan)

Mia Drkulec i Teuta Lea Stojaković pobjednice Trofeja Beograda, David Šain i Mario Vekić drugi. Hrvatski predstavnici osvojili su naslove u još dvjema utrkama- četverac na pariće za B juniore i dvojac na pariće za B juniorke. 

I drugi dan Trofeja Beograda obilježile su iznimno loše vremenske prilike. Kiša, koja nije prestajala čitavo vrijeme regate, zadala je mnogo glavobolje organizatorima koji su usprkos dodatnom izazovu uspjeli na najbolji mogući način zaokružiti još jedno veliko veslačko natjecanje beogradskoj Adi Ciganiliji. Zbog surovog vremena kvalifikacijske utrke su otkazane pa su seniori u skifu i kadeti u četvercu na pariće veslali raspoređeni u dvije utrke iz kojih su za odličja odlučivali najbolji rezultati iz oba okršaja. Sve u svemu najbrojinija i najkvalitetnija Beogradska internacionlna regata – Trofej Beograda u povijesti ovog natjecanja, koja seže u osamdesete godine prošlog stoljeća, još jednom je ispunila očekivanja. (izvor: http://www.serbian-rowing.org.rs).

Hrvatske posade bile su prilično upješne u Beogradu. U Dvojcu na pariće za A juniore drugo su mjesto osvojili HVS-ovi Dominik Šutalo, Andrija Šupe s vremenom 6:53,50. U disciplini četveraca bez kormilara za A juniore također 2. mjesto osvojili su Jure Šarić, Borut Omerzo, Dario Vračević, Antonio Čoga (Krka, Mladost) sa 6:28,05. Još jedno drugo mjesto za HVS- u četvercu na pariće u kojem su veslali Tomislav Čanić, Harald Brandt, Teo Padovan, Josip Bobinac i postigli rezultat 6:11,38. U kategoriji četveraca na pariće za B juniore nije bilo kvalifikacija pa su vožene dvije utrke i izabrali najbolji rezultati. Tako je trofej Beograda osvojio četverac kombinacije Croatia/Trešnjevka u sastavu Boris Cesarec, Domagoj Matijević, Leon Bulić, Luka mandić s vremenom 6:27,25. U istoj su utrci treći bili veslači Croatije Lovro Tvrtković, Karlo Habuda, Patrik Farkaš, Filip Lesić sa 6:32,06, a peti jedini predstavnici Iktusa na natjecanju Mislav Konjik, Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan (vrijeme 6:36,57). 

Mia Drkulec i Teuta Lea Stojaković veslale su dvojac na pariće za A juniorke HVS-a te- pobijedile s vremenom 7:28,65. U istoj utrci treće su bile veslačice Trešnjevke i Zagreba Dora Dragičević i Magdalena Momčilović (7:41,45). I u konkurenciji B juniorki u dvojcu na pariće stigla je pobjeda hrvatskih veslačica- zlato su osvojile veslačice Trešnjevke/Croatije Julia Ivy McCollough i Laura Vučnjak (/:49,79)

U utrci samaca za seniore najbolji je bio Luka Špik (Veslački savez Slovenije), a drugi HVS-ov Luka Radonjić s vremenom 7:07,77 i 8,35 sekundi zaostatka za Slovencem Lukom Špikom.

Najbolji hrvatski rimenaši u dvojcu- Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić nisu veslali, a u njihovoj je utrci kombinacija Iktus/Gusar (Stjepan Pirić, Alen Banovac) bila treća sa 6:50,91 (8,62 sporije od pobjednika iz VSS-a – Dušan Bogičević, Veselin Savić), a 4.mjesto osvojili su Mile Čakarun, Marin Begović (HVS) s 10,66 sekundi zaostatka. 

U natjecanju najboljih seniorskih dublova 2. su mjesto osvojili Osječani David Šain i Mario Vekić (HVS) sa 5:07,20 (+6,34 od pobjednika iz Srbije- Marko Marjanović/Aleksandar Filipović). Još dvije medalje iz Beograda odlaze u Zagreb i to u kategoriji četveraca bez kormilara. Drugo mjesto osvojili su Patrik Prnjak, Matej Metković, Mato Brandt i Danijel Plišić (HVS). Njihovo je vrijeme bilo 6:10,13 što je 7,33 sekundi zaostatka za pobjednicima, srbijanskim reprezentativcima (Viktor Pivač, Goran Jagar, Nenad Beđik i Jovan Popović). Među četvercima su 3.mjesto osvojili još jedni predstavnici HVS-a- Vedran Radonjić, Dino Rupčić, Krešimir Kavčić, Marjan Filipović s 11,02 sekunde zaostatka za pobjednicima. 

Valja istaknuti kako vremena postignuta na beogradskom natjecanju ne mogu biti mjerodavna za kreiranje posada koje će predstavljati države na europskim natjecanjima jer je bilo iznimno loše vrijeme, a uskoro će stići i stručne analize pojedinih utrka. 

D.L.